„V” de la „victorie”: motto-ul turneului occidental întreprins de președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a căutat sprijinul occidental pentru țara sa în vizite surpriză în Marea Britanie miercuri, 8 februarie, și în Franța, efort pentru a obține avioane de luptă pentru a continua rezistența împotriva invadatorilor ruși într-un discurs în parlamentul Marii Britanii, iar apoi a zburat la Paris pentru a se întâlni cu liderii francez și german la Palatul Élysée.

Miercuri, la prânz, în mod normal, parlamentarii britanici au un schimb de opinii contradictorii în Camera Comunelor, la întrebările primului ministru. Dar ostilitățile au fost suspendate în această săptămână pentru vizita surpriză a președintelui ucrainean Volodymyr Zelenskiy și ceea ce s-a dovedit a fi o ocazie parlamentară remarcabilă. Cu acea ocazie cuvintele lui nu au fost traduse. De data aceasta a vorbit în engleză, ceea ce a făcut ca discursul său de 20 de minute să fie cu atât mai puternic și mai direct.

Discursul său a fost plin de laudă și recunoștință pentru sprijinul Marii Britanii, cu mențiuni speciale pentru „Boris”, fostul premier care urmărea cu atenție, și „Rishi”, care mai devreme îl gazduise în Downing Street. De asemenea, a vorbit despre înfrângerea „răului” și construirea unei lumi fără război.

Dar președintele ucrainean vrut să transmită un mesaj simplu – țara lui are nevoie de avioane de luptă moderne. A ales să facă acest lucru folosindu-se de un joc de cuvinte la care a adăugat o vocea teatrală, făcând și o referire la vizita la Palatul Buckingham care era următoarea pe itinerariul său. „Regele este un pilot al forțelor aeriene și în Ucraina astăzi, fiecare pilot al forțelor aeriene este un rege”, a spus el, înainte de a cere unui consilier să-i înmâneze o cască ce a aparținut unui „pilot ucrainean adevărat”. În timp ce îi prezenta casca lui Sir Lindsay, acesta a citit inscripția de pe ea: „Avem libertate, dă-ne aripi pentru a o proteja”. Gestul a fost întâmpinat cu aplauze puternice.

În timp ce și-a încheiat discursul, dl Zelenskiy a spus: „Acum doi ani, v-am mulțumit pentru deliciosul ceai englezesc… Voi părăsi astăzi Parlamentul mulțumindu-vă tuturor în avans pentru avioanele englezești puternice”.

Semnul „V”, care înseamnă „victorie”, este cel mai des asociat cu Winston Churchill, prim-ministru al Marii Britanii în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Președintele Zelenskiy la sfârșitul discursului său – în timp ce imnul național ucrainean a cântat pe fundal – a schițat din mâna dreaptă semnul „V”, fiind, de asemenea, cel mai puternic moment pentru parlamentarul laburist Stephen Doughty. În special, a spus deputatul, deoarece vitraliile care au scăldat toată ocazia în lumină sunt o amintire pentru personalul și membrii ambelor camere ale Parlamentului care au murit în cel de-al Doilea Război Mondial. „Simbolismul acestui lucru este incalculabil”. Liderii străini s-au mai adresat ambelor Camere în Westminster Hall. Charles De Gaulle, liderul francezilor liberi din timpul războiului, a fost primul în 1960. De atunci, locul istoric a găzduit, printre alții, pe Nelson Mandela și Barack Obama. Volodymyr Zelenskiy a fost primul lider al unei țări aflate în război căruia i s-a acordat onoarea – iar discursul său va rămâne mult timp în memoria celor care au fost acolo.

Volodymyr Zelenskiy s-a aflat joi, 9 februarie 2023, la Bruxelles pentru a se întâlni cu liderii Uniunii Europene în timpul summitului. Capitala Belgiei este a treia oprire din „turul european” al președintelui ucrainean. După vizita din Marea Britanie unde s-a adresat Parlamentului și s-a întâlnit cu prim-ministrul Rishi Sunak, a traversa din nou Canalul pentru o întâlnire la Paris cu președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz.

Zelenskiy a fost întâmpinat miercuri seara pe treptele Palatului Élysée cu o îmbrățișare prietenoasă de către Macron, iar apoi toți cei trei lideri s-au îndreptat înăuntru. Vizita marchează o întorsătură în relațiile lui Zelenskiy cu Franța și Germania, care la începutul războiului erau considerate de mulți din Ucraina că nu făceau suficient pentru a ajuta. „Ucraina poate conta pe Franța, pe partenerii și aliații săi europeni pentru a câștiga războiul. Rusia nu poate și nu trebuie să câștige”, a spus Macron înainte de cina lor de lucru. Biroul lui Macron a publicat o declarație prin care confirmă că Zelenskiy participă la summitul de joi,9 februarie 2023, de la Bruxelles, unde liderii UE își vor promite sprijinul pentru poporul ucrainean.

În timpul vizitei sale la Bruxelles, Zelenskiy a ținut un discurs în fața parlamentarilor europeni în care a spus că țara sa apără „modul european de viață” și se concentrează pe valorile comune. Ulterior, el s-a adresat tuturor celor 27 de lideri ai UE pentru a-și exprima „mulțumirea” pentru sprijinul acordat până acum și, în timpul unei conferințe de presă, și-a reiterat apelul pentru mai multe arme, inclusiv rachete cu rază lungă de acțiune, și dorința de aderare rapidă la comunitatea europeană.

SURSE:

  • Alice Tidey, Jorge Liboreiro, „I can’t return to Ukraine ‘without results’, Zelenskyy says during Brussels visits”, în Euronews, February 9, 2023, https://www.euronews.com/my-europe/2023/02/09/live-zelenskyy-in-brussels-for-parliament-speech-and-leaders-summit;
  • „Zelenskyy says Russia world’s ‘most anti-European force’”, în DW News, February 9, 2023, https://www.dw.com/en/zelenskyy-says-russia-worlds-most-anti-european-force/a-64652026;
  • Jorge Liboreiro, „Analysis: In Brussels, Zelenskyy pitches EU values as Ukraine’s way home”, în Euronews, February 9, 2023, https://www.euronews.com/my-europe/2023/02/09/analysis-in-brussels-zelenskyy-pitches-eu-values-as-ukraines-way-home;
  • Jill Lawless, Sylvie Corbet, „Zelenskyy seeks weaponry in surprise trips to London, Paris”, în ABC News, February 8, 2023, https://abcnews.go.com/International/wireStory/zelenskyy-visit-uk-time-russias-invasion-96972732;
  • Clea Caulcutt, „Zelenskyy to visit Paris for surprise talks with Macron, Scholz”, în POLITICO, February 8, 2023, https://www.politico.eu/article/volodymyr-zelenskyy-olaf-scholz-emmanuel-macron-expected-in-paris-for-surprise-talks/;
  • Brian Wheeler, „Volodymyr Zelensky makes history with speech to UK Parliament”, în BBC News, February 8, 2023, https://www.bbc.com/news/uk-politics-64568516 .

SURSĂ FOTO: BBC News / CNN News / DW

AUTORI: Ana A. UȚĂ / Ștefania T. COCOR