Centrul de Studii Euro-Atlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe” va organiza joi, 16 MAI, conferința „Abordări Microistorice ale Holocaustului. Secvențe Mentale, Politice și Societale (PARTEA a II-a)”

Centrul de Studii Euro-Atlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe” din cadrul Facultății de Istorie – Universitatea din București continuă seria de evenimente CONFERINȚELE CSEA.

Joi, 16 MAI, începând cu ora 12:00, va avea loc conferința „Abordări Microistorice ale Holocaustului. Secvențe Mentale, Politice și Societale (PARTEA a II – a)”. Evenimentul este parte a proiectelor de follow-on pentru turul de studii „Elie Wiesel Study Tour”, Ediția 2023, pe care #StudențiStagiariCSEA în urma participării la program, îl organizează cu sprijinul American Councils for International Education Romania. De asemenea, evenimentul este organizat în parteneriat cu Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România – ”Wilhelm Filderman”.

Studenții, masteranzii, doctoranzii, dar și participanții din afara FIUB, vor avea o posibilitate foarte valoroasă să audieze, dar și să discute la finalul prezentărilor în cadrul sesiunii de Q&A, cu specialiști din domeniul istoriei, relațiilor internaționale și studiilor ebraice despre diferitele perspective și abordări legate de educația și metodologia Holocaustului și a surselor edite și inedite.

Conferința „Abordări Microistorice ale Holocaustului. Secvențe Mentale, Politice și Societale” are în centru de la pedagogia microistoriilor legate de coordonatele mentale (culturale), politice și societale în ceea ce privește modul în care cultura cotidiană a format o arhivă a memoriei și a Holocaustului, a identității și analizei trecutului imaginii și imaginarului acestor secvențe.

În cadrul evenimentului vor conferenția:

  • Lector Univ. Dr. Bogdan ANTONIU, prodecan și cadru didactic Facultatea de Istorie – Universitatea din București, director Centrul de Studii Euro-Atlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe”, Cuvânt înainte;
  • Lector univ. dr. Anca TUDORANCEA (Ciuciu), cadru didactic asociat al Facultății de Istorie – Universitatea din București, profesor Facultatea de Litere – Universitatea din București / Secretar Științific Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România – ”Wilhelm Filderman”, Federația Comunităților Evreiești din România ”Cazul maiorului SAMI RODER, victimă a pogromului din București”;
  • Arhitect Dr. Astrid ROTTMAN, Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” – Facultatea de Arhitectura de Interior – ”LOCURI”;
  • Petre MATEI, cercetător științific în cadrul Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” – ”Deportările romilor în Transnistria: între metanarațiuni și abordări microstorice”;
  • univ. dr. Mihaela MUSTĂȚEA, cadru didactic, Facultatea de Istorie – Universitatea din București – ”Câteva considerații asupra politicilor antisemite în timpul regimului fascist și al Republicii de la Salo”.

Evenimentul va avea loc în format fizic la noul sediul al FIUB din Politehnica Business Tower, Bulevardul Iuliu Maniu 15, București, Amfiteatrul 4, Etajul 2.

 

Așteptăm participarea dumneavoastră în număr cât mai mare!

 

*Opiniile exprimate în cadrul evenimentelor de follow-on nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Statelor Unite în România, a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, a Institutului Polonez din București, a Ambasadei Statului Israel, a Ambasadei Republicii Federale Germania în România, a Institutului Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel din România, a American Councils for International Education sau a altor parteneri ai programului.

Turul de studiu Elie Wiesel din 2023 a fost finanțat de Ambasada Statelor Unite în România, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Institutul Polonez din București, Ambasada Republicii Federale Germania, și Ambasada Israelului în România, cu sprijinul Institutului Național „Elie Wiesel” pentru Studierea Holocaustului din România, Ambasada Austriei în România, OeAD-GmbH – Agenția Austriei pentru Educație și Internaționalizare, JCC Krakow, Centrul Memorial al Holocaustului – Budapesta, Casa Memorială Elie Wiesel, Zizin, McDonald’s și partenerii media România Pozitivă și Radio România Cultural.