Putin anexează ilegal provincii ale Ucrainei, ca parte a bătăliei pentru influență cu Occidentul

Președintele Vladimir V. Putin a afirmat vineri, 30 septembrie 2022, faptul că Rusia va prelua controlul asupra a patru regiuni ucrainene și a condamnat Statele Unite pentru „satanism” într-un discurs care a marcat o escaladare a războiului Moscovei împotriva Ucrainei și a poziționat statul rus, în termeni cu o puternică însemnătate, că „luptă împotriva unui bătălii existențiale cu elitele occidentale pe care le-a considerat inamicul”.

Vorbind cu sute de parlamentari și guvernatori ruși într-o sală mare a Kremlinului, Vladimir Putin a spus că locuitorii celor patru regiuni – care sunt controlate încă parțial de forțele ucrainene – vor deveni cetățenii Rusiei „pentru totdeauna”. Apoi a ținut o ceremonie de semnare cu noii lideri din acele regiuni instalați de Kremlin pentru a începe procesul oficial de anexare, înainte de a-și strânge mâinile și a scanda „Rusia! Rusia!”.

Discursul liderului de la Kremlin a venit pe fundalul retragerii trupelor ruse pe câmpul de luptă, unde forțele ucrainene au obținut victorii semnificative în ultimele săptămâni în Est. Oficialii uraineni au spus că armata ucraineană s-a apropiat de încercuirea orașului Lyman ocupat de ruși, un centru important din punct de vedere strategic din regiunea Donetsk, care se află în interiorul teritoriului pe care Putin îl revendică.

El s-a referit în discursul său la „cercurile conducătoare ale așa-zisului Occident” drept „inamicul”, un cuvânt pe care îl folosește rar cu referire la Occident. „Nu numai elitele occidentale neagă suveranitatea națională și dreptul internațional”, a spus el în discursul de 37 de minute. „Hegemonia lor are un caracter pronunțat de totalitarism, despotism și apartheid”, a continuat acesta.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat apoi că patru noi regiuni „s-au format” la scurt timp după ce au fost organizate referendumuri false în părțile din Ucraina ocupată. „Există patru noi regiuni ale Rusiei”, a spus Putin într-o ceremonie televizată de la Kremlin, potrivit unei traduceri. „Rezultatele sunt cunoscute, bine cunoscute”, a spus Putin, referindu-se la seria de voturi despre care Ucraina și guvernele occidentale spun că au încălcat legea internațională. El a susținut că rezultatele s-au datorat voinței a milioane de oameni, spunând că au dreptul la autodeterminare.

Teritoriul ocupat la mai bine de șapte luni de la începutul războiului din 24 februarie 2022, este format din două „republici” pro-ruse în Lugansk și Donetsk în Est și în Herson și Zaporojie în Sud. Se crede că reprezintă aproximativ 18% din terenul Ucrainei, deși detaliile precise ale granițelor nu au fost imediat clare.

Voturile, văzute ca nelegitime de Ucraina și aliații săi, au făcut ca majoritatea oamenilor să voteze pentru alăturarea Rusiei. Reluând afirmațiile anterioare conform cărora Occidentul încearcă să submineze Rusia, Putin a spus: „Occidentul caută noi oportunități pentru a ne lovi și au visat întotdeauna să împartă statul nostru în state mai mici care vor lupta unul împotriva celuilalt”. După a continuat, adăugând că „nu pot fi fericiți de ideea că există această țară mare cu toate aceste bogății naturale și oameni care nu vor trăi niciodată sub o opresiune străină”.

Reacțiile din partea liderilor occidentali nu au întârziat să apară la anunțul privind proclamarea lui Putin a anexării teritoriilor ucrainene.

Președintele american Joe Biden a declarat faptul că „Statele Unite condamnă încercarea frauduloasă a Rusiei de a anexa un teritoriu suveran ucrainean. Rusia încalcă dreptul internațional, călcă în picioare Carta Națiunilor Unite și își arată disprețul față de națiunile pașnice de pretutindeni”. „Nu vă înșelați: aceste acțiuni nu au legitimitate. Statele Unite vor onora întotdeauna granițele recunoscute [la nivel] internațional ale Ucrainei”. „Vom mobiliza comunitatea internațională atât pentru a denunța aceste mișcări, cât și pentru a trage Rusia la răspundere”.

În Ucraina, președintele Zelenskiy a anunțat că solicită aderarea rapidă la NATO după ce Vladimir Putin a încercat să anexeze patru regiuni ucrainene. Într-o postare pe Telegram, el a spus: „Am dovedit deja compatibilitatea noastră cu standardele Alianței. Facem un pas decisiv prin semnarea cererii Ucrainei de aderare accelerată la NATO”.

Prim-ministrul Suediei, Magdalena Andersson a declarat faptul că „Nu este altceva decât o farsă completă”. „Condamnăm anexarea ilegală în cei mai fermi termeni”.

Ministrul de externe al Poloniei, Zbigniew Rau a spus că „Ministerul Afacerilor Externe condamnă în cei mai fermi termeni actele ilegale de „recunoaștere a independenței” și „încorporare” în Federația Rusă a unor părți din regiunile Ucrainei Herson, Donetsk, Lugansk și Zaporojie”.

Prim-ministrul britanic, Liz Truss, într-o declarație publicată vineri pe pagina sa oficială de Facebook, afirma că „Nu i se permite lui Putin să modifice granițele internaționale folosind forța brută. Ne vom asigura că va pierde acest război ilegal”. „Putin a acționat, încă o dată, în încălcarea dreptului internațional, fără a ține cont de viețile poporului ucrainean pe care pretinde că îl reprezintă”. „Marea Britanie nu va ignora niciodată voința suverană a acelor oameni și nu vom accepta niciodată regiunile Donetsk, Luhansk, Herson și Zaporojie ca altceva decât teritoriu ucrainean”.

La nivel de comunitate europeană, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen a afimat următoarele: „Anexarea ilegală proclamată de Putin nu va schimba nimic. Toate teritoriile ocupate ilegal de invadatorii ruși sunt pământ ucrainean și vor face întotdeauna parte din această națiune suverană”.

Giorgia Meloni s-a alăturat seriei de declarații ale liderilor și politicienilor din Occident, spunândă că „Președintele rus Vladimir Putin își demonstrează încă o dată viziunea sa neo-imperialistă în stil sovietic, care amenință securitatea întregului continent european”.

Membrii Consiliului European au emis o declarație comună prin care declară că: „Respingem ferm și condamnăm fără echivoc anexarea ilegală de către Rusia a regiunilor Donetsk, Lugansk, Zaporojie și Herson din Ucraina. Prin subminarea în mod intenționat a ordinii internaționale bazată pe reguli și încălcând în mod flagrant drepturile fundamentale ale Ucrainei la independență, suveranitate și integritate teritorială, principii fundamentale, așa cum sunt consacrate în Carta ONU și în dreptul internațional, Rusia pune în pericol securitatea globală. Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată „referendumurile” ilegale pe care Rusia le-a conceput ca pretext pentru această încălcare suplimentară a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei și nici rezultatele lor falsificate și ilegale. Nu vom recunoaște niciodată această anexare ilegală”.

Consiliul de Securitate al ONU a organizat o sesiune privind anexările de către Rusia a teritoriului ucrainean. În deschiderea întâlnirii, ambasadorul SUA la Națiunile Unite, Linda Thomas-Greenfield a cerut statelor membre să acționeze. „Este exact pentru ceea ce a fost făcut a face Consiliul de Securitate. Apărarea suveranității, protejarea integrității teritoriale, promovarea păcii și securității”, a spus ea. „Organizația Națiunilor Unite a fost construită pe ideea că niciodată nu i se va mai permite unei țări să preia cu forța teritoriul alteia”, a continuat aceasta.

Rezoluția, co-sponsorizată de SUA și Albania, ar condamna referendumurile „ilegale” desfășurate în părțile ocupate de Rusia din Ucraina și a cerut tuturor statelor să nu recunoască nicio modificare a granițelor Ucrainei. De asemenea, solicita Rusiei să-și retragă trupele imediat din Ucraina, punând capăt unei invazii lansate pe 24 februarie. Consiliul de Securitate, condus de Franța, a continuat sesiunea, în ciuda faptului că Rusia – unul dintre cei cinci membri permanenți – își va folosi dreptul de veto.

După cum era de așteptat, Rusia a respins vineri rezoluția Consiliului de Securitate al ONU care condamna anexarea de către Moscova a patru teritorii ucrainene. China, India și Brazilia s-au abținut de la vot, care a avut loc la câteva ore după ce președintele Vladimir Putin a semnat un decret prin care anunța că încorporează cele patru regiuni ucrainene în Rusia.

 

BIBLIOGRAFIE:

  • „Putin declares four areas of Ukraine as Russian”, în BBC News, 30 September 2022, https://bbc.in/3LWNWwd;
  • „Zelensky requests fast-track Nato membership”, în BBC News, SEPT. 30, 2022, https://bbc.in/3EahFj7;
  • Thomas Gibbons-Neff, „Russia-Ukraine War: Putin Frames Illegal Annexation as Part of Existential Battle With West”, în The New York Times, Sept. 30, 2022 (Updated Oct. 1, 2022), https://nyti.ms/3M30geq;
  • Meredith, Sam, Holly Ellyatt, „Putin declares ‘four new regions of Russia’ as Moscow illegally annexes parts of Ukraine”, în CNBC, SEPT. 30, 2022, https://cnb.cx/3Ro75YU;
  • „Reaction to Putin proclaiming annexation of Ukrainian lands”, în Reuters, September 30, 2022, https://reut.rs/3M163kl;
  • „Russia vetoes UN Security Council resolution on Ukraine annexations„, în France 24, SEPT. 30, 2022, https://bit.ly/3STpZrX

 

SURSĂ FOTO: BBC News / NBC / France 24

 

AUTORI: Ștefania T. COCOR, Ana A. UȚĂ