BOOK REVIEW: Martin Indyk, Master of the Game: Henry Kissinger and the Art of Middle East Diplomacy, New York, Knopf Doubleday Publishing Group, 2021

Martin Indyk este un membru distins al Consiliului pentru Relații Externe și fost ambasador al SUA în Israel, asistent secretar de stat pentru afaceri din Orientul Apropiat și asistent special al președintelui Clinton. Anterior, Indyk a fost vicepreședinte executiv al Brookings Institution, unde a ocupat funcția de vicepreședinte și director al programului de politică externă și director fondator al Centrului său pentru politica din Orientul Mijlociu. El a fost trimis special al președintelui Obama pentru negocierile israeliano-palestiniene din iulie 2013 până în iunie 2014.

De data aceasta, Martin Indyk revine cu o istorie perceptivă și provocatoare a negocierilor diplomatice ale lui Henry Kissinger în Orientul Mijlociu care pune în lumină provocările și barierele cu care Kissinger și succesorii săi s-au confruntat în încercările lor de a promova pacea între Israel și vecinii săi arabi.

Au trecut mai bine de douăzeci de ani de când Statele Unite au intermediat ultima dată un acord de pace între israelieni și palestinieni. În acest timp, trei președinți au încercat și au eșuat. Martin Indyk – fost ambasador al Statelor Unite în Israel și trimis special pentru negocierile israeliano-palestiniene din 2013 – a experimentat direct aceste frustrări și dezamăgiri politice.

Acum, în încercarea de a înțelege cercul influenței diplomatice americane în Orientul Mijlociu, el revine la originile eforturilor de pace conduse de americani și la cel care a creat procesul de pace din Orientul Mijlociu – Henry Kissinger. Pe baza documentelor recent desecretizate din arhivele americane și israeliene, a interviurilor extinse cu Kissinger și a propriilor interacțiuni ale lui Indyk cu unii dintre principalii actori internaționali, autorul „invită” cititorii în cadrul negocierilor prin „Master of the Game: Henry Kissinger and the Art of Middle East Diplomacy”. Prin personalități, pot fi amintiți Anwar Sadat, Golda Meir, Moshe Dayan, Yitzhak Rabin, Hafez al-Assad și Kissinger însuși.

Fareed Zakaria, autorul lucrării „Ten Lessons for a Post-Pandemic World”, a afirmat, printre altele, despre cartea lui Indyk faptul că „este o lucrare extraordinară de istorie diplomatică. Este o analiză strălucită a unuia dintre momentele esențiale ale implicării Americii în Orientul Mijlociu și, în același timp, o reflecție înțeleaptă asupra artei de «statecraft». Martin Indyk este un diplomat și negociator experimentat.”

„Master of the Game: Henry Kissinger and the Art of Middle East Diplomacy” poate fi considerată o istorie al procesului de pace condus de Henry Kissinger în Orientul Mijlociu. Lucrarea oferă o mulțime de lecții pentru liderii contemporani implicați, nu numai despre provocările din acea regiune, ci și despre tehnica diplomatică care se poate aplica pentru aceste relații. Cu experiența sa profundă personală și înțelegerea sa amplă a actorilor internațională diverși implicați, Indyk transmite tensiunile, acțiunile și marea viziune strategică care a caracterizat negocierile virtuoase ale lui Kissinger.

AUTOR: Ana-Alexandra UȚĂ