BOOK REVIEW: Wertheim, Stephen, Tomorrow, the World: The Birth of U.S. Global Supremacy, The Belknap Press of Harvard University Press, London, 2020

Încă de la fondarea lor, Statele Unite ale Americii au evitat să își asume angajamente politice și militare, concentrându-se în schimb pe îmbunătățirea propriului experiment de libertate și oferirea acestuia ca exemplu lumii. Acuzând liderii europeni de imperialism și căutarea dominației, SUA au considerat că interacțiunea pașnică ar transcende sistemul puterii politice caracteristice Lumii Vechi care conduce la conflicte între națiuni. Însă, odată cu ocuparea rapidă a Franței în iunie 1940, când posibilitatea unei Europe dominată în întregime de Germaniza nazistă părea reală, SUA a fost nevoită să-și regândească natura politicii internaționale și rolul său pe scena globală.

Stephen Wertheim, istoric specializat în politica externă a SUA, încearcă să identifice în lucrarea „Tomorrow, the World: The Birth of U.S. Global Supremacy” cum s-a conturat dorința Statelor Unite de a conduce lumea. Considerat de mulți ca fiind rolul impus de soartă, Wertheim argumentează că leadership-ul global al SUA a fost mai degrabă o alegere, nu un destin al Americii. În primii ani ai celui de-al Doilea Război Mondial, elitele americane au ajuns la concluzia că misiunea SUA este aceea de căuta să obțină supremația în afacerile internaționale pentru totdeauna.

O axiomă despre rolul SUA în lume, mai aproape de statutul unei identități decât de cel al unei strategii sau politici, superioritatea Americii presupune că pentru a preveni decăderea lumii în haos sau despotism, este nevoie de un hegemon care să acționeze ca agent de comandă al lumii. Lucrarea lui Wertheim face o incursiune în istoria politicii externe a Statelor Unite, plecând de la era fondatoare și până la „momentul multilateralist”, din 1945, când a fost creată Organizația Națiunilor Unite. Potrivit autorului, ONU a fost inițial concepută ca o întruchipare a șablonul ideal pentru modul în care elitele își doreau să funcționeze conducerea SUA, o instituție care să acopere supremația americană.

Accentuând importanța experților din lumea academică, inclusiv a oficialilor guvernamentali și a profesioniști din domeniul afacerilor, finanțelor și dreptului care au participat la proiectele de a reforma societatea internațională și a îndrepta politica SUA spre internaționalism, „Tomorrow, the World: The Birth of U.S. Global Supremacy” explică drumul SUA către hegemonie, oferind informații relevante pentru analiza dezbaterile recente despre rolul pe care Statele Unite îl mai dețin în lume.

AUTOR: Ștefania-Teodora COCOR