Doi ani de la războiul Rusiei împotriva Ucrainei: Care au fost cele mai importante și dure lecții din acești doi ani?
Asaltul militar al Rusiei împotriva Ucrainei a început în urmă cu un deceniu, când aceasta a ocupat peninsula din sud a Crimeei. A urmat o invazie sângeroasă a estului Ucrainei, care a implicat trupe ruse în serviciu activ, conform rapoartelor serviciilor de securitate ale Occidentului. În urmă cu doi ani, acel conflict localizat a făcut loc unei invazii pe scară largă a forțelor armate ale Rusiei, care a luat cu asalt fiecare punct important al Ucrainei. Anul acesta, data de 24 februarie a marcat doi ani de când Rusia a declanșat nu doar un război împotriva Ucrainei, ci împotriva valorilor democratice precum libertatea, democrația și drepturile omului.
Invazia Rusiei și războiul de agresiune împotriva Ucrainei nu reprezintă astăzi doar un atac asupra libertății și integrității teritoriale a Ucrainei, ci și o amenințare la adresa ordinii globale. Acum doi ani, pe 24 februarie 2022, Rusia a invadat Ucraina. De atunci, Rusia nu a reușit să cucerească capitala Kiev, să preia controlul asupra guvernului ucrainean sau să amenințe spiritul poporului ucrainean de a susține cauza apărării. „Amploarea gafei lui Putin este deosebit de gravă astăzi”, a declarat secretarul Apărării Lloyd J. Austin III ieri. „Forțele Kremlinului nu au reușit să câștige bătălia de la Kiev, nu au reușit să răstoarne guvernul ales democratic al Ucrainei și nu au reușit să zdrobească voința poporului ucrainean”. „Ucraina a recâștigat mai mult de jumătate din teritoriul suveran care a fost capturat de forțele Kremlinului în 2022″, a continuat el. „Și, ca urmare a războiului provocat de Putin, Rusia a suferit sute de mii de pierderi, a pierdut echipamente semnificative și a anulat programul său de modernizare militară”.
Războiul Rusiei în Ucraina nu este doar o amenințare la adresa Ucrainei sau a națiunilor care împărtășesc o graniță cu aceasta. Războiul Rusiei în Ucraina reprezintă o amenințare pentru toată Europa și pentru restul lumii, inclusiv pentru Statele Unite, a declarat președintele Joe Biden. „Poporul american și oamenii din întreaga lume înțeleg că miza acestei lupte se extinde cu mult dincolo de Ucraina”, a spus Biden într-o declarație publicată ieri. „Acum zece ani, Putin a ocupat Crimeea și a creat regimuri marionete în regiunile Ucrainei, Lugansk și Donețk. În urmă cu doi ani, a încercat să ștergă Ucraina de pe hartă. Dacă Putin nu plătește prețul pentru moartea și distrugerea sa, va continua. Și costurile pentru Statele Unite – împreună cu aliații și partenerii noștri NATO din Europa și din întreaga lume – vor crește”.
Dar care au fost cele mai importante și dure lecții din acești doi ani? Sancțiunile occidentale nu au funcționat. Armele de la aliați se epuizează. Din anumite direcții, există o tot mai mare posibilitate spre dezvoltarea unei presiuni asupra Kievului pentru a căuta o soluție, chiar și dintr-o poziție slăbită.
Jurnaliștii publicației The New York Times, Steven Erlanger și David E. Sanger, într-un articol publicat pe 24 februarie, „Hard Lessons Make for Hard Choices 2 Years Into the War in Ukraine”, explică cum la doi ani de la invadarea Ucrainei de către Rusia, Statele Unite au capacitatea de a menține Kievul aprovizionat cu arme, tehnologie și informații pentru a evita preluarea de către Moscova. Dar Washingtonul este acum perceput în Europa ca și-a pierdut voința. În schimb, europenii au voința – tocmai au angajat încă 54 de miliarde de dolari pentru a reconstrui țara – dar atunci când vine vorba de respingerea ofensivei relansate de Rusia, ei nu au capacitatea strategică și logistică fără sprijin american pentru a face acest lucru.
Aceasta este esența enigmei cu care se confruntă Ucraina și aliații NATO la cea de-a doua „aniversare tristă” a războiului. Este o inversare uluitoare. Cu doar un an în urmă, mulți observatory din Occident au prezis cum contraofensiva Ucrainei, susținută de tancuri și rachete europene și de artilerie și apărare aeriană americană, i-ar putea împinge pe ruși înapoi acolo unde se aflau pe 24 februarie 2022.
Acum, însă, se conturează tot mai clar anumite lecții dure. Sancțiunile care ar fi trebuit să îngenuncheze economia Rusiei – „rubla este aproape imediat prăbușită”, a declarat președintele Biden la Varșovia în martie 2022 – și-au pierdut din credibilitate. Previziunea Fondului Monetar Internațional (FMI) că economia rusă se va micșora considerabil a fost adevărată doar pe termen scurt – odată cu stimulul uriaș al cheltuielilor militare, aceasta crește mai rapid decât cea a Germaniei. Veniturile din exporturile de petrol sunt mai mari decât erau înainte de invazie.
Odată cu eșecurile contraofensivei ucrainene, speranța aproape că s-a prăbușit că președintele Vladimir V. Putin va concluziona în curând că nu mai poate obține câștiguri și ar trebui să se pregătească pentru o negociere serioasă pentru a pune capăt războiului. Oficialii serviciilor secrete americane și europene evaluează acum că liderul de la Kremlin este hotărât să reziste, chiar și cu prețul unor numere uriașe în ceea ce privește vitimele, în speranța că un eșec în Congres de a finanța suficient efortul Ucrainei sau o victorie a fostului președinte Donald J. Trump în noiembrie va compensa numeroasele greșeli ale lui Putin.
Războiul din Ucraina intră în al treilea an. Care sunt pierderile civile și militare? Cât ajutor a fost promis și livrat la Kiev? Câți ucraineni sunt refugiați sau strămutați? Din partea americană, cele 60 de miliarde de dolari promise Kievului cu luni în urmă sunt încă blocate în Congres din cauza unui veto al reprezentanților republicani. Uniunea Europeană este cel mai mare „donator” al Ucrainei. Angajamentele sale între 24 ianuarie 2022 și 15 ianuarie 2024 se ridică la peste 144 de miliarde de euro, potrivit Institutului Kiel, care cuantifică ajutorul militar, financiar și umanitar promis și livrat Ucrainei. La rândul lor, Statele Unite sunt al doilea cel mai mare furnizor de ajutor pentru Ucraina. A promis mai mult de 67 de miliarde de euro, potrivit Institutului Kiel.
Linia frontului, care se întinde pe aproape 1.000 de kilometri, nu s-a schimbat prea mult în ultimele luni. Potrivit lui Neil Melvin, Director în cadrul Departamentului de Studii de Securitate Internațională la Royal United Services Institute, acesta este un semn că războiul intră într-un impas. „Suntem într-adevăr într-un război de poziție și uzură în care ambele părți încearcă să se uzeze reciproc”, spune Neil Melvin. Aproape 18% din Ucraina este în prezent ocupată de Rusia. Aproximativ 7% din acest teritoriu era deja ocupat înainte de 2022.
SURSE:
- Erlanger, Steven, David E. Sanger, „Hard Lessons Make for Hard Choices 2 Years Into the War in Ukraine”, în The New York Times, Feb. 24, 2024;
- Hess, Amandine, „Ukraine: Two years of war in figures”, în EuroNews, Feb. 24, 2024;
- Blann, Susie, „Western leaders rally around Kyiv to mark 2 years since Russia’s full-scale invasion”, în AP (The Associated Press), Feb. 24, 2024;
- Lopez, C. Todd, „Two Years in, Russia’s War on Ukraine Continues to Pose Threat to Global Security”, în U.S. Department of Defense, Feb. 24, 2024.
SURSĂ FOTO: The New York Times / EuroNews
AUTORI: Ana A. UȚĂ / Ștefania T. COCOR