Noi tensiuni în Orientul Mijlociu: Iranul a lansat un atac cu rachete și drone asupra Israelului

Alarmele și sirene care anunțau un raid aerian au sunat pe teritoriul Israelului duminică dimineață, după ce Iranul a lansat sute de drone, rachete balistice și rachete de croazieră într-o operațiune (pe care au numit-o „misiunea de răzbunare”) fără precedent care a împins Orientul Mijlociu mai aproape de un război la nivel regional. Un purtător de cuvânt al armatei Israelului a declarat faptul că lansările au numărat peste 300, dar 99% dintre ele au fost interceptate.

Numind rezultatul „un succes strategic foarte semnificativ”, contraamiramul Daniel Hagari a spus că Iranul a lansat 170 de drone, peste 30 de rachete de croazieră și peste 120 de rachete balistice. Dintre acestea, mai multe rachete balistice au ajuns pe teritoriul israelian, provocând pagube minore unei baze aeriene.

Autoritățile care au intervenit au spus că o fetiță de 7 ani dintr-un oraș arab beduin a fost rănită grav în sudul Israelului, aparent într-o lovitură cu rachete, deși au spus că poliția încă investighează circumstanțele rănilor ei.

Atacul iranian, care a avut loc la mai puțin de două săptămâni după un presupus atac israelian în Siria, care a ucis doi generali iranieni într-o clădire consulară iraniană, semnifică prima dată când Iranul lansează un atac militar direct asupra Israelului, în ciuda deceniilor de escaladare a tensiunilor care datează din 1979, din timpul Revoluției islamice.

Reacțiile din partea conducerii Națiunilor Unite și a altor lideri a fost rapidă, Franța afirmând că Iranul „riscă o potențială escaladare militară”, Marea Britanie numind atacul „nesăbuit”, iar Germania spunând că Iranul și împuterniciții săi „trebuie să-l oprească imediat”. Hagari a spus că majoritatea interceptărilor au venit în afara granițelor Israelului, inclusiv zece rachete de croazieră care au fost interceptate de avioane de război. Armata israeliană a declarat faptul că sistemul său Arrow, care doboară rachete balistice în afara atmosferei, a gestionat majoritatea atacurilor și a remarcat că sunt implicați „partenerii strategici”. „La îndemnul meu, pentru a sprijini apărarea Israelului, armata americană a transportat avioane și distrugătoare de apărare împotriva rachetelor balistice în regiune în cursul săptămânii trecute”, a spus Biden într-un comunicat. „Mulțumită acestor desfășurari și abilităților extraordinare a membrilor serviciului nostru, am ajutat Israelul să doboare aproape toate dronele și rachetele care sosesc.”

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a făcut o declarație separată, spunând că forțele americane „au interceptat zeci de rachete și UAV-uri în drum spre Israel, lansate din Iran, Irak, Siria și Yemen”. Președintele american Joe Biden și premierul israelian Benjamin Netanyahu au vorbit duminică dimineață, au declarat guvernele lor. Biden a spus în declarația sa că a reafirmat „angajamentul ferm al Americii” față de securitatea Israelului – o abatere de la criticile sale tot mai mari la adresa comportamentului Israelului în războiul său împotriva Hamas din Gaza.

Iranul a promis „răzbunare” ca urmare a atacului aerian din 1 aprilie în Siria, pentru care Teheranul a acuzat Israelul că este responsabil. Israelul nu a comentat aceste afirmații atunci. Israelul și Iranul au urmat un curs de coliziune pe parcursul războiului de șase luni al Israelului împotriva militanților Hamas din Gaza. Războiul a izbucnit după ce Hamas și Jihadul Islamic, două grupări militante susținute de Iran, au efectuat un atac transfrontalier devastator la 7 octombrie 2023, care a ucis 1.200 de oameni în Israel și a răpit alți 250. O ofensivă israeliană în Gaza a provocat distrugeri pe scară largă și a ucis peste 33.000 de oameni, potrivit oficialilor locali din domeniul sănătății. Aproape imediat după izbucnirea războiului, Hezbollah, un grup militant susținut de Iran în Liban, a început să atace granița de nord a Israelului. Cele două părți au fost implicate în schimburi zilnice de focuri, în timp ce grupuri susținute de Iran din Irak, Siria și Yemen au lansat rachete și drone spre Israel. Într-o declarație transmisă sâmbătă seara de agenția de presă IRNA, administrată de statyl iranian, Garda Revoluționară paramilitară a țării a recunoscut că a lansat „zeci de drone și rachete către teritoriile și pozițiile ocupate ale regimului sionist”.

Annalena Baerbock, în vizită surpriză la Kiev - 10.09.2022 | BURSA.ROAtacul de peste noapte al Iranului asupra Israelului a dus întreaga regiune a Orientului Mijlociu la „marginea unei prăpastii”, a declarat ministrul german de externe Annalena Baerbock, cerând tuturor părților să se abțină de la a provoca o escaladare ulterioară. „Facem apel la toți actorii din regiune să acționeze cu reținere”, a spus ea. „Spirala escaladării trebuie întreruptă”. „Milioanele de femei, bărbați și copii din Israel, din Iran și din întreaga regiune, care nu au putut dormi noaptea trecută de frică: niciunul dintre ei nu vrea această escaladare”.

Ambasada SUA din Ierusalim a ridicat duminică dimineața ordinul de adăpostire pentru angajații guvernului SUA, după ce amenințarea din partea dronelor și rachetelor iraniene „a fost diminuată”. Însă, purtătorii de cuvânt din cadrul ambasadei au avertizat că securitatea în Israel „rămâne complexă” și se poate schimba rapid.

Rusia a îndemnat toate părțile „să dea dovadă de reținere” în urma atacului Iranului cu rachete și drone asupra Israelului. „Contăm pe statele regionale să rezolve problemele existente cu mijloace politice și diplomatice”, a spus Ministerul de Externe într-un comunicat. Moscova și-a exprimat „îngrijorarea extremă cu privire la ultima escaladare periculoasă din regiune”. Aceasta a spus că a avertizat de nenumărate ori că „lipsa rezolvării numeroaselor crize din Orientul Mijlociu, în primul rând, în zona conflictului palestino-israelian” va „duce la creșterea instabilității”. Rusia a criticat anterior comportamentul Israelului în războiul său de șase luni din Gaza și a condamnat o lovitură asupra ambasadei Iranului în Siria în această lună, pe care Teheranul a pus-o pe seama Israelului.

Într-un comunicat, NATO a condamnat duminică atacul Iranului de peste noapte asupra Israelului drept „escaladare” a tulburărilor regionale și a cerut reținere tuturor părților. „Condamnăm escaladarea tensiunilor cu Iranul peste noapte, solicităm reținere și monitorizăm îndeaproape evoluțiile. Este vital ca [acest] conflict din Orientul Mijlociu să nu scape de sub control”, a declarat purtătorul de cuvânt Farah Dakhlallah.

Iranul are un arsenal vast de drone și rachete. Videoclipurile online distribuite de televiziunea de stat iraniană au pretins să arate drone în stilul aripii delta, asemănătoare cu Shahed-136, folosite de mult de Rusia în războiul său împotriva Ucrainei. Dronele care zboară lent poartă bombe. Ucraina a folosit cu succes atât rachete sol-aer, cât și operațiuni la sol pentru a le ținti.

Armata israeliană a ordonat locuitorilor din Înălțimile Golan – în apropierea granițelor cu Siria și Liban – precum și orașele sudice Nevatim și Dimona și stațiunea Eilat de la Marea Roșie să treacă în spații de protecție. Dimona găzduiește principala instalație nucleară a Israelului, iar Nevatim are o bază aeriană importantă. S-au auzit bubuituri puternice în Ierusalim și în nordul și sudul Israelului. Comandamentul Frontului Intern al armatei a anulat școala duminică și a limitat adunările publice la cel mult 1.000 de persoane. Israelul și alte câteva țări din regiune și-au închis spațiul aerian. Mai devreme, Netanyahu a avertizat: „Oricine ne face rău, noi îi vom face rău”.

La Washington, președintele Biden a convocat o reuniune a directorilor Consiliului Național de Securitate pentru a discuta despre atac. Generalul Erik Kurilla, șeful Comandamentului Central al armatei americane, a fost în Israel în weekend, consultându-se cu oficialii israelieni ai apărării. Comandamentul central supraveghează forțele americane din Orientul Mijlociu.

Misiunea Iranului la Națiunile Unite a emis un avertisment atât pentru Israel, cât și pentru SUA: „Dacă regimul israelian face o altă greșeală, răspunsul Iranului va fi considerabil mai sever”, a declarat în mediul online. „Este un conflict între Iran și regimul israelian necinstit, de care SUA TREBUIE să stea departe!”

SRUSE:

SURSĂ FOTO: ABC News / Le Monde

AUTORI: Ana A. UTĂ / Ștefania T. COCOR