Centrul de Studii Euro-Atlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe” a organizat conferința „Război la granițele României: doi ani de conflict în Ucraina”
Centrul de Studii Euro-Altlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe” continuă seria CONFERINȚELE CSEA, prin organizarea în data de 5 martie a evenimentului RĂZBOI LA GRANIȚELE ROMÂNIEI: DOI ANI DE CONFLICT ÎN UCRAINA.
Conferința a fost susținută de domnul Dr. Claudiu Degeratu, expert în securitate națională și studii strategice, cadru didactic asociat al Facultății de Istorie – Universitatea din București. Conferința a avut ca tematică RĂZBOI LA GRANIȚELE ROMÂNIEI: DOI ANI DE CONFLICT ÎN UCRAINA. Domnul Claudiu Degeratu a deținut în cadrul MApN diferite funcții timp de 13 ani și continuă să se implice în domeniul securității naționale, al apărării și al studiilor strategice ca expert independent.
Punctele centrale abordate de domnul Dr. Claudiu DEGERATU în prezentare au fost:
- Poziția Europei și Statelor Unite ale Americii în arhitectura globală din punct de vedere economic, politic, militar, social unde a vorbit despre ierarhizarea politicilor.
- De asemenea, Dr. Claudiu Degeratu a acordat o atenție deosebită analizării bilanțului situației la doi ani de la declanșarea războiului de către Rusia împotriva Ucrainei. Problema surselor și a furnizării datelor care să fie cât mai aproape de situația privind abilitățile militare și contraofensivele, dar și strategia Rusiei care se află în plină ofensvă.
- Efectele contraofensivelor eșuate de partea ucraineană au dus la regândirea strategiei și la apariția a două direcții de urmărit: una care susține importanța superiorității tehnologice, iar cea de-a doua direcție care susține acțiunile militare inovative. Anul 2024 reprezintă o nouă organizare a războiului, deaorece Ucraina a adoptat noi strategii.
- Una dintre cele mai importante dimeniuni ale acestui conflict se referă la faptul că este un „război în urmbra” armelor nucleare, fiind astfel un imperativ al amenințării constante. Acest război este unul limitat. Proapganda rusă a înțeles că trebuie să aducă retorica nucleară la nivelul opiniei publice.
- Important este de menționat și concluziile și observațiile Uniunii Europene, dar și ale NATO la doi ani de conflict după analizarea situației. Au fost luate în calcul elemente precum schimbarea mentalității la nivel generațional privind modul în care ar trebui prezentate documentele adoptate și communicate deciziile oficialilor. Însă, UE are în vedere și transformările militare, gradul de implicare și strategia militară a comunității în ceea ce privește statele membre (unele dintre acestrea și-au dezvoltat și pus la punct singure strategiile – Polonia).
- A fost adusă în discuție și problema privind ce se va întâmpla cu SUA, mai ales acum că se află în plină campanie electorală și ce rol va jucat alături de aliații săi și în ce măsură va continua sprijinirea forțelor din Ucraina.
Conferința s-a încheiat cu o sesiune de Q&A în cadrul căreia domnul profesor Lect. Univ. Dr. Bogdan Antoniu, prodecan al Facultății de Istorie și director al Centrului de Studii Euro-Altlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe”, și domnul profesor Conf. Univ. Dr. Alexandru-Murad Mironov au dezbătut împreună cu Dr. Degeratu concluziile prelegerii.