Războiul ruso-ucrainean: a doua rundă de negocieri pusă sub semnul întrebării

Ministerul rus al Apărării a anunțat miercuri, 2 martie, că forțele armate ruse au capturat orașul Herson (Kherson), din sudul Ucrainei, a informat agenția de presă RIA. Situat strategic pe râul Nipru, capitala provinciei ar fi cel mai mare oraș căzut până acum în mâinile forțelor ruse. Totodată, loviturile aeriene au continuat să lovească zonele urbane, concentrate în orașele Harkov, Kiev, Mariupol și Cernihiv, în ultimele 24 de ore, conform unui raport al Ministerului britanic de Apărare, iar autoritățile ucrainene spun că o rachetă rusă a lovit o clădire a poliției și o universitate din Harkov în această dimineață.

Rapoartele emise în timpul nopții spun că a izbucnit un incendiu și la un spital din Harkov. Potrivit unei alerte emise chiar înainte de ora 3 dimineața de la agenția de comunicații speciale de stat a Ucrainei, soldații ruși au lovit un centru medical militar din nordul orașului.

Ucraina urmează să primească mai multe rachete Stinger și Javelin din străinătate, precum și un alt transport de drone turcești, potrivit ministrului ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. Într-o actualizare postată pe conturile sale de Facebook și Telegram, Reznikov a declarat: „Cantitatea de ajutor pe care o primim este în creștere. Numărul țărilor care oferă această asistență este în creștere. Chiar și cei pentru care a fost considerat imposibil se alătură. Urmează mai multe rachete Stinger și Javelin.”

Comisia Europeană a propus să acorde protecție temporară persoanelor care fug de războiul din Ucraina, inclusiv un permis de ședere, acces la un loc de muncă și la asistență socială. Conceput pentru a face față sosirilor în masă a persoanelor strămutate în UE, noua legislație va oferi același nivel de protecție în toate statele membre. Propunerea, care fusese anunțată anterior, va fi discutată de miniștrii de interne ai UE joi.

Diplomații Uniunii Europene au aprobat noi sancțiuni împotriva Belarusului pentru că a oferit de sprijin în invadarea Ucrainei de către Rusia, a anunțat președinția franceză a UE. Sancțiunile vor viza personalități din Belarus despre care se presupune că au jucat un rol în atacul asupra Ucrainei, a declarat președinția franceză pe Twitter, și vor afecta, de asemenea, „unele sectoare economice, în special lemnul, oțelul și potasiul”.

În primul său discurs privind starea Uniunii, președintele Statelor Unite, Joe Biden, referindu-se la situația din Ucraina, a declarat că el și toți membrii Congresului, indiferent de diferențele lor politice, se alătură „cu o hotărâre neclintită că libertatea va triumfa întotdeauna asupra tiraniei”. El le-a cerut membrilor Congresului să se ridice și să-i salute pe ucraineni, afirmând că „Putin poate încercui Kievul cu tancuri, dar nu va câștiga niciodată inimile și sufletele poporului ucrainean. El nu le va stinge niciodată dragostea de libertate. El nu va slăbi niciodată hotărârea lumii libere.”

Biden a promis că va „provoca durere” președintelui rus Vladimir Putin ca răspuns la invazia neprovocată a Ucrainei de către Rusia. „Sufocăm accesul Rusiei la tehnologie care îi va slăbi puterea economică și îi va slăbi armata pentru anii următori”. Tototdată, el a anunțat că SUA se vor alătura aliaților pentru a închide spațiul aerian american tuturor zborurilor rusești.

„Împreună cu aliații noștri, oferim sprijin ucrainenilor în lupta lor pentru libertate. Asistență militară. Asistență economică. Asistență umanitară. Oferim asistență directă de peste 1 miliard de dolari Ucrainei. Și vom continua să ajutăm poporul ucrainean în timp ce își apără țara și să ajutăm la atenuarea suferinței.” Încercând să clarifice poziția SUA în conflict, Biden a afirmat că „forțele noastre nu sunt angajate și nu se vor implica în conflict cu forțele ruse din Ucraina. Forțele noastre nu merg în Europa pentru a lupta în Ucraina, ci pentru a-și apăra aliații NATO – în cazul în care Putin decide să continue să se deplaseze spre vest.”

Kremlinul a declarat că oficialii ruși sunt pregătiți să poarte miercuri o a doua rundă de discuții cu Ucraina, dar nu este clar dacă vor apărea și oficiali ucraineni. Președintele Volodymyr Zelenskiy a declarat marți că Rusia trebuie să înceteze să bombardeze orașele ucrainene înainte de a începe discuții semnificative privind încetarea focului.

SURSE TEXT:

SURSE FOTO: Reuters / Al Jazeera / POLITICO

 

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ