Un cutremur cu magnitudinea 7,8 a doborât mai multe clădiri în sud-estul Turciei și nordul Siriei

Un cutremur cu magnitudinea 7,8 cu epicentru în sud-estul Turciei, lângă granița cu Nordul Siriei, a ucis sute de oameni și a provocat distrugeri pe scară largă. Se estimează faptul că cel puțin 641 de persoane au murit în ambele țări, iar o parte importantă din infrastructura urbană a fost afectată.

Numărul morților este de așteptat să crească, experții avertizând că replicile ar putea continua zilele sau săptămânile următoare. Vibrații ale cutremurului au fost simțite și în Cipru, Egipt și Liban.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat pe contul său de Twitter că „au fost trimise imediat echipe de căutare și salvare” în zonele afectate de cutremur.

Între timp, Apărarea Civilă Siriană, care operează în părțile deținute de opoziție din Nordul Siriei, a declarat stare de urgență și a făcut apel „comunității internaționale să sprijine salvarea civililor din Siria”.

Cutremurul a avut loc la ora 04:17, cu epicentrul în Kahramanmaras din provincia Gaziantep, la aproximativ 33 km de capitala Gaziantep, care găzduiește peste două milioane de oameni, inclusiv sute de mii de sirieni care au fugit în timpul războiului din țară, care a început în 2011. Agenția US Geological Survey a remarcat că zona conține multe clădiri construite din zidărie de cărămidă sau beton fragil, ceea ce le face „extrem de vulnerabile la cutremure”.

Cutremurul a avut loc la aproximativ 50 de kilometri de granița din nord-vestul Siriei, unde aproximativ 1,7 milioane de sirieni strămuțați în interior trăiesc într-un grup de tabere în zone controlate de grupurile de opoziție care încă luptă cu guvernul președintelui sirian Bashar al-Assad. Mai multe orașe mari controlate de guvern, inclusiv Alep, cu o populație densă de aproape 2 milioane, sunt situate în zonă. Peste 40 de replici au fost resimțite în urma cutremurului inițial, inclusiv unul cu magnitudinea de 6,7.

Nu există daune la conducta Kerkuk-Ceyhan, care transportă petrol din Irak în Turcia, sau la conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan, care transportă petrol prin Azerbaidjan, Georgia și Turcia, a declarat un oficial din domeniul energiei pentru agenția de presă Reuters. Oficialul a spus că fluxurile de petrol continuă pe ambele conducte în urma cutremurului.

Cu toate acestea, operațiunile de la terminalul petrolier Ceyhan din Sudul Turciei au fost suspendate, a declarat agenția de transport maritim Tribeca, adăugând că are loc o întâlnire de urgență pe această temă.

Uniunea Europeană trimite echipe de salvare și pregătește ajutor suplimentar pentru Turcia, a declarat comisarul pentru gestionarea crizelor. „Echipe din Țările de Jos și România sunt deja pe drum”, a scris comisarul Janez Lenarcic pe Twitter, iar Centrul de Coordonare a Răspunsului la Urgență al UE supraveghează desfășurarea acestora. Biroul său a declarat că Turcia a cerut asistență UE și că Mecanismul de protecție civilă al blocului a fost activat ca răspuns. Civilii ajută echipele de salvare în timp ce încearcă să ajungă la sute de oameni despre care se crede că sunt încă prinși sub dărâmături.

SURSE:

  • „What is happening in Turkey, Syria? Key quake questions answered”, în Al Jazeera, February 6, 2023, https://www.aljazeera.com/news/2023/2/6/what-is-happening-in-turkey-and-syria;
  • Belam, Martin, Jordyn Beazley, Samantha Lock, „Turkey and Syria earthquake: at least 640 dead after 7.8-magnitude quake – latest updates”, în The Guardian, February 6, 2023, https://www.theguardian.com/world/live/2023/feb/06/turkey-earthquake-2023-live-updates-quake-tremor-latest-news;
  • Mogul, Rhea, Gul Tuysuz, Isil Sariyuce, Kareem El Damanhoury, „More than 600 dead as powerful quake hits southern Turkey and Syria”, în CNN News, February 6, 2023, https://edition.cnn.com/2023/02/05/europe/earthquake-hits-turkey-intl-hnk/.

SURSĂ FOTO: Al Jazeera /  The Guardian / NBC News

AUTORI: Ștefania T. COCOR, Ana A. UȚĂ