BOOK REVIEW: Henry Kissinger, The White House Years: Years of Upheaval, Diplomacy, Years of Renewal, Boston, Little Brown & Co, 1979

Dintre toate memoriile scrise de diplomații americani, cele două volume „The White House Years: Years of Upheaval, Diplomacy, Years of Renewal” ale lui Kissinger fac parte dintr-o categorie aparte. Henry Kissinger, așa cum s-a spus și despre Alexander Hamilton, a fost „host within himself” (o „gazdă” a diplomației americane de mare forță, cu abilități deosebite și resurse), un virtuoz în diplomație ale cărui simțuri sunt rareori întâlnite în Statele Unite.

Centrate pe o narațiune bine structurată din punct de vedere istoric a lucrării lui Kissinger în rolul de consilier de securitate națională și secretar de stat, aceste volume monumentale (care se încheie cu demisia lui Nixon în 1974), îl arată pe Kissinger ca un portretist înzestrat, un negociator infinit de subtil, un gânditor redutabil.

Inevitabil, poate, este privit cu aceeași ambivalență – un compus de „distanță și respect, de neîncredere și admirație” – cu care el însuși îl privea pe Richard Nixon.

Kissinger explică în lucrarea sa de care ar putea fi acuzat pentru intervenționismul excesiv sau pentru unele dintre politicile sale, cum ar fi destabilizarea din Chile și armamentul Iranului. Există, de asemenea, multe de admirat în aceste memorii și în diplomația pe care o relatează. În abordarea sa și a lui Nixon cu privire la relațiile dintre marile puteri – Uniunea Sovietică, China, statelele din Vest și Japonia – au fost puse cu grijă bazele unei noi structuri de pace.

Kissinger realizează în „The White House Years: Years of Upheaval, Diplomacy, Years of Renewal” o aprofundare filosofică și un sens restabilit al scopului politicii americane într-un moment de criză și tensiuni.

Printre nenumăratele momente pe care Kissinger le amintește în „The White House Years: Years of Upheaval, Diplomacy, Years of Renewal”, se numără prima sa întâlnire cu Nixon, călătoria sa secretă în China, primele negocieri SALT, criza Iordaniei din 1970, războiul India-Pakistan din 1971 și reuniunile istorice ale summitului de la Moscova și Beijing în 1972.

El oferă informații despre conflictele din Orientul Mijlociu, descrie o posibilă ipoteză a deteriorării relației dintre Anwar Sadat cu Uniunea Sovietică, alegerea lui Salvador Allende în Chile, probleme de strategie de apărare și relațiile cu Europa și Japonia. Alte aspecte care atrag atenția cititorilor sunt legate de relația lui Kissinger cu președintele Nixon, portretele strălucite ale marilor lideri străini și opiniile sale despre gestionarea crizelor și arta diplomației.

AUTOR: Ana-Alexandra UȚĂ