Conferință națională IGRI sec. XX-XXI 5-6 Decembrie 2024

Call for papers

Prima conferință națională de istorie globală și relații internaționale în sec. XX-XXI

Considerată drept o metodă nouă de a cerceta trecutul, istoria globală se impune tot mai mult pe plan internațional ca o nouă viziune de abordare a istoriei universale, mai puțin legată de modelele tradiționale ale modernității și mai mult ancorată în fenomenele complexe ale secolelor XX și XXI. Punând accent pe studiul proceselor care transcend și conectează în același timp regiuni, națiuni și civilizații, istoria globală se concentrează pe comparații, conexiuni și procese de integrare globală. Aplicarea acestei viziuni asupra istoriei relațiilor internaționale reprezintă un demers interdisciplinar și o încercare de a reconsidera discursul academic dintr-un domeniu ce include evoluția colonialismului, imperialismului, naționalismului, relațiilor internaționale, a ideologiilor, a migrațiiilor, industrializare, a războiului, a dihotomiei Nord – „Sud global” etc.

În consecință, Centrul de Studii Euro-Atlantice „Prof.univ.dr. Constantin Bușe” din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea din București propune un eveniment științific prin care cercetătorii români din domeniul istoriei și al relațiilor internaționale să se conecteze, într-o dezbatere academică de prestigiu, la perspectivele internaționale din domeniu.

Conferința propusă se dorește a fi cadrul de întâlnire a metodelor și instrumentelor de cercetare necesare, oferind astfel oportunitatea pentru inovație metodologică românească în această arie nouă de investigare științifică.

Evenimentul va avea loc în București, în data de 5-6 decembrie 2024, format hibrid.

Cei interesați sunt rugați să trimită titlul și abstractul comunicării (350 caractere maxim), împreună cu afilierea instituțională la adresa contact@csea.ro, până la data de 15 noiembrie 2024.

Conferința se va desfășura în limba română.

Comunicările conferinței vor fi publicate în revista Euro-Atlantic Studies New Series nr.9/2025.

Comitetul științific: Dr. Bogdan Antoniu, Dr. Mihaela Mustățea, Dr. Alexandru Mironov, Dr. Dragoș Zaharia, Dr. Christian Năsulea