Prin decizia nr. 781/12.06.1996, Rectorul Universității din București, prof. univ.dr. Ioan Mihăilescu, numit prin Ordinul ministrului învățământului, nr. 3553/5.04.1996, în conformitate cu hotărârea Biroului Executiv al Senatului Univesității din București, din data de 30 mai 1996, în temeiul dispozițiilor art.146 din Legea nr.84/1995 decide, începând cu data de 1.06.1996, înființarea CENTRULUI DE STUDII EURO-ATLANTICE, în cadrul Universității din București.
Din Centrul de Studii Euro-Atlantice fac parte cadre didactice cu valoroase contribuţii în cercetarea şi studierea relaţiilor internaţionale de la Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti, Academia de Înalte Studii Militare Bucureşti, cercetători de la institutele Academiei Române şi diplomaţi de la Ministerul Afacerilor Externe, precum şi un număr de studenţi, masteranzi şi doctoranzi, participanţi la cursurile generale, speciale şi opţionale, sau la programul de studii doctorale cu tematică de relaţii internaţionale, desfăşurate la Facultatea de Istorie din Universitatea Bucureşti.
Președinte onorific CSEA, Prof.univ.dr. Constantin Bușe
Realizări ale Centrului de Studii Euro-Atlantice până în prezent.
În toți acești ani de activitate, Centrul de Studii Euro-Atlantice a reuşit să obţină o identitate ştiinţifică în mediul academic românesc datorită rezultatelor obţinute în următoarele domenii
- CERCETARE
A1. GRANTURI DE CERCETARE
- 186 CNFIS (major) STRUCTURI DE SECURITATE EURO-ATLANTICE ÎN EPOCA POST-RĂZBOI RECE.
Total grant 150.000$
- 243 CNCSIS (MAJOR) STRUCTURI DE SECURITATE EURO-ATLANTICE DUPĂ RĂZBOIUL RECE.
Total grant 175.000 $
- 789 CNCSIS – EXTINDEREA NATO IN SPATIUL SUD-EST EUROPEAN SI PROBLEMA REDEFINIRII ROLULUI ALIANTEI IN CADRUL ARHITECTURII DE SECURITATE EURO-ATLANTICA IN CONTEXTUL NOILOR PROVOCARI GLOBALE
Total grant 6.300 RON
- 728 CNCSIS – ROLUL ŞI CONTRIBUŢIA ROMÂNIEI ÎN ARHITECTURA DE SECURITATE EURO-ATLANTICĂ
Total grant 9.000 RON
- 939 CNCSIS – RELATIA ROMÂNIEI CU INSTITUȚIILE EURO-ATLANTICE DUPĂ OBȚINEREA STATUTULUI DE MEMBRU NATO ȘI ÎN PERSPECTIVA ADERĂRII LA UNIUNEA EUROPEANĂ
Total grant 2.500 RON
- EUROPEAN MODULE, JEAN MONNET PROJECT, COURSES IN EUROPEAN INTEGRATION, (CSEA a susținut 2 module de cursuri finanțate de Comisia Europeană despre istoria integrării europene și a instituțiilor europene timp de 10 ani, 2001/2006, 2007/2011, circa 1500 de cursanți)
- EUROPEAN MODULE, POST-GRADUATED COURSES IN EUROPEAN INTEGRATION Cursuri postuniversitare de integrare europeană destinate angajaţilor instituţiilor publice (inclusiv administrației Universității din București) a căror activitate a inclus și atribuţii în sfera integrării europene (seriile 2002/2003, 2003/2004, 2004/2005, 2005/2006).
- Centrul de Studii Euro-Atlantice a fost principalul partener în cadrul Programului Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, în două proiecte europene, ale căror documente finale și ale căror vizite de monitorizare s-au desfășurat pe parcursul anului 2016.
Axa prioritară 1
“Educația și formarea profesională în sprijinul creșterii economice și dezvoltării bazate pe cunoaștere”, titlul proiectului
Europaeus program postdoctoral (șase serii de cursanți post-doctori)
Axa prioritară 2
“Corelarea învățării pe tot parcursul vieții cu piața muncii”, titlul proiectului Eu-Activ! program de învățare activă a studenților în domeniul relațiilor internaționale și afacerilor europene. Programul a implicat un număr de 365 de studenţi de la specializările Relaţii Internaţionale şi Studii Europene, Facultatea de Istorie.
A.2 EDITARE/PUBLICARE/DISEMINARE:
- editarea revistei Centrului de Studii Euro-Atlantice, Euro-Atlantic Studies.
- editarea, în colaborare cu Departamentul de Relații Internaționale și Istorie Universală, Facultatea de Istorie, a revistei Romanian Journal of History and International Studies
- organizarea de dezbateri, mese rotunde, comunicări științifice pe teme de relații internaționale.
- Membrii CSEA au publicat o serie de monografii și studii științifice în reviste de specialitate, și totodată au participat la reuniuni internaționale.
- ALTE ACTIVITĂȚI:
- Susținerea activității de practică de specialitate a studenților. Centrul de Studii Euro-Atlantice a pus la dispoziția studenților Facultății de Istorie, secția ISTORIE/RISE, spațiul propriu în vederea efectuării practicii de specialitate, desfășurate în două sesiuni de lucru (circa 80 de studenți/an).
RESURSELE CSEA:
- Centrul de Studii Euro-Atlantice dispune de o bibliotecă generoasă care cuprinde un număr de peste 1500 de titluri de lucrări de specialitate în domeniul relaţiilor internaţionale, integrării europene, Războiului Rece, precum şi un suport tehnic multimedia – calculatoare, videoproiectoare, o tablă multifuncțională – oferind accesul la internet studenţilor facultății noastre, acces la bazele de date ProQuest, Jstor și Ebsco (tot echipamentul a stat la dispoziția studenților facultății noastre încă de la înființarea CSEA). Sala Centrului de Studii Euro-Atlantice permite desfășurarea activităților pentru cursurile speciale din cadrul Facultății și a celor de master. În același timp, CSEA oferă studenților o amplă bibliotecă digitală elaborată, organizată și actualizată în timpul stagiilor de practică de specialitate.