BOOK REVIEW: Larry M. Bartels, Democracy Erodes From the Top: Leaders, Citizens, and the Challenge of Populism in Europe, Princeton, Princeton University Press, 2023
Anul electoral 2024 a readus în dezbateri teama privind alegerea unor lideri populiști la conducerea statelor. Ascensiunea din ultimii ani a partidelor populiste în Europa, la care s-au adăugat derapajele constituționale din Polonia sau Ungaria, retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană și alegerea lui Donald Trump ca președinte al Statelor Unite ale Americii în 2016, au creat un climat instabil în care opinia generală a jurnaliștilor și a personalităților din mediul academic a ajuns la concluzia că o adevărată criză a democrației și a instituțiilor liberale are loc pe scena internațională. S-a conturat o viziune sumbră în care încrederea în liderii politici, partide, parlamente și guverne se află în cădere, chiar și sprijinul pentru democrație ca sistem de guvernare fiind diminuat.
Larry M. Bartels, politolog american și profesor de Politici Publice și Relații Internaționale la Universitatea Vanderbilt, își propune să provoace această portretizare alarmantă în noua sa lucrare, „Democracy Erodes From the Top: Leaders, Citizens, and the Challenge of Populism in Europe”. Analizând viziunea opiniei publice, Bartels demonstrează cum majoritatea cetățenilor europeni susțin democrația la fel de mult ca acum 20 de ani, au atitudini mai pozitive față de migranți și percep Uniunea Europeană mai favorabil decât în deceniile precedente. Deși nu neagă existența unor probleme în interiorul regimurile democratice occidentale, autorul încearcă să arate cum există o discrepanță uimitoarea între percepția unei crize democratice și realitatea din rândul opiniei publice contemporane europene.
Organizată în opt capitole, lucrarea rezumă tendințele opiniei publice europene în perioada 2002-2019, concentrându-se în special pe atitudinile considerate în mod obișnuit simptome ale „crizei democrației”. Astfel, Bartels cercetează impactul crizei economice asupra politicii și democrației europene, situația statului bunăstării european, ostilitatea față de migranți și integrarea europeană, nemulțumirile față de modul în care funcționează democrația, emergența partidelor populiste și rolul elitelor politice în eroziunea democrației.
Utilizând date furnizate de Ancheta Socială Europeană (European Social Survey, ESS) pentru 23 de state europene, autorul realizează un studiu complex și cantitativ asupra importanței opiniei publice în analiza tendințelor politice. În ceea ce privește ascensiunea partidelor populiste din Spania (Vox), Italia (Lega) și Marea Britanie (UKIP), de exemplu, Bartels evidențiază cum niciunul dintre aceste partide nu și-au datorat ascensiunea unei creșteri semnificative a tendințelor populiste de dreapta în rândul populației. În schimb, în unele cazuri, sprijinul lor electoral a crescut chiar dacă înclinația spre dreapta a cetățenilor a scăzut semnificativ.
„Democracy Erodes From the Top: Leaders, Citizens, and the Challenge of Populism in Europe” oferă o analiză cuprinzătoare a amenințărilor reale și imaginare cu care se confruntă statele europene în prezent. Confirmând ceea ce Walter Lippmanm scria acum aproape jumătate de secol, că încă ne luptăm să învățăm să ne „gândim la opinia publică așa cum este ea și nu ca puterea fictivă pe care am presupus că este”, Larry M. Bartels readuce în atenție rolul esențial al opiniei publice în studiul evenimentelor politice.
AUTOR: Ștefania T. COCOR