Politica externă a administrației Biden: între realizări și eșecuri strategice

Odată cu preluarea mandatului de președinte în ianuarie 2021, Joe Biden s-a angajat să restabilească influența și credibilitatea Statelor Unite pe scena internațională după mandatul perturbator al lui Donald Trump. Susținând că „America s-a întors”, Biden își propunea să readucă autoritatea morală și respectul față de principiile democratice în comportamentul politic al SUA.  Însă, după cei patru ani petrecuți la Casa Albă, obiectivele de politică externă stabilite de administrația Biden la începutul mandatului, deși unele dintre ele realizate, par a fi umbrite de crizele continue și de revenirea lui Trump la conducerea Statelor Unite.

Cu câteva zile înainte de învestirea în funcție a lui Donald Trump de pe 20 ianuarie, Biden a susținut ultimul său discurs dedicat politicii externe. Aflat în fața diplomaților din cadrul Departamentului de Stat, Biden a afirmat că în timpul mandatului său a reușit să consolideze parteneriatele, să îmbunătățească poziția globală a SUA și să slăbească adversarii și competitorii Washington-ului. „Vin aici, la Departamentul de Stat, pentru a raporta poporului american progresele pe care le-am făcut în ultimii patru ani, în politica noastră externă, în președinția noastră […] Am spus de multe ori, suntem într-un punct de inflexiune. Epoca post-Război Rece a luat sfârșit. A început o nouă eră. În acești patru ani, ne-am confruntat cu crize, am fost testați, am depășit acele teste mai puternici, din punctul meu de vedere. O competiție acerbă se află în desfășurare…În momentul de față, în opinia mea, datorită administrației noastre, Statele Unite câștigă competiția globală”.

Potrivit președintelui Biden, datorită deciziilor luate de administrația sa, credința că SUA pot fi un adevărat partener politic a renăscut. „Alianțele noastre sunt mai puternice decât au fost în decenii. NATO este mai capabilă decât a fost vreodată. Și mulți alții dintre aliații noștri își plătesc partea lor echitabilă.” Referindu-se la războiul Rusiei împotriva Ucrainei, Biden a subliniat cum președintele rus Vladimir Putin a eșuat în a subjuga Ucraina și a slăbi Alianța Nord-Atlantică. „Când Putin a invadat Ucraina, a crezut că [ar putea] cuceri Kiev-ul în câteva zile. Adevărul este că de când a început războiul, eu sunt singurul care a stat în centrul Kiev-ului, nu el”, a afirmat liderul american sugerând vizita sa în capitala ucraineană, din februarie 2023, prima a unui președinte în exercițiu într-o zonă de război aflată în afara controlului forțelor americane.

Apărându-și strategia față de războiul din Ucraina, Biden a menționat: „După cum am văzut eu, când Putin și-a lansat invazia, aveam două misiuni – una să mobilizez lumea pentru a apăra Ucraina, iar cealaltă să evit războiul dintre două puteri nucleare. Am realizat ambele sarcini. Astăzi, Ucraina este încă o țară liberă, independentă, cu un potențial pentru un viitor luminos”. Deși politica sa a reușit în mare măsură deoarece, la aproape trei ani de la începutul războiului, Putin nu a reușit să-și atingă obiectivele în ciuda disparităților de forță militară și populație dintre cele două state combatante, administrația Biden a fost adesea criticată pentru eșecul de a articula o teorie a victoriei. De teamă să nu fie acuzată că cedează în fața agresiunii, administrația a părut să accepte obiectivul Ucrainei de a-și recupera întreg teritoriul pierdut începând cu anul 2014, poziție care, deși de înțeles, nu era realistă din punct de vedere militar. În prezent, în ciuda istoricului impresionant al Kiev-ului de atacuri asimetrice, Rusia preia teritorii mai repede decât în orice moment de la inițierea invaziei pe scară largă în februarie 2022.

În ceea ce privește regiunea Indo-Pacifică, Biden nu a ezitat să remarce acțiunile întreprinse de administrația sa pentru a contracara comportamentul asertiv al Chinei. Potrivit afirmațiilor președintelui american, Pactul de securitate trilateral SUA – Japonia – Coreea de Sud și alianța AUKUS dintre SUA, Marea Britanie și Australia au reușit să reechilibreze puterea în regiune. Sugerând continuitatea rivalității strategice dintre Washington și Beijing, Biden a insistat că puterea statului chinez nu o va depăși niciodată pe cea a Statelor Unite. El a adăugat că Washington-ul a gestionat cu succes legăturile complexe cu Beijingul, iar relația dintre cele două state nu s-a apropiat niciodată de conflict în cei patru ani în care a fost președinte.

Dialogul dintre Washington și Beijing nu a oprit  consolidarea militară în curs a Chinei sau sprijinul acesteia pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei. În percepția lui Biden, însă, apropierea dintre aceste state autoritare, China, Rusia, Coreea de Nord și Iran, s-a realizat mai degrabă din cauza slăbiciunii decât a puterii.

De la atacul de pe 7 octombrie 2023 al Hamas împotriva Israelului, președintele Biden și-a demonstrat loialitatea continuă față de aliatul de lungă durată al SUA și a subliniat constant dreptul Israelului de a se apăra. Criza umanitară din Fâșia Gaza care a apărut în urma campaniei purtate de Israel împotriva organizației islamiste a condus, însă, la critici dure față de politica administrației Biden. În discursul său din 13 ianuarie 2025, Biden a menționat că negociatorii sunt aproape de a ajunge la un acord care să elibereze ostaticii deținuți de Hamas în Fâșia Gaza și să oprească luptele din enclava palestiniană pentru a permite o creștere a ajutorului umanitar. „Au fost uciși atât de mulți oameni nevinovați, atât de multe comunități au fost distruse. Poporul palestinian merită pacea, dreptul de a-și determina propriul viitor. Israelul merită pace și securitate reală. Ostaticii și familiile lor merită să fie reunite”, a spus liderul american. „Și așa că lucrăm urgent pentru a încheia acest acord”. În cele din urmă, pe 16 ianuarie, Biden a anunțat că, după luni de eforturi diplomatice intensive ale SUA, Egipt și Qatar, Israel și Hamas au ajuns la un armistițiu și la un acord privind ostaticii.

Președintele american a subliniat, totodată, implicațiile regionale ale sprijinului acordat de către Washington Israelului. Potrivit lui Biden, SUA au ajutat Israelul să învingă principalii săi adversari, Hamas din Gaza și Hezbollah din Liban, ambele grupări fiind susținute de Iran. Președintele SUA a salutat, de asemenea, susținerea americană pentru Israel în timpul celor atacuri iraniene din 2024. „Toate arată, Iranul este mai slab decât a fost în decenii”, a adăugat el, remarcând și colapsul regimului lui Bashar al-Assad din Siria. „Fără îndoială că acțiunile noastre au contribuit în mod semnificativ [la căderea regimului]”.

Unul dintre cele mai mari eșecuri ale administrației Biden se consideră a fi retragerea dezastroasă a forțelor americane din Afghanistan. Tratatul de retragere, implementat de Biden, dar negociat și semnat de președintele Trump în februarie 2020, a deschis calea către preluarea puterii de către Talibani. După ani de finanțare și antrenament american, armata afghană s-a prăbușit în câteva zile, iar 13 militari americani au murit în timpul evacuării haotice. Justificând acțiunea sa, Biden a declarat că „încheierea războiului [cel mai lung război din istoria americană] a fost un lucru corect de făcut. Și cred că istoria va reflecta asupra acestui fapt”.

Printre realizările enumerate de Biden în ultimul său discurs dedicat politicii externe s-au regăsit și reîntoarcerea Statelor Unite în Acordul de la Paris privind schimbările climatice și schimbul de prizonieri cu Rusia din vara anului 2024. Toate aceste succese de pe agenda politicii externe demonstrează, potrivit lui Biden, cum America are o capacitate nesfârșită de a conduce și de a se reinventa.

Părăsind Casa Albă peste doar câteva zile, Joe Biden a transmis succesorului său dorința de a duce mai departe două chestiuni care au fost centrale în timpul administrației sale și care vor avea un impact pe termen lung asupra relațiilor internaționale: inteligența artificială și tranziția spre o energie curată. Încadrându-le în competiția dintre marile puteri, Biden a accentuat cum SUA trebuie să fie liderul în inovație tehnologică și în combaterea schimbărilor climatice. Considerate de către Biden cea mai mare amenințare existențială la adresa umanității, schimbările climatice sunt, însă, privite cu scepticism de către președintele-ales Donald Trump.

În ciuda reușitelor din politica externă pe care a încercat să le amintească în cadrul discursului său, Joe Biden își finalizează mandatul cu o cotă de popularitate în rândul americanilor de doar 37%. Cel de-al 46-lea președinte al SUA pare să fi îndeplinit cu greu așteptările electoratului. Contextul politic dificil și propriile slăbiciuni determină ca Joe Biden să lase în urmă o moștenire caracterizată atât de realizări, cât și de eșecuri strategice care au condus la reîntoarcerea lui Donald Trump la Casa Albă.

 

SURSE:

SURSA FOTO: Reuters / CNN

AUTORI: Ștefania T. COCOR, Ana A. UȚĂ