Frontul cultural al războiului ruso-ucrainean: noi sancțiuni împotriva Rusiei

Invazia Ucrainei de către Rusia a stârnit răspunsuri nu doar din partea liderilor și organizațiilor internaționale, ci și din sfera culturală și sportivă, artiștii și companiile rusești începând să simtă repercusiunile deciziilor luate de Kremlin. Rusia nu numai că a fost lipsită de două evenimente prestigioase – finala masculină a Champions League și Marele Premiu al Rusiei de Formula 1 – dar un număr tot mai mare de spectacole ale rușilor sunt anulate în întreaga lume.

The European Broadcasting Union (EBU) – Uniunea Europeană de Radiodifuziune -, a declarat că Rusia nu va mai avea voie să participe la concursul de muzical Eurovision Song Contest din acest an. Producătorii Eurovision au declarat că evenimentul a promovat „schimbul și înțelegerea internațională”, adăugând că includerea Rusiei ar putea aduce concurenților «o reputeție proastă» în lumina crizei fără precedent din Ucraina”.

De asemenea, The Royal Opera House (Opera Regală) a anulat o rezidență planificată la Bolshoi Theatre (Teatrul Bolshoi) din Moscova, una dintre cele mai vechi și mai prestigioase companii de balet din lume. „Un sezon de vară al Teatrului Bolshoi de la Opera Regală. se afla în faza finală de planificare”, a spus ROH. „Din păcate, în circumstanțele actuale, sezonul nu poate merge înainte.” Trupa de dans avea planificate 21 de spectacole între 26 iulie și 14 august. Spectacolele Baletului de Stat al Rusiei din Siberia au fost anulate de Wolverhampton Grand Theatre și Royal and Derngate din Northampton. Comunitatea locală ucraineană a cerut anterior anulări.

Filarmonica din München și-a încheiat colaborarea cu dirijorul principal, Valery Gergiev, din cauza legăturilor sale cu Putin. Primarul orașului München, Dieter Reiter, a emis un ultimatum, spunând că Gergiev va fi demis dacă nu condamnă acțiunile lui Putin până luni. „Cu efect imediat, nu vor mai avea loc alte concerte ale Orchestrei Filarmonicii din München sub conducerea sa”, a spus Reiter. Gergiev a fost demis de conducere și au fost anulate câteva concerte viitoare. Festivalul Internațional de la Edinburgh, al cărui președinte de onoare a fost, i-a cerut demisia. „Edinburgh este înfrățită cu orașul Kiev și această acțiune este întreprinsă în simpatie și în sprijinul cetățenilor săi”, se spune.

O pereche de spectacole viitoare ale Orchestrei Mariinsky din Rusia, care urmau să fie conduse de Gergiev la Carnegie Hall, au fost de asemenea anulate.

Pavilionul Rusiei de la Bienala de la Veneția nu va avea loc așa cum era planificat anul acesta, după ce artiștii și curatorii ruși s-au retras. Artiștii Alexandra Sukhareva și Kirill Savchenkov, precum și curatorul Raimundas Malašauskas, au spus că nu vor mai participa. „Nu există loc pentru artă când civilii mor sub focul rachetelor, când cetățenii Ucrainei se ascund în adăposturi (…)”, au spus Savchenkov și Sukhareva într-o declarație comună. Organizatorii pavilionului au spus într-o postare pe Instagram că pavilionul va rămâne închis.

The Garage Museum of Contemporary Art din Moscova a declarat că va opri pregătirile pentru viitoarele spectacole, în timp ce expozițiile de la Casa de Cultură GES-2 au fost, de asemenea, suspendate.

În Marea Britanie, Victoria and Albert Museum a declarat că este în discuții cu departamentul de cultură despre „situația care evoluează rapid”. Expoziția muzeului despre Peter Carl Fabergé prezintă multe dintre ouăle sale neprețuite împrumutate de la muzeele din Rusia.

Warner Bros, Disney și Sony au oprit lansarea de filme în cinematografele rusești -inclusiv The Batman, Turning Red și Morbius, nu vor avea loc premierele așa cum era programat în țară. „În lumina crizei umanitare din Ucraina, WarnerMedia întrerupe lansarea lungmetrajului The Batman în Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt. Disney a spus: „Având în vedere invazia neprovocată a Ucrainei și criza umanitară tragică, întrerupem lansarea în cinematografe a filmelor în Rusia”. The Ukrainian Film Academy (Academia de Film din Ucraina) a cerut boicotarea internațională a cinematografiei rusești, inclusiv interzicerea filmelor rusești la festivalurile internaționale. Într-o petiție online, organizația a spus: „Într-un moment în care puterile mondiale impun sancțiuni economice și politice Federației Ruse, țara continuă să fie activă în domeniul cultural”. Orice măsură, însă, nu a fost luată încă.

Festivalul de Film de la Cannes a anunțat pe 1 martie că „nu va primi delegații oficiale ruse” sau persoane legate de guvernul țării. O serie de festivaluri de film reacționează în mod similar, inclusiv Glasgow și Stockholm. Locarno a anunțat că nu se va alătura unui boicot, în timp ce Veneția va oferi proiecții gratuite ale unui film despre conflictul din 2014 din regiunea Donbas.

Consiliul FIFA și Comitetul Executiv al UEFA au suspendat toate echipele de fotbal din Rusia, fie echipe reprezentative naționale sau echipe de club, de la participarea la ambele competiții până la o nouă notificare. „Fotbalul este pe deplin unit aici și în deplină solidaritate cu toți oamenii afectați din Ucraina”, a spus UEFA într-un comunicat.

The International Olympic Committee (IOC) (Comitetul Internațional Olimpic) declară că biroul său executiv a recomandat federațiilor sportive internaționale să interzică sportivilor și oficialilor ruși și din Belarus să participe la evenimente.

Federația globală de conducere a înotului, FINA, de asemenea, a anulat Campionatele Mondiale de înot pentru juniori care urmau să aibă loc la Kazan, Rusia, la sfârșitul lunii august. „FINA nu va organiza niciun eveniment viitor în Rusia dacă această criză gravă continuă”, a spus grupul într-un comunicat, spunând, de asemenea, că a decis să anuleze evenimentul bienal după consultarea sportivilor și a părților interesate.

Pe lângă aceste domenii în care s-au luat măsuri, cele mai mari două companii media din Canada au decis să renunțe la postul de televiziune rusesc de stat RT din ofertele lor de cablu. Purtătorul de cuvânt al Rogers, Andrew Garas, a declarat că Rusia Today nu va mai fi disponibilă pe lista de canale de luni. Compania de media Bell renunță și la RT. Ministrul canadian al Patrimoniului, Pablo Rodriguez, a lăudat acțiunea, spunând că Rusia conduce război în Ucraina din 2014 și război informațional în întreaga lume. El a adăugat că RT este brațul de propagandă al guvernului lui Putin care răspândește dezinformarea.

SURSE:

SURSĂ FOTO: The Guardian / Al Jazeera / People

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ