BOOK REVIEW: Patrick O. Cohrs, The New Atlantic Order: The Transformation of International Politics, 1860–1933, Cambridge, Cambridge University Press, 2022

Primul Război Mondial a adus schimbări majore în ordinea internațională modernă. Nu a condus doar la dispariția unor imperii și la prăbușirea sistemului european de organizare al statelor din perioadă antebelică, ci a și modificat în mod dramatic rolul internațional al Statelor Unite ale Americii. SUA, care deveniseră deja o putere mondială înainte de 1914, au apărut nu doar ca noua putere economică și creditoare predominantă, dar și ca o putere politică esențială, a cărei intervenție în prima conflagrație mondială a decis în cele din urmă rezultatul războiului.

Patrick O. Cohrs, profesor de istorie internațională la Universitatea din Florența și la Universitatea Yale, și autor al cărții „The Unfinished Peace after World War I”, analizează în noua sa lucrare „The New Atlantic Order: The Transformation of International Politics, 1860–1933”, cum liderii interbelici au fost nevoiți să facă față provocării de a înlocui ordinea mondială încă eurocentrică a erei imperialiste sau, mai degrabă, a „dezordinii” predispuse la război, și să pună bazele unui sistem internațional fără precedent: un sistem internațional transatlantic. Cohrs evidențiază importanța transformărilor politice, economice și culturale ale ordinii transatlantice într-o perioadă pe care el o numește „lungul secol XX”, care pornește din 1860 și ajunge să se finalizeze abia la 100 de ani de la Conferința de Pace de la Paris.

Încercând să descopere de ce nu a putut fi creată o ordine internațională durabilă după Primul Război Mondial pentru Europa și pentru întreaga lume, autorul explorează în cele patru părți ale lucrării limitele eforturilor de a crea o nouă arhitectură de securitate care să favorizeze reglementarea pașnică a disputelor internaționale. Examinând și reevaluând evenimentele cu ajutorul unui număr remarcabil de documente diplomatice din arhivele franceze, britanice, germane și americane, Patrick O. Cohrs argumentează că pacea în Europa a necesitat în cele din urmă un sistem „atlantic” care să reconcilieze Germania și să angajeze în mod activ Statele Unite.

„The New Atlantic Order: The Transformation of International Politics, 1860–1933” oferă o imagine completă a procesului de pace de la sfârșitul Primului Război Mondial și a creării „sistemului Versailles” care a fost sortit să se prăbușească într-o generație și a pregătit terenul pentru Al Doilea Război Mondial. Potrivit istoricului Paul Kennedy, cartea lui Patrick O. Cohrs este prin excelență o lucrarea de istorie internațională care îmbină în mod ambițios o analiză aprofundată a politicii externe cu metode structuraliste pentru a surprinde transformarea ordinii globale între 1860 și 1933.

 

AUTOR: Ștefania T. Cocor