Războiul ruso-ucrainean: Miniștrii de externe poartă discuții în Turcia

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și omologul său ucrainean Dmytro Kuleba poartă discuții față în față în Turcia. Ucraina spune că a deschis șapte coridoare umanitare prin care civilii pot fi evacuați în siguranță. Oficialii ucraineni spun că o lovitură rusă asupra unui spital de copii din orașul asediat Mariupol din sud-estul Ucrainei, a ucis trei persoane. UNICEF spune că zeci de copii au fost uciși în timpul ofensivei de la Moscova.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenskiy, a numit lovitura rusă asupra unei maternități din Mariupol „dovada supremă a genocidului”. Spitalul de copii și secția de maternitate din orașul din sudul Ucrainei au fost distruse de un atac aerian rusesc miercuri după-amiază, au declarat oficialii ucraineni. Zelenskiy a spus că „acei copii sunt îngropați sub dărâmături”, iar guvernatorul regional a declarat că 17 persoane au fost rănite. „Un spital de copii, o maternitate. Cum au amenințat Federația Rusă?”, a adăugat Zelenskiy. The Guardian nu a putut verifica pe deplin conturile oficialilor ucraineni, dar videoclipul publicat de Associated Press a arătat mai multe persoane rănite la locul atacului la spital.

Rusia a respins afirmația ucraineană conform căreia ar fi bombardat spitalul de copii din Mariupol drept „știre falsă”, spunând că sediul spitalului ar fi fost de fapt o fostă maternitate, care fusese de mult timp preluată de trupe. „Așa se nasc știrile false”, a scris pe Twitter Dmitri Polyanski, primul reprezentant permanent adjunct al Rusiei la ONU. Polyanskiy a spus că Rusia a avertizat pe 7 martie că spitalul a fost transformat într-un „obiect militar”.

Oficialii occidentali au avertizat cu privire la „îngrijorarea lor serioasă” că Vladimir Putin ar putea folosi arme chimice la Kiev. Într-o evaluare, ei au spus că un atac „cu totul îngrozitor” asupra capitalei ucrainene ar putea fi declanșat în timp ce forțele ruse încearcă să depășească problemele logistice care aparent au afectat trupele care se îndreptau spre Kiev.

Ministerul Apărării al Marii Britanii (MOD) a declarat că marea coloană rusă de la nord-vest de Kiev a făcut „progrese mici în mai puțin de peste o săptămână” și suferă pierderi continue din cauza forțelor ucrainene.

Într-o actualizare de joi, 10 martie, Ministerul a spus că în ultimele zile a existat o scădere vizibilă a activității aeriene ruse, probabil din cauza „eficacității neașteptate” a rezistenței ucrainene. De asemenea, a mai spus că Rusia a desfășurat trupe recrutate, în ciuda asigurărilor din partea lui Putin că nu va face acest lucru.

Marea Britanie intenționează să furnizeze Ucrainei arme antiaeriene Starstreak și „un mic lot” de rachete antitanc Javelin, în timp ce forțele ruse se apropie de Kiev, a declarat secretarul britanic al apărării.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a aterizat joi în Turcia pentru discuțiile față în față cu omologul său ucrainean Dmytro Kuleba, întâlnirea la cel mai înalt nivel dintre cele două țări de la invadarea Rusiei. Kuleba a avertizat într-un videoclip postat pe pagina sa de Facebook că așteptările sale sunt „limitate”. Până acum, părțile au fost angajate în discuții la nivel inferior în Belarus, în mare parte pe probleme umanitare și implicând doar oficiali ucraineni. Lavrov și Kuleba au început discuțiile, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei. „Întâlnirea a început”, a spus Maria Zakharova reporterilor. Întâlnirea a fost intermediată de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.

Liderii celor 27 de națiuni membre ale UE se vor întâlni la Versailles joi și vineri. Un proiect de declarație pregătit pentru summit spunea: „Războiul de agresiune al Rusiei constituie o schimbare colosală în istoria europeană”. Liderii sunt așteptați să discute despre reducerea dependenței energetice a blocului de Rusia și despre cererea Ucrainei de a adera la UE.

Ministerul de externe al Rusiei a confirmat utilizarea sistemului de arme TOS-1A în Ucraina, a spus Marea Britanie. Ministerul Apărării din Marea Britanie a declarat că sistemul folosește rachete termobarice, creând efecte incendiare și de explozie.

Statele Unite au observat că Rusia aruncă „bombe la întâmplare” – muniție nedirijată fără țintă precisă – asupra Ucrainei, a declarat un înalt oficial american al apărării. Oficialii au adăugat că SUA observă „o creștere a daunelor aduse infrastructurii civile și a victimelor civile”.

Ucraina a acuzat forțele ruse că „țin ostatici 400.000 de oameni” la Mariupol. Ministrul de externe ucrainean, Dmytro Kuleba, a declarat că orașul, în care condițiile sunt descrise drept „apocaliptice”, este încă bombardat de trupele ruse, în ciuda unui acord de stabilire a unui coridor de evacuare sigur pentru civili.

Autoritățile ucrainene au declarat că alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă la defuncta centrală de la Cernobîl. Organismul de pază atomic al ONU a spus că acest combustibil nuclear uzat stocat acolo s-a răcit suficient pentru ca acesta să nu fie o preocupare iminentă. Totuși, știrile ridică îngrijorarea că lipsa de energie externă a sitului ar putea compromite siguranța nucleară.

Președintele Belarusului Alexander Lukașenko a instruit specialiști din țara sa să se asigure că este furnizată energie electrică defunctei centrale nucleare de la Cernobîl din Ucraina, a informat agenția de presă de stat Belta. Mișcarea raportată a venit după ce Kievul a avertizat miercuri că există pericolul unei scurgeri de radiații la Cernobîl pe fondul unei întreruperi de curent la locul, care se află lângă granița Ucrainei cu Belarus. Dar Organismul de pază atomic al ONU a spus că întreruperea nu va avea niciun „impact critic” asupra siguranței centralei.

Peste 40.000 de civili au fost evacuați miercuri din toată Ucraina, dar autoritățile s-au străduit să scoată oamenii din zonele de conflict din jurul orașelor Kiev, Harkov și Mariupol, a declarat un negociator ucrainean. Autoritățile ucrainene au declarat mai devreme că coridoarele ar trebui să permită locuitorilor orașelor puternic bombardate Mariupol, Enerhodar, Sumy, Izyum și Volnovakha, precum și orașelor din jurul Kievului, inclusiv Bucha, Irpin și Hostomel, să plece, cerând forțelor ruse să respecte un „ angajament public oficial” de a înceta focul.

Aproximativ 1,43 milioane de oameni au trecut granițele în Polonia din Ucraina de când Rusia și-a lansat invazia, a declarat poliția de frontieră poloneză. Aproximativ 117.600 de persoane au trecut granița miercuri, a anunțat agenția într-un tweet.

Comandanții militari ruși, precum și oamenii din fruntea guvernului rus vor fi trași la răspundere pentru orice crime de război din Ucraina, a declarat ministrul forțelor armate din Regatul Unit. „Comandanții ruși trebuie să-și amintească că aceste crime de război nu sunt comise doar de cei din fruntea guvernului rus”, a declarat James Heappey pentru postul britanic Sky News. „Sunt comise (…) de către toți cei implicați și aceste atrocități sunt urmărite, sunt catalogate și oamenii vor fi trași la răspundere.”

SUA procesează rapid cererile americanilor de a exporta arme de foc și muniție în Ucraina, a declarat departamentul de comerț al SUA. Departamentul a declarat că a impus Rusiei controale la export pentru a „degrada capacitatea acesteia de a susține agresiunea militară”, iar americanii ar trebui să verifice reglementările agenției pentru a vedea dacă este nevoie de o licență pentru a expedia anumite arme de foc în Ucraina. „Departamentul a procesat rapid cererile de export de arme de foc și muniție în Ucraina în conformitate cu procesele și autoritățile sale existente”, a declarat un purtător de cuvânt al departamentului. Americanii donează mii de seturi de protecție pentru militari și milioane de cartușe de muniție ca răspuns la cererile Ucrainei pentru sprijin militar.

Zelenskiy este încrezător că președintele rus Vladimir Putin va intra în negocieri și va pune capăt invaziei, după ce a văzut forțele ruse întâmpinând o rezistență acerbă din partea ucrainenilor. „Cred că o va face. Cred că vede că suntem puternici”, a spus Zelenskiy într-un interviu cu Vice de la Kiev, adăugând că „avem nevoie de ceva timp”. „Cum să oprești acest război? Doar dialogând.”, a spus el. Când a fost întrebat care va fi mesajul său către Putin, Zelenskiy a spus: „Opriți războiul. Începeți să vorbiți. Asta e.”

SURSE:

SURSĂ FOTO: The Washington Post

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ