Rusia continuă bombardamentele. Ucraina face apel către aliați

În a șasea zi de conflict militar în Ucraina, o explozie a avut loc în centrul orașului Harkov, chiar în fața clădirii administrative și a cuprins mai multe mașini care circulau printr-o zonă numită Piața Libertății. „Rachete barbare rusești au lovit în Piața Libertății și în cartierele rezidențiale din Harkov”, a scris marți ministrul de externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba, pe Twitter.

Explozia s-a produs în jurul orei 8 a.m., la aproximativ două ore după ridicarea stării de asediu a orașului, potrivit lui Anton Gerașcenko, consilier al ministrului de interne al Ucrainei. Explozia pare să fi deteriorat clădirea administrativă, precum și opera, teatrul filarmonic și o parte a unui bloc mare de apartamente, a declarat agenția pentru serviciile de urgență a Ucrainei într-o postare pe Facebook.

Explozia a avut loc la o zi după ce forțele ruse au bombardat un cartier rezidențial din Harkov, ucigând cel puțin nouă persoane, inclusiv o familie de cinci persoane care au fost arse de vii în mașina lor, potrivit primarului orașului, Igor Terekhov.

Analiștii militari încă nu își dau seama dacă forțele ruse speră să ocupe Harkov sau pur și simplu să-l înconjoare. Scopul pare să fie acela de a izola cea mai mare parte a forțelor Ucrainei, care sunt desfășurate în cea mai mare parte în est, în Harkov, precum și în zonele din jurul Mării Azov în sud și în regiunea Donbas, în est, unde forțele Ucrainei au luptat împotriva separatiștilor susținuți de ruși timp de opt ani.

Ministerul Apărării al Marii Britanii a declarat că forțele ruse au făcut puține progrese în înaintarea lor spre Kiev în ultimele 24 de ore din cauza „dificultăților logistice” și că au sporit utilizarea artileriei în apropiere de Kiev, Harkov și Cernihiv, crescând riscul de victime civile.

Tot astăzi, 1 martie, cinci persoane au murit într-un atac aerian rusesc care a avariat turnul TV Kiev din Ucraina. Bilanțul victimelor  a fost dat de serviciile de urgență și raportat de agenția de știri ucraineană Interfax. Alte cinci persoane au fost rănite în explozia lansată de forțele rusești, au mai spus oficialii. Ministerul de Externe ucrainean a declarat că turnul TV se află lângă un loc dedicat comemorării victimelelor de la Babyn Yar, unul dintre cele mai mari masacre ale evreilor în timpul Holocaustului. Simbolistica locului l-a determinat pe președintele urainean Volodymyr Zelenskiy să declare într-o postare pe Twitter „ce rost are să spui „never again” timp de 80 de ani, dacă lumea rămâne tăcută când o bombă cade pe același loc la Babyn Yar? Cel puțin cinci morți. Istoria se repetă”.

Cu câteva ore înainte de discursul președintelui SUA privind starea Uniunii, Zelenskiy l-a îndemnat pe Joe Biden să-și folosească platforma pentru a face declarații concrete, să spună ceva „util” mai degrabă decât platitudini vagi în sprijinul Ucrainei. „Este foarte grav… nu sunt într-un film”, a spus președintele ucrainean pentru CNN și Reuters de la centrul său de comandă din Kiev.

Totodată, președintele ucrainean a implorat Uniunea Europeană să accepte cererea Ucrainei de aderare într-un discurs în fața Parlamentului European, care a fost primit cu aplauze de europarlamentari.

Adresându-se prin videoconferință atât Consiliului ONU pentru drepturile omului, cât și Conferinței ONU privind dezarmarea, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a fost supus unui boicot diplomatic la Organizația Națiunilor Unite, în Geneva, ambasadorii părăsind sala când ministrul a început să vorbească.

Liderul Belarusului, Alexander Lukașenko i-a cerut aliatului său Vladimir Putin să desfășoare un complex suplimentar de rachete S-400 la vest de Minsk. Acest lucru a fost raportat de agenția de presă rusă RIA, citând la rândul său agenția de stat Belta. Complexul este necesar pentru apărarea teritoriului Belarusului, a spus Lukașenko. El a insistat că nu vrea să vadă conflictul transformându-se într-un alt război mondial, potrivit unei traduceri a unui comunicat de presă despre întâlnire publicat pe site-ul guvernului din Belarus. Lukașenko a afirmat, totodată, că numărul victimelor dintre trupele rusești – raportat a fi de peste 5.000 – este o știre falsă. El i-a lăudat, de asemenea, pe negociatorii ucraineni și ruși, desemnați pentru începerea demersului de pace, pentru că și-au făcut „treaba cu brio” în discuțiile care au avut loc de la granița cu Belarus. Mâine urmează să aibă loc o altă rundă de discuții.

 

SURSE TEXT:

SURSE FOTO: Reuters / BBC News / Times of Israel

 

AUTORI: Ștefania-Teodora COCOR, Ana-Alexandra UȚĂ