Vizita Președintelui Putin în China reafirmă „parteneriatul fără limite” dintre Moscova și Beijing

La doar o săptămâna de la reînvestirea sa în funcția de președinte al Federației Ruse, Vladimir Putin efectuează o vizită oficială în China. Alegând statul chinez pentru prima sa călătorie în străinătate de la depunerea jurământului pentru un nou mandat de șase ani, care îl va menține la conducere până în anul 2030, președintele Putin transmite lumii un mesaj despre prioritățile de politică externă ale Rusiei și profunzimea relației sale personale cu liderul chinez Xi Jinping.

Într-un interviu acordat agenției de presă chineză Xinhua, președintele Putin l-a lăudat pe Xi pentru ajutorul oferit în construirea unui „parteneriat strategic” cu Rusia, bazat pe interese naționale și încredere reciprocă profundă. „Nivelul fără precedent al parteneriatului strategic dintre țările noastre m-a determinat să aleg China ca prim stat pe care l-aș vizita după preluarea oficială a mandatului de președinte al Federației Ruse”, a declarat Putin. „Vom încerca să stabilim o cooperare mai strânsă în domeniul industriei și al înaltei tehnologii, al energiei nucleare pașnice și spațiale, al inteligenței artificiale, al surselor de energie regenerabilă și al altor sectoare inovatoare”, a adăugat liderul rus.

În cadrul vizitei de două zile, care a început joi, 16 mai, președintele Putin și Xi au marcat cea de-a 75-a aniversare a relațiilor diplomatice dintre cele două țări semnând o Declarație comună care vizează „consolidarea parteneriatului lor cuprinzător și a interacțiunii strategice într-o nouă eră”. În cadrul conferinței de presă comune care a urmat după semnarea Declarației, Xi a afirmat cum cele două state au „îmbunătățit continuu relațiile bilaterale de când au intrat într-o nouă eră, oferind o nouă substanță cooperării noastre. Ideea de prietenie a devenit profund înrădăcinată în mentalitățile noastre. China și Rusia au servit drept model, arătând altora modalități de a construi legături de un nou tip între state și de a lucra împreună ca două mari puteri vecine.”

Președintele Putin a subliniat semnificația Declarației comune, „care stabilește noi obiective și directive pe termen lung pentru promovarea întregului spectru al relațiilor ruso-chineze. Realizarea acestor obiective va facilita, fără îndoială, implementarea unei game extinse de acorduri interguvernamentale, interdepartamentale și comerciale elaborate pentru această vizită.”

Principalele puncte ale declarației acoperă subiecte precum Taiwan, Ucraina, războiul nuclear, industrie, energie, tehnologie, dar și poziția celor două state față de politica externă a Statelor Unite. Declarația afirmă că Rusia și China „sunt hotărâte să-și apere drepturile și interesele legitime, să reziste oricăror încercări de a împiedica dezvoltarea normală a legăturilor bilaterale, de a se amesteca în afacerile interne ale celor două state și de a limita potențialul economic, tehnologic sau de politică externă al Rusiei și Chinei”. În ceea ce privește situația politică a Taiwan-ului, Rusia „își reafirmă angajamentul față de principiul <<o singură China>>, recunoaște că Taiwan-ul este parte integrantă a Chinei, se opune independenței Taiwan-ului sub orice formă și sprijină ferm acțiunile părții chineze pentru a-și proteja propria suveranitate și integritate teritorială, precum și pentru a unifica țara”.

Criticând SUA pentru acțiunile sale de pe scena internațională, Declarația sugerează cum Rusia și China au serioase îngrijorări cu privire la „încercările SUA de a încălca echilibrul strategic” prin desfășurarea sistemului de apărare anti-rachetă global sau a descurajării nucleare extinse cu aliații. Aducând în atenție politica Washington-ului în regiunea Asia-Pacific, declarația menționează cum Moscova și Beijing „se opun încercărilor hegemonice ale Statelor Unite de a schimba echilibrul de putere în Asia de Nord-Est prin construirea puterii militare și crearea de blocuri și coaliții militare”.

În Februarie 2022, cu doar câteva zile înainte de izbucnirea războiului din Ucraina, Putin și Xi au lansat o declarație comună în care afirmau că „noile relații interstatale dintre Rusia și China sunt superioare alianțelor politice și militare din epoca Războiului Rece. Prietenia dintre cele două state nu are limite, nu există zone <<interzise>> de cooperare”. Cu toate că „parteneriatul fără limite” dintre cele două state nu este înscris într-un tratat formal de alianță care să determine ca cele două părți să vină în apărarea militară a celeilalte, acesta a provocat îngrijorări în rândul statelor occidentale. În timpul unei vizite de stat la Stockholm, Suedia, în septembrie 2023, președintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Camerei Reprezentanților americane, Michael McCaul, a numit alianța de securitate în plină dezvoltare dintre China – Rusia cea mai mare „amenințare pe scară largă” cu care s-au confruntat Europa și Pacificul de la cel de-al Doilea Război Mondial.

Vizita lui Putin în China se desfășoară în timp ce trupele ruse au consolidat ofensiva în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, care a început săptămâna trecută în cea mai importantă incursiune la graniță de la începutul invaziei la scară largă, forțând aproape 8.000 de oameni să-și părăsească locuințele. În cadrul întâlnirii de la Beijing de pe 16 mai, Xi a menționat cum „criza din Ucraina trebuie rezolvată prin mijloace politice”. Potrivit liderului chinez, „China a fost consecventă și clară în această chestiune, susținând respectarea normelor și principiilor stabilite în Carta ONU, respectând suveranitatea statului și integritatea teritorială pentru toate țările, luând în considerare în același timp preocupările lor rezonabile de securitate. Această abordare urmărește să modeleze o nouă arhitectură de securitate echilibrată, eficientă și durabilă.” Liderul rus a declarat că „suntem recunoscători prietenilor și colegilor noștri chinezi pentru inițiativele lor privind soluționarea acestei probleme”.

Încă de anul trecut, statul chinez a emis o declarație în 12 puncte în care subliniază principiile generale pentru încheierea războiului care includ respectarea suveranității tuturor statelor, abandonarea mentalității tipice Războiului Rece, încetarea ostilităților, reluarea discuțiilor de pace, rezolvarea crizei umanitare, protejarea civililor și a prizonierilor de război și oprirea sancțiunilor unilaterale. În luna aprilie a acestui an, președintele chinez a reiterat cele 12 puncte în cadrul întâlnirii sale cu cancelarul german Olaf Scholz.

Mai mult, în contextul vizitei sale în din Franța de la începutul lunii mai a acestui an, Xi a declarat că dorește să lucreze cu comunitatea internațională pentru a găsi modalități de a rezolva conflictul declanșat de invazia Ucrainei de către Rusia. „Sperăm că pacea și stabilitatea vor reveni rapid în Europa și intenționăm să colaborăm cu Franța și cu întreaga comunitate internațională pentru a găsi căi bune de rezolvare a crizei”, a afirmat liderul chinez subliniind, totodată, că statul chinez nu a fost „nici parte, nici participant al conflictului”.

În cadrul aceleiași vizite a lui Xi la Paris, după o întâlnire trilaterală cu liderul chinez și președintele francez Emmanuel Macron, președinta Comisiei Europe Ursula von der Leyen a declarat că Xi „a jucat un rol important în diminuarea amenințărilor nucleare iresponsabile” ale Moscovei și că este „încrezătoare” că va „continua să facă acest lucru pe fundalul amenințărilor nucleare în curs”. „Contăm pe China să-și folosească toată influența asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus von der Leyen adăugând că este nevoie de „mai mult efort” pentru a reduce livrarea de bunuri cu dublă utilizare către Rusia „care își găsesc drumul către câmpul de luptă”.

În timp ce pretinde neutralitatea sa în conflictul din Ucraina și căută să se poziționeze ca un promotor al păcii, Beijingul nu a părut până acum că își folosește pârghia față de Rusia pentru a împinge țara către o soluționare care ar fi preferată de Europa. În plus, mulți analiști de politică externă consideră că liderul Xi este atent să se asigure că orice rezultat al războiului nu-i subminează poziția președintelui Putin, pe care îl consideră un partener cheie în respingerea „izolării” americane. Potrivit liderului chinez, toate părțile implicate în conflict trebuie să reia dialogul și să acumuleze treptat încredere reciprocă. Astfel, el pare să se opună unei conferințe de pace care nu include și Rusia, așa cum este conferința așteptată luna viitoare în Elveția la care Moscova nu a fost invitată.

Transferând cea mai mare parte a exporturilor sale de energie către China și bazându-se pe companiile chineze pentru importul de componente de înaltă tehnologie pentru industriile sale din domeniul de război, Rusia a accelerat relațiile comerciale și militare cu statul chinez în urma invadării Ucrainei în februarie 2022 și a sancțiunilor impuse de către țările occidentale. China a devenit o piață majoră pentru armata rusă, extinzându-și în același timp în mod masiv industriile interne de apărare, inclusiv construirea de portavioane și submarine nucleare.

 

SURSE:

SURSE FOTO: President of Russia / CNN

 

AUTORI: Ștefania T. COCOR, Ana A. UȚĂ