Rușii „își cresc ritmul atacurilor asupra marilor centre urbane”

Un imens convoi militar rusesc se apropie de capitala Ucrainei, Kiev. Președintele Volodimir Zelenskiy a cerut o zonă de excludere aeriană deasupra Ucrainei. Cel puțin 70 de soldați ucraineni au fost uciși într-un atac de artilerie rusă asupra unei baze militare din Okhtyrka, un oraș între Harkov și Kiev, a declarat un oficial local. Minsk spune că nu va desfășura trupe belaruse pentru a sprijini ofensiva Rusiei.

Cel puțin 352 de civili, inclusiv 14 copii, au fost uciși în urma atacului Rusiei, potrivit Ministerului Sănătății din Ucraina. În prezent, ONU estimează că numărul civililor este de 102, inclusiv șapte copii, dar avertizează că cifra reală va fi probabil „considerabil mai mare”. Însă, Rusia nu a comentat cu privire la victimele civile, în timp ce Al Jazeera nu a putut verifica în mod independent cifrele furnizate. Între timp, peste 500.000 de persoane au fugit din Ucraina în căutarea siguranței în alte țări, potrivit agenției ONU pentru refugiați (UNHCR).

Exodul a declanșat o criză crescândă la punctele de trecere a frontierei, în timp ce mii de persoane așteaptă trecerea în statele europene vecine, inclusiv Polonia, Ungaria și România.

Primarul orașului Mariopol spune că orașul-port cheie din sud-estul Ucrainei se află sub bombardament constant, care a ucis civili și a deteriorat infrastructura. „Avem cartierele rezidențiale bombardate timp de cinci zile. Ne lovesc cu artilerie, ne bombardează cu GRADS, ne lovesc cu forțele aeriene”, a spus Vadym Boichenko într-o transmisie în direct la TV ucraineană. „Avem infrastructura civilă avariată – școli, case. Sunt mulți răniți. Sunt femei, copii uciși.”

Belarus nu are de gând să se alăture „operațiunii militare” a Rusiei în Ucraina, a declarat președintele belarus Alexander Lukașenko, citat de agenția de presă de stat din Belarus, Belta. Lukașenko a negat, de asemenea, acuzațiile Kievului conform cărora trupele ruse atacau Ucraina de pe teritoriul Belarus, a raportat Belta.

Rușii „își cresc ritmul atacurilor: asta este clar, au fost auzite explozii la Kiev în această dimineață, capitala, desigur, cel mai important centru urban al țării și enormul convoi spre nord-vest, lung de 40 de mile, care conține armuri rusești, trupe, provizii logistice și de sprijin, care este gata să încerce să se mute în capitală”, a spus Jonah Hull, corespondent de la Al Jazeera. „Și atacurile au loc și asupra țintelor militare, un incident foarte mare este raportat în această dimineață în Okhtyrka… care aparent a susținut atacul [ieri] cu muniții foarte grele”, a continuat acesta.

The Kyiv Independent, o agenție de presă ucraineană, raportează sirene de raid aerian în Kiev, Harkov și în alte orașe, inclusiv Vinnytsia, Uman și Cherkasy. De asemenea, a citat un administrator de spital care a spus că bombardamentele rusești au lovit o maternitate din satul Buzova, lângă Kiev: „Toți oamenii au fost evacuați din clădire”.

Trupele ruse au înconjurat orașul Herson, din sudul Ucrainei, potrivit unui jurnalist și a unui oficial local. Orașul este de fapt înconjurat, există o mulțime de soldați ruși și echipamente militare de toate părțile, au stabilit puncte de control la ieșiri”, a declarat jurnalista Alyona Panina pentru postul de televiziune Ukraine 24. Primarul orașului, Igor Kolykhaiev, a mai spus pe Facebook că „armata Rusiei instalează puncte de control la intrările din Herson”.

Ca răspuns al comunității internaționale, Japonia se alătură SUA și altor aliați pentru a impune sancțiuni suplimentare Rusiei, inclusiv înghețarea activelor liderilor țării și a trei instituții financiare. Pe lângă cele deținute de șase persoane, inclusiv președintele Vladimir Putin și ministrul de externe Serghei Lavrov, Japonia va îngheța activele Promsvyazbank și Vnesheconombank, deținute de statul rus, precum și ale băncii centrale a țării.

De asemenea, Mastercard a blocat mai multe instituții financiare din rețeaua sa de plăți ca urmare a sancțiunilor impuse Rusiei din cauza invaziei sale în Ucraina. Compania americană de carduri de credit nu a spus ce instituții au fost blocate. A promis că va contribui cu 2 milioane de dolari pentru ajutor umanitar.

Prim-ministrul Australiei Scott Morrison spune că guvernul său va oferi Ucrainei 50 de milioane de dolari pentru a ajuta la apărarea invaziei ruse. „Majoritatea covârșitoare a acestora… va fi în categoria letale”, a spus el. „Vorbim de rachete, vorbim de muniție, vorbim de sprijinirea lor în apărarea propriei lor patrii în Ucraina și vom face asta în parteneriat cu NATO”.

Deși EAU prin reprezentantul său au declarat că susțin deschiderea unui dialog care să invite partea rusă și cea ucraineană la negocieri, diplomații spun că Emiratele Arabe Unite s-au abținut de la două voturi privind rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU care condamna invadarea Ucrainei de către Rusia, pentru a câștiga sprijinul Moscovei pentru un embargo asupra armelor împotriva rebelilor Houthi din Yemen.

Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba a declarat că secretarul de stat al SUA Antony Blinken a oferit Kievului mai mult sprijin sub formă de sancțiuni și arme. „În apelul nostru, secretarul Blinken a afirmat că sprijinul SUA pentru Ucraina rămâne neclintit”, a spus Kuleba pe Twitter. „Am subliniat că Ucraina tânjește după pace, dar atâta timp cât suntem sub asaltul Rusiei avem nevoie de mai multe sancțiuni și arme. Secretarul m-a asigurat de ambele. Am coordonat pașii suplimentari.”

SURSE:

SURSĂ FOTO: Al Jazeera

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ