BOOK REVIEW: Fredrik Logevall, JFK: Coming of Age in the American Century, 1917-1956, New York, Random House Publishing, 2020

Originar din Stockholm, Suedia, Fredrik Logevall deține un doctorat în istorie la Yale University. A deținut calitatea de președinte al Society for Historians of American Foreign Relations.

Fredrik Logevall este profesor la John F. Kennedy School of Government și Harvard University, predând cursuri de istorie și afaceri internaținale.

Specialist în istoria relațiilor externe ale Statelor Unite ale Americii și istoria internațională modernă, el a fost anterior profesor de istorie la Cornell University, unde a ocupat și funcția de pro-rector și director al Mario Einaudi Center for International Studies. Logevall este autorul sau editorul a zece cărți, cea mai recentă lucrare fiind „JFK: Coming of Age in the American Century, 1917-1956”, publicată la Random House în septembrie 2020.

„JFK: Coming of Age in the American Century, 1917-1956” este o carte non-ficțiune a autorului laureat al premiului Pulitzer Fredrik Logevall, care ilustrează în prima parte educația, perioada serviciul militar și cariera politică a unui președinte american ai cărui primi ani au pus bazele cunoștințelor sale despre relațiile internaționale și politica globală. Acest volum acoperă primii treizeci și nouă de ani din viața lui JFK – de la naștere până la decizia sa de a candida la președinție – pentru a dezvălui relațiile sale timpurii, experiențele formative din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ideile, scrierile sale, aspirațiile sale politice. Examinând acești ani de dinaintea Casei Albe, Logevall ne arată un Kennedy mai serios, mai independent decât am cunoscut anterior, a cărui înțelegere a mediului internațional distinctă l-a pregătit să intre în politica națională într-un moment critic al istoriei moderne a Statelor Unite.

Cea de-a doua parte analizează experiența dobândită anterior preluării funcției de președinte, dar și factorii care i-au oferit capacitatea de a conduce națiunea americană prin cele mai periculoase blocaje și victorii pe termen scurt ale Războiului Rece, inclusiv încercarea dezastruoasă de a contracara preluarea Cubei de către comuniștii conduși de Castro în Golful Porcilor, criza rachetelor cubaneze din 1962 și începutul destinderii militare cu Uniunea Sovietică.

Biografia cuprinzătoare în două volume, îl contextualizează în mod corespunzător pe Kennedy în mijlocul secolului american agitat.

Până la asasinarea sa în 1963, John F. Kennedy se afla la conducerea unei super-puteri globale în perioada postbelică, o națiune americană în plină expansiune pe care o condusese prin unele dintre cele mai periculoase confruntări diplomatice ale Războiului Rece. Născut în 1917 într-o familie irlandeză americană care devenise printre cele mai bogate din Boston, Kennedy a cunoscut ambiția politică încă de la o vârstă fragedă, iar ascensiunea sa fulgerătoare de a deveni cel mai tânăr președinte ales i-a consolidat statutul care a rămas în istoria Americii ca fiind una dintre personalitățile de la Casa Albă care au ocupat această funcție, devenind asemenea unui mit.

Și în timp ce portretele referitoare la carisma sa uluitoare, rapoartele despre relațiile și dezacordurile cu privire la moștenirea politică au apărut și au dispărut în deceniile de la moartea sa prematură, toate aceste relatări nu reușesc să surprindă persoana deplină.

Semnalând această lacună în cunoștințele noastre istorice, Fredrik Logevall și-a petrecut o mare parte din ultimul deceniu căutând să construiască imaginea unui JFK care să fie înțeles aproape pe deplin de genrațiile de acum.

Pe parcurs, Logevall spune povestea paralelă a ascensiunii Americii la mijlocul secolului. Pe măsură ce Kennedy ajunge la maturitate, vedem dezbaterea încărcată între izolaționiști și intervenționisti în anii dinaintea Pearl Harbor. Apoi, ecoul și tensiunile celui de-al Doilea Război Mondial, prin care Statele Unite au apărut ca un important actor global, Războiul Rece; politica internă a anticomunismului; creșterea influenței televiziunii asupra politicii.

„JFK: Coming of Age in the American Century, 1917–1956” este o istorie cuprinzătoare a Statelor Unite în mijlocul deceniilor secolului XX, precum și una dintre cele mai clare portrete pe care le avem despre această enigmatică personalitate din politica americană.

AUTOR: Ana A. UȚĂ