BOOK REVIEW: James Holland, Al Murray, Victory ’45: A new history of World War II, New York, Bantam, 2025

Anul 2025 marchează a 80-a aniversare a Zilei Victoriei în Europa, iar istoricii James Holland și Al Murray pentru a marca acest eveniment, analizează în noua lor lucrare „Victory ’45: A new history of World War II” momentele și personalitățile care au dus la capitularea Axei și au adus victoria Aliaților, punând astfel capăt celui de-Al Doilea Război Mondial: „Din Alpii italieni până în Nordul Germaniei, la Londra, New York, Washington și Tokyo, „Victory ’45: A new history of World War II” spune povestea verii extraordinare în care cea mai mare conflagrație pe care lumea a cunoscut-o vreodată a luat sfârșit după opt înfrângeri care au anunțat victoria Aliaților.”

James Holland este un istoric specialist în istoria secolului al XX-lea și a celui de-Al Doilea Război Mondial. A studiat la Chafyn Grove  School din Salisbury și la King’s School din Bruton, iar în 1992 a obținut o licență în istorie de la St Chad’s College, Durham. Al Murray este la bază actor și scriitor, cunoscut pentru Al Murray: The Pub Landlord Live – My Gaff, My Rules (2003) și Al Murray: The Pub Landlord – Barrel of Fun Live (2010).

Lucrarea lui James Holland și Al Murray cuprinde opt capitole care analizează fiecare dintre cele opt momente decisive ale anului 1945 care au dus la capitularea Axei și sărbătorile victoriei care au urmat.

„Victory ’45: A new history of World War II” cuprinde, de asemenea, o serie de personalități ale perioadei și momentele de tensiune, cu analize și perspective revelatoare despre sfârșitul războiului, prin expunerea unor noi surse primare. Toodată, în fiecare capitol sunt urmărite punctele de vedere ale unor personalități cheie pe măsură ce traversează aceste evenimente care au schimbat cursul istoriei secolului XX – de la militari obișnuiți, bărbați și femei, și civili, până la generali și lideri politici.

Principalul punct forte al cărții „Victory ’45” constă în prezentarea printr-o analiză detaliată a stării de spirit și a moralului unor strategi, consilieri, lideri, comandați, fiecare cedând din cauza stresului a șase ani de lupte. Pentru Aliați, printre personalități se numără excentricul Bernard Montgomery, Dwight Eisenhower prezentat într-o postură a unui lider îngrijorat pentru soarta a sute de mii de soldați și comandanții sovietici care depuneau eforturi mari pentru a evita capitualrea.

De cealaltă parte a frontului, Adolf Hitler, așa cum este prezentat în lucrare, „se apropie de nebunie” cu fiecare pagină, în timp ce conducerea celui de-al Treilea Reich sunt prezentați este prezentată mai degrabă ca fiind interesați de propria soartă după război decât rolul de comandanți militari. Aceștia erau prinși într-o luptă internă privind simțul datoriei față de Germania și dorința personală de a face orice pentru a se salva din calea Aliaților care înaintau pe linia frontului spre Berlin.

„Victory ’45: A new history of World War II” scrisă de Holland și Murray nu este exclusiv o istorie a „Celor Trei Mari”. De asemenea, ei se concentrează asupra bărbaților și femeilor obișnuiți de pe front care au schimbat cursul istoriei. La Berlin, Elena Kagan, o translator pentru Armata Roșie, a fost însărcinată cu găsirea, identificarea rămășițelor lui Hitler (dacă era cauzul găsirii trupului acestuia). Luni mai târziu, locotenentul de aviație Marcus McDilda a fost împușcat la două zile după bombardamentul de la Hiroshima. Capturat și sub tortură, el a susținut că următoarele ținte erau Tokyo și Kyoto. Cuvintele lui McDilda au contribuit la temerile japonezilor privind zvonurile apropierii momentului detonării bombelor nucleare și la decizia lor de a se preda.

„Victory ’45: A new history of World War II” este o relatare captivantă, centrată pe elementul uman, a sfârșitului haotic al celui de-Al Doilea Război Mondial.

AUTOR: Ana A. UȚĂ