Centrul de Studii Euro-Atlantice “Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe” a organizat vineri, 24 februarie 2023, Conferința ”RĂZBOI LA GRANIȚELE ROMÂNIEI: UN AN DE CONFLICT ÎN UCRAINA”

Vineri, 24 februarie 2023, la un an de la declanșarea războiului în Ucraina de către Rusia, Centrul de Studii Euro-Atlantice „Prof. Univ. Dr. CONSTANTIN BUȘE”, cu sprijinul domnului Prodecan Lect. Univ. Dr. Bogdan ANTONIU și a doamnei Lect. Univ. Dr. Mihaela MUSTĂȚEA, au organizat conferința ”RĂZBOI LA GRANIȚELE ROMÂNIEI: UN AN DE CONFLICT ÎN UCRAINA”.

Conferința s-a desfășurat în format fizic, la noul sediu al Facultății de Istorie, în clădirea Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”

Cuvântul de „Bun venit!” și introducerea în tematica dezbaterii legată de  semnificațiile și consecințele unui an de război în Ucraina pentru România și pentru mediul internațional, au fost oferite de Conf. Univ. Dr. Alexandru-Murad MIRONOV. Invitatul a fost Dr. Claudiu DEGERATU, expert în securitate națională și studii strategice, cadru didactic asociat al Facultății de Istorie, Universitatea din București.

Punctele centrale abordate de domnul Dr. Claudiu DEGERATU în prezentare au fost:

  • Tendințele militare și tacticile militare utilizate, precum și modul în care pot fi acestea aplicate;
  • Etapele în decurs de un an ale operațiunilor atât din partea Rusiei, cât și analizarea modului în care Ucraina a răspuns atacului masiv din partea statului rus;
  • Transformările economice, sociale și politice și măsurile pe care organizații internaționale precum Uniunea Europeană, Organizația Națiunilor Unite, dar și NATO, au trebuit să le ia pentru asigurarea unui echilibru pe scena internațională;
  • Starea de spirit de la Kiev – un an mai târziu, mii de soldați și civili au fost uciși în conflict, în timp ce milioane de ucraineni au devenit refugiați. Produsul intern brut al Ucrainei a scăzut cu până la 35% în ultimul an, estimează Banca Mondială.

La un an de la cel mai mare conflict militar pe care l-a cunoscut Europa de la Al Doilea Război Mondial vine pe fundalul tensiunilor geopolitice în creștere. Președinții Statelor Unite și Rusiei, Joe Biden și Vladimir Putin, au făcut schimburi de replici în discursurile de la începutul acestei săptămâni, Putin acuzând Occidentul că a început războiul și anunțând retragerea Rusiei din ultimul său tratat de control al armelor nucleare cu SUA.

Conferința s-a încheiat printr-o secțiune de „Q&A” unde studenții, masteranzii, doctoranzii, precum și cercetătorii din domeniul Istoriei și al Relațiilor Internaționale au adresat întrebări domnului Claudiu DEGERATU.