Centrul de Studii Euro-Atlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe” va organiza joi, 26 OCTOMBRIE, conferința „Abordări Microistorice ale Holocaustului. Secvențe Mentale, Politice și Societale”

Centrul de Studii Euro-Atlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe” din cadrul Facultății de Istorie – Universitatea din București lansează cu ocazia începerii anului universitar 2023 – 2024, seria de evenimente CONFERINȚELE CSEA.

Joi, 26 OCTOMBRIE 2023, începând cu ora 16:00, va avea loc conferința „Abordări Microistorice ale Holocaustului. Secvențe Mentale, Politice și Societale”. Evenimentul este parte a proiectelor de follow-on pentru turul de studiu „Elie Wiesel Study Tour”, Ediția 2023, pe care #StudențiStagiariCSEA în urma participării la program, îl organizează cu sprijinul American Councils for International Education Romania.

Studenții, masteranzii, doctoranzii, dar și participanții din afara FIUB, vor avea o posibilitate foarte valoroasă să audieze, dar și să discute la finalul prezentărilor în cadrul sesiunii de Q&A, cu specialiști din domeniul istoriei, relațiilor internaționale și studiilor ebraice despre diferitele perspective și abordări legate de educația și metodologia Holocaustului și a surselor edite și inedite.

Conferința „Abordări Microistorice ale Holocaustului. Secvențe Mentale, Politice și Societale” are în centru pedagogia microistoriilor legate de coordonatele mentale (culturale), politice și societale în ceea ce privește modul în care cultura cotidiană a format o arhivă a memoriei și a Holocaustului, a identității și analizei trecutului imaginii și imaginarului acestor secvențe.

În cadrul evenimentului vor conferenția:

  • Domnul Lect. Univ. Dr. DRAGOȘ ZAHARIA, cadrul didactic Facultatea de Istorie – Universitatea din București, Centrul de Studii Euro-Atlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe”, va susține prezentarea: Fotografia ca sursă istorică pentru documentarea Holocaustului”;
  • Doamna Univ. Dr. ANCA TUDORANCEA, cadru didactic Centrul de Studii Ebraice, Facultatea de Litere – Universitatea din București, va susține prezentarea: „Etica și estetica imaginilor în Holocaust”;
  • Doamna Conf. Univ. Dr. FELICIA WALDMAN, cadru didactic Centrul de Studii Ebraice, Facultatea de Litere – Universitatea din București, va susține prezentarea: „Metodologii noi în educația despre Holocaust și în procesul de memorializare”.

Evenimentul va avea loc în format fizic la noul sediul al FIUB din Politehnica Business Tower, Bulevardul Iuliu Maniu 15, București, Amfiteatrul 2, Etajul 1.

Agenda poate fi consultată aici: Agendă conferință.

Așteptăm participarea dumneavoastră în număr cât mai mare!

 

*Opiniile exprimate în cadrul evenimentelor de follow-on nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei SUA, a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, a Institutului Polonez din București, a Ambasadei Statului Israel, a Ambasadei Republicii Federale Germania în România, a Institutului Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel din România, a American Councils for International Education sau a altor parteneri ai programului.

Turul de studiu Elie Wiesel din 2023 a fost finanțat de Ambasada Statelor Unite în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Institutul Polonez din București, Ambasada Republicii Federale Germania, și Ambasada Israelului în România, cu sprijinul Institutului Național „Elie Wiesel” pentru Studierea Holocaustului din România, Ambasada Austriei în România, OeAD-GmbH – Agenția Austriei pentru Educație și Internaționalizare, JCC Krakow, Centrul Memorial al Holocaustului – Budapesta, Casa Memorială Elie Wiesel, Zizin, McDonald’s și partenerii media România Pozitivă și Radio România Cultural.