Zelenskiy cere Elveției măsuri suplimentare împotriva Rusiei

Consiliul orașului Mariupol spune că Rusia a bombardat o școală de artă în care s-au adăpostit aproximativ 400 de locuitori – acest lucru nu a putut fi verificat în mod independent. Rusia spune că forțele sale au reușit să treacă de apărarea orașului Mariupol și se află acum în interiorul orașului asediat. Rusia spune că a folosit din nou rachete hipersonice Kinzhal pentru a distruge un depozit de arme din regiunea Ivano-Frankivsk din Ucraina.

Primarul orașului Cernihiv, a declarat că zeci de civili au fost uciși de obuze și că un spital a fost lovit.

În ceea ce privește frontul diplomatic, după ce președintele american Joe Biden a avertizat China cu privire la „consecințe” dacă va oferi sprijin material efortului de război al Rusiei, ministrul de externe Wang Yi a spus că Beijingul „a fost întotdeauna pentru menținerea păcii și pentru a se opune războiului” și că „timpul va dovedi că pretențiile Chinei sunt corecte, de partea istoriei.”

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, condamnă asediul orașului Mariupol de către Rusia drept „crimă de război”, în timp ce forțele ruse fac presiuni tot mai mari asupra orașului. Prim-ministrul japonez Fumio Kishida îl îndeamnă pe omologul său indian Narendra Modi să adopte o linie mai dură cu privire la invazia Rusiei, dar dintr-o declarație comună după discuțiile de la New Delhi nu reiese acest lucru.

Peste 3,3 milioane de refugiați au fugit din Ucraina de la invazie, în timp ce aproape 6,5 milioane se consideră că sunt strămutați în interior, spune UNHCR. Viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereșciuk a declarat că șapte coridoare umanitare se vor deschide duminică pentru a permite civililor să părăsească zonele din prima linie. ONU avertizează că nevoile umanitare devin din ce în ce mai urgente în estul Ucrainei, cu o lipsă potențial fatală de alimente, apă și medicamente în orașe asediate precum Mariupol și Sumy.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a declarat duminică că armata rusă a suferit „pierderi fără precedent” și că unele unități rusești au fost „distruse în proporție de 80 până la 90%. „Ucrainenii au dovedit că pot lupta mai profesionist decât o armată care duce războaie de zeci de ani în diferite regiuni și condiții. Răspundem cu înțelepciune și curaj numărului mare de echipamente și soldați trimiși în Ucraina”, a spus Zelenskiy într-un mesaj video postat pe rețelele de socializare.

Apoi a declarat că în zonele în care au avut loc lupte grele, prima linie de apărare este „împânzită cu cadavre ale soldaților ruși”. „Și aceste cadavre, nu sunt ridicate de nimeni. Sunt trimise noi unități să avanseze chiar peste ele”, a spus el. Zelenskiy a mai adăugat faptul că opt coridoare de evacuare funcționează de sâmbătă, dar din cauza bombardamentelor rusești, autoritățile nu au putut salva oamenii din Borodyanka din regiunea Kiev. Autoritățile nu au putut, de asemenea, să livreze ajutor umanitar orașelor din sudul regiunii Herson. „Trupele ruse ne-au blocat convoiul. De ce? Scopul lor rămâne același. Din nou, ei încearcă să creeze o imagine pentru propaganda lor, ca și cum Ucraina și-ar fi lăsat cetățenii fără elementele esențiale, ca și cum Rusia îi salvează constant de ceva”, a spus Zelenskiy.

Volodimir Zelenskiy a declarat că atacul susținut al Rusiei asupra orașului asediat Mariupol este un „act de teroare” care va fi „rememorat timp de secole”.

Sâmbătă, Zelenskiy s-a adresat poporului elvețian printr-o legătură video, spunând că Elveția sprijină sancțiunile UE împotriva Moscovei și a cerut Elveției să ia măsuri suplimentare împotriva Rusiei. „Acest lucru înseamnă foarte mult pentru aparatul de stat rus, pentru oamenii care sunt obișnuiți să creadă că puterea sunt banii”, a spus el în mesajul de pe Facebook. El a spus că a îndemnat Elveția să ia măsuri suplimentare, cum ar fi să se asigure că acele companii elvețiene care nu au părăsit încă piața rusă vor face acest lucru imediat. „Ca să nu dea un singur dolar, franc sau euro mașinii de război rusești pentru uciderea poporului nostru. Pentru ca toți cei care sunt vinovați de război împotriva țării noastre să nu se poată bucura de viața în Elveția, imobiliarele elvețiene și băncile elvețiene.”

În discursul de sâmbătă, Zelenskiy a remarcat compania elvețiană Nestle, care nu a părăsit Rusia.  „Good food. Good life.” („Mancare bună. Viață bună.”). Acesta este sloganul Nestlé. Compania ta care refuză să părăsească Rusia. Chiar și acum, când există amenințări din partea Rusiei către alte țări europene. Nu numai la noi. Când există chiar șantaj nuclear din partea Rusiei”, a spus el.

Oficili din armata britanică au declarat sâmbătă seară că forțele ruse încă nu au reușit să câștige superioritatea aeriană asupra Ucrainei. „Forțele aeriene ucrainene și forțele de apărare aeriană continuă să protejeze în mod eficient spațiul aerian ucrainean”, a declarat sâmbătă Ministerul Apărării din Marea Britanie în cea mai recentă actualizare a informațiilor privind apărarea. Ministerul a mai adăugat și faptul că Rusia nu a reușit să obțină controlul aerian asupra Ucrainei și că depinde în mare măsură de armele de blocare, „lansate din siguranța relativă a spațiului aerian rusesc pentru a lovi ținte în interiorul Ucrainei”. „Obținerea controlului asupra aerului a fost unul dintre principalele obiective ale Rusiei în primele zile ale conflictului, iar eșecul lor continuu de a face acest lucru a redus semnificativ progresul lor operațional”, a spus ministerul.

Oficialii americani au confirmat pentru CNN că Rusia a lansat săptămâna trecută rachete hipersonice împotriva Ucrainei, prima utilizare cunoscută a unor astfel de rachete în luptă. Lansările erau probabil destinate să testeze armele și să trimită un mesaj către Occident despre capacitățile rusești, au declarat mai multe surse pentru CNN.Această afirmație vine în contextul în care Ministerul rus al Apărării a declarat la rândul său sâmbătă că a lansat vineri rachete hipersonice împotriva unui depozit de muniții militare din vestul Ucrainei.

SURSE:

SURSĂ FOTO: CNN News

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ