BOOK REVIEW: Matthew Kroenig, The Return of Great Power Rivalry: Democracy versus Autocracy from the Ancient World to the U.S. and China, New York, Oxford University Press, 2020

Statele Unite ale Americii au fost cel mai puternic stat al lumii în ultimii 70 de ani, însă supremația sa pe scena internațională pare să fie umbrită de ascensiunea unei noi puteri, China. Revenirea unei mari competiții de putere cu state autocratice, precum China sau Rusia, e considerată una dintre marile amenințări la adresa securității naționale și a bunăstării economice a SUA, unii analiști fiind de părere că rivalii autocrați ai Americii vor putea avea succes în eliminarea rolului Statelor Unite ca lider global.

Matthew Kroenig, profesor la Georgetown University și director adjunct al Centrului Scowcroft pentru Strategie și Securitate la Atlantic Council, readuce în discuție în lucrarea sa cum democrațiile dețin, însă, un avantaj în fața autocrațiilor. Bazându-se pe scrierile filozofilor politici, cum ar fi Herodot, Machiavelli și Montesquieu, dar și ale cercetărilor actuale, Kroenig explică avantajele economice, diplomatice și militare unice pe care democrațiile le aduc pe arena internațională.

Argumentând că democrațiile au capacități mai mari de a genera creștere economică pe termen lung, de a împrumuta capital, de a construi alianțe, de a încheia acorduri internaționale și de a susține o guvernare stabilă și legitimă, Kroenig inițiază cititorul într-o călătorie prin acele episoade istorice în care marile puteri democratice și cele autocratice s-au aflat în competiție: de la Atena și Sparta, Republica Venețiană și rivalii săi, Regatul Unit și Germania, și în cele din urmă, la Statele Unite și Uniunea Sovietică în timpul Războiului Rece.

Dezvăluind implicațiile acestei analize cuprinzătoare pentru marile puteri de astăzi, lucrarea își propune să explice, totodată, noua eră a marii rivalități de putere dintre Statele Unite, Rusia și China prin prisma argumentului avantajului democratic. Astfel, autorul demonstrează că, în ciuda numeroaselor sale probleme, SUA sunt mai bine poziționate pentru a-și menține rolul de lider global decât sunt Rusia sau China.

AUTOR: Ștefania-Teodora COCOR