Rusia nu respectă încetarea temporară a focului – noi măsuri

Forțele ruse declară încetarea focului pentru a permite formarea coridoarelor umanitare în orașele ucrainene Mariupol și Volnovakha. Un oficial de rang înalt de la Mariupol spune că încetarea focului va dura până la ora 16:00 (14:00 GMT).

Reprezentantul SUA la ONU condamnă confiscarea de către Rusia a celei mai mari centrale nucleare din Europa, calificând atacul drept „nepăsător” și „periculos”. Oficialii ucraineni spun că atacul asupra centralei nucleare Zaporizhzhia s-a soldat cu „mai multe” persoane ucise.

Moscova neagă că a atacat locul, dând vina pe „sabotorii” ucraineni pentru un incendiu care a izbucnit acolo vineri dimineața.

Una dintre ultimele actualizări legate de cei care părăsesc statul ucrainean arată că 1,2 milioane de oameni au fugit în țările vecine, potrivit ONU.

Primarul Mariupol, Vadym Boychenko, a spus că „nu există altă soluție” decât să permită locuitorilor să părăsească orașul în siguranță, „având în vedere că orașul nostru natal este în mod constant sub focul nemilos din partea ocupanților”.

Consiliul orășenesc Mariupol a declarat într-un comunicat că civilii vor putea merge spre orașul Zaporizhzhia și vor putea folosi rutele de autobuz special amenajate, precum și mașinile proprii. „O cerere uriașă adresată tuturor șoferilor care părăsesc orașul, să contribuie cât mai mult posibil la evacuarea populației civile – luați oamenii cu voi, umpleți vehiculele cât mai mult posibil”, se arată în comunicatul de pe rețelele de socializare.

Consiliul municipal al orașului Mariupol din Ucraina a declarat că forțele ruse nu respectă încetarea focului convenită pe toată lungimea rutei planificate pentru evacuarea civililor care urma să aibă loc azi, 5 martie.

Președintele rus Vladimir Putin a cerut vineri „normalizarea” relațiilor cu alte state, spunând că Moscova „nu are absolut nicio intenție rea cu privire la vecinii noștri”. Participând online la o ceremonie de ridicare a drapelului rus pe un feribot Kaliningrad, Putin a cerut coordonare globală, chiar dacă invazia Rusiei asupra Ucrainei a intrat în a doua săptămână. „Cred că toată lumea ar trebui să se gândească la normalizarea relațiilor și la cooperarea normală”, a spus el. El a mai spus că Rusia nu vede nevoia să agraveze tensiunile cu alte țări, susținând în continuarea celebra sa replică că acțiunile Moscovei în Ucraina au venit doar „ca răspuns la acțiuni neprietenoase față de Rusia”.

Mai multe instituții de știri spun că își vor întrerupe activitatea în Rusia, invocând o nouă lege care ar prevede pedeapsa cu închisoare pentru cei aflați că răspândesc în mod intenționat știri „false” în Rusia.

Pe de altă parte, BBC a anunțat că suspendă temporar activitatea jurnaliştilor săi în Rusia, ca răspuns la o nouă lege care ameninţă cu închisoarea pe oricine consideră că Rusia a răspândit ştiri „false” asupra forţelor armate. Directorul general al BBC, Tim Davie, a declarat că legislația „pare să incrimineze procesul jurnalismului independent”. Kremlinul, însă, obiectează și spune că acest conflict nu trebuie să fie numit război, spunându-i în schimb „operațiune militară specială”. Știrile BBC în limba rusă vor fi în continuare produse din afara țării.

Accesul la site-urile BBC fusese deja restricționat în Rusia. Posturile de știri Deutsche Welle, Meduza și Radio Liberty au avut, de asemenea, servicii limitate, a declarat agenția de presă de stat a Rusiei RIA. Mai târziu, vineri, radiodifuzorul public al Canadei și Bloomberg News au declarat că și ei au oprit temporar reportajele din Rusia, iar canalul de știri CNN a declarat că va opri difuzarea în țară. Răspunzând legislației adoptate de autoritățile ruse, directorul general al BBC, Tim Davie, a declarat printre altele: „Siguranța personalului nostru este primordială și nu suntem pregătiți să-i expunem la riscul urmăririi penale doar pentru că își fac treaba. Aș dori să le aduc un omagiu tuturor, pentru curajul, determinarea și profesionalismul lor. Rămânem angajați să punem la dispoziție informații precise și independente pentru publicul din întreaga lume, inclusiv pentru milioanele de ruși care folosesc serviciile noastre de știri. Jurnaliştii noștri din Ucraina și din întreaga lume vor continua să raporteze despre invazia Ucrainei”.

Canalul și-a încheiat ultima transmisie arătând personalul care iese din platou.

Rusia răspunde gestului și spune că blochează Facebook și restricționează accesul la Twitter, invocând restricții asupra mass-media ruse.

În același timp, Banca Centrală a Rusiei le-a spus exportatorilor țării că nu trebuie să vândă veniturile în valută sâmbătă, 5 martie, deoarece Bursa din Moscova este închisă. Banca centrală a Rusiei le-a spus exportatorilor țării că nu trebuie să vândă veniturile în valută sâmbătă, deoarece Bursa din Moscova este închisă.

UE a declarat că s-a alăturat membrilor Consiliului Statelor Mării Baltice (CBSS) pentru a suspenda Rusia și Belarus din activitățile Consiliului. „UE este de acord cu ceilalți membri ai CBSS (Danemarca, Estonia, Finlanda, Germania, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia și Suedia) că suspendarea Rusiei și Belarusului va rămâne în vigoare până când va fi posibilă reluarea cooperării. bazat pe respectul pentru principiile fundamentale ale dreptului internațional”, se spune.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a declarat că 66.224 de bărbați ucraineni s-au întors din străinătate pentru a se alătura luptei împotriva invaziei Rusiei. „Așa s-au întors din străinătate în acest moment pentru a-și apăra țara de hoardă. Acestea încă 12 brigăzi de luptă sunt motivate! Ucraineni, suntem invincibili”, a spus Reznikov într-o postare online.

Rusia a declarat în urmă cu două ore că trupele sale care au încercuit orașul-port de la Marea Azov din sudul Ucrainei vor înceta să tragă și vor permite civililor să treacă.

Compania de plăți PayPal Holdings Inc. și-a închis serviciile în Rusia, invocând „circumstanțele actuale”, alăturându-se multor companii financiare și tehnologice pentru a suspenda operațiunile acolo. „În circumstanțele actuale, suspendăm serviciile PayPal în Rusia”, a declarat președintele și directorul executiv Dan Schulman într-un comunicat. El a adăugat că compania PayPal „să fie alături de comunitatea internațională în condamnarea agresiunii militare violente a Rusiei în Ucraina”.

SURSE:

SURSĂ FOTO: BBC News / Al Jazeera

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ