BOOK REVIEW: Dennis C. Jett, American Ambassadors: A Guide for Aspiring Diplomats and Foreign Service Officers, London, Palgrave Macmillan, 2021

Dennis Jett este profesor de relații internaționale și membru fondator al facultății School of International Affairs de la Universitatea Penn State. El a servit peste 30 de ani în Departamentul de Stat într-o gamă largă de poziții, inclusiv ca ambasador în Peru și Mozambic, în Consiliul de Securitate Națională, ca șef adjunct al misiunii în Liberia și Malawi și în Argentina și Israel.

Activitatea sa academică include și scrierea a peste 140 de articole de opinie pentru marile ziare. De asemenea, este membru al The American Academy of Diplomacy and the Council on Foreign Relations.

De această dată, Dennis Jett revine cu o lucrare într-o nouă ediție, anume „American Ambassadors: A Guide for Aspiring Diplomats and Foreign Service Officers”. Scrisă de un fost diplomat de carieră cu peste 30 de ani de experiență, cartea oferă un ghid practic cu sfaturi pentru a deveni ambasador, inclusiv procesul de nominalizare și confirmare. „Cine devine ambasador?”, „De ce primește o asemenea funcție?”, sunt doar căteva dintre întrebările la care Dennis Jett propune, mai ales tinerilor, un set de răspunsuri și lămuriri. Descrie modul în care ofițerii Serviciului Extern devin ambasadori urcând în rânduri și de ce reprezintă de obicei aproximativ 70% din numărul total de ambasadori. De asemenea oferă un răspuns legat de unde provin ceilalți 30%  – persoanele numite politic care obțin postul pentru că au avut un rol în alegerea președintelui sprijinindu-l în campanie, aliat politic sau prieten apropiat.

„American Ambassadors: A Guide for Aspiring Diplomats and Foreign Service Officers” aduce unele sugestii în sensul că anumite chestiuni din procesul de „reformă diplomatică” sunt greșite, ce ar putea fi făcut și de ce cine este președintele contează atât de mult pentru a determina cât de bine vor fi reprezentate Statele Unite în străinătate.

Steven Alan Honley, fost editor la Foreign Service Journal, a declarat despre această nouă ediție a cărții lui Dennis Jett: „arată că ambasadorii care știu puține despre țările în care sunt acreditați sau despre desfășurarea diplomației nu pot reprezenta Statele Unite la fel de eficient ca profesioniștii din serviciul extern al SUA.”

Această ediție actualizată și revizuită a cărții clasice a lui Jett nu oferă doar o privire de ansamblu în timp util asupra „American ambassadorship” pentru ofițerii serviciilor externe, aspiranții și cetățenii interesați, dar solicită și o revizuire atât de necesară, descriind implicațiile îngrozitoare ale eșecului în numirilor pentru posturile diplomatice.

„American Ambassadors: A Guide for Aspiring Diplomats and Foreign Service Officers” este un proces pentru viitorul practicii diplomatice și politicii externe americane. Cu ajutorul explicațiilor sale sincere despre modul în care ambasadorii SUA sunt aleși, performanțe, precum și un comentariu lucid și amuzant asupra politicii și practicii externe actuale a SUA, Dennis Jett construiește o argumentație de interes.

AUTOR: Ana-Alexandra UȚĂ