Un nou conflict de gestionat pe scena internațională? Escaladări ale tensiunilor dintre gruparea rebelilor Houthi și atacurile lansate de Statele Unite și Marea Britanie

Statele Unite și Marea Britanie au lansat lovituri militare în Yemen, ca răspuns la atacurile rebelilor Houthi asupra transporturilor maritime din Marea Roșie, stârnind temeri privind posibilitatea escaladării conflictului în regiune.

La câteva ore după atacurile de vineri dimineața, 12 ianuarie, despre care rebelii au spus că au ucis cinci persoane, Houthi a avertizat că toate bunurile și bazele americane și britanice au devenit acum „ținte legitime”.

Președintele american Joe Biden a declarat că operațiunea a reprezentat răspunsul la atacurile „fără precedent” ale Houthi asupra navelor comerciale din Marea Roșie și a avertizat că „nu va ezita” să ia măsuri suplimentare, dacă este necesar. „Aceste lovituri direcționate sunt un mesaj clar că Statele Unite și partenerii noștri nu vor tolera atacurile asupra personalului nostru și nu vor permite actorilor ostili să pună în pericol libertatea navigației”, a declarat Biden despre atacurile aeriene și navale.

Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a declarat vineri că loviturile au fost un act de „autoapărare”, adăugând că scopul este „diminuarea tensiunilor și realuarea stabilității în regiune”.

Atacurile au lovit aproape 30 de locații din Yemen folosind mai mult de 150 de muniții, a declarat, vineri seara, generalul-locotenent american Douglas Sims, directorul Statului Major Comun. El nu se aștepta la un număr mare de victime, deoarece țintele includ doar zonele rurale. Dar el a spus că Washington-ul se aștepta ca Houthi să încerce să riposteze.

Comandantul central al forțelor aeriene americane, locotenentul general Alex Grynkewich, a declarat inițial că forțele americane și ale coaliției au lovit peste 60 de ținte cu peste 100 de muniții de precizie în 16 locații militare ale Houthi susținute de Iran. Activele Houthi includ noduri de comandă și control, muniții, depozite, sisteme de lansare, facilități de producție și sisteme radar de apărare aeriană, a adăugat el.

Într-o declarație, Consiliul Politic Suprem al Houthi a amenințat că „toate interesele americane și britanice au devenit ținte legitime pentru forțele armate yemenite, ca răspuns la agresiunea lor directă și declarată împotriva Republicii Yemen”.

Anterior, Houthi a numit atacurile asupra Yemenului „barbare”, au amenințat cu represalii și au spus, de asemenea, că vor continua să vizeze navele care se îndreaptă spre Israel atâta timp cât războiul său împotriva Gaza va continua. „Inamicul american și britanic poartă întreaga responsabilitate pentru agresiunea sa criminală împotriva poporului nostru yemenit și nu va rămâne fără răspuns și nepedepsit”, a declarat Yahya Saree, purtătorul de cuvânt al grupului militar.

Atacurile, care au fost condamnate de mai mulți lideri din Orientul Mijlociu, au ucis cinci persoane și au rănit alte șase, potrivit purtătorului de cuvânt al armatei rebelilor, Yahya Sare’e, care a spus că atacurile aeriene nu vor descuraja alte atacuri Houthi asupra navelor.

Loviturile lansate SUA și Marea Britanie sunt un semnal alarmant la nivel internațional în creștere cu privire la amenințarea uneia dintre cele mai critice căi navigabile din lume. Timp de săptămâni, SUA au căutat să evite loviturile directe asupra Yemen-ului din cauza riscului de escaladare într-o regiune deja problematică pe măsură ce războiul Israel-Hamas continuă, dar atacurile Houthi în curs asupra transportului internațional au obligat coaliția să acționeze.

În octombrie, la scurt timp după începerea războiului Israel-Hamas, Houthi au început să lanseze atacuri cu rachete asupra navelor de marfă care treceau prin Marea Roșie, îndreptate spre porturile israeliene.

Iată ce trebuie să știți despre rebelii Houthi din Yemen și locul lor în conflictul actual.

Rebelii Houthi sunt una dintre cele două facțiuni principale care controlează teritoriul în mijlocul războiului civil din Yemen. În prezent, ei controlează coasta de vest a țării, inclusiv capitala sa, Sana’a.

Inițial, Houthi a fost o mișcare de renaștere culturală în anii 1990 pentru secta Zaydi a islamului, care, începând cu 2022, a fost practicată de aproximativ 35% din populația yemenită. Houthi au criticat dur corupția pe scară largă și gestionarea defectuoasă a guvernului yemenit de-a lungul anilor 2000. Acest lucru a determinat Houthi să lanseze mai multe atacuri împotriva guvernului yemenit între 2004 și 2010.

În 2011, în timpul Primăverii arabe, ca urmare a nemulțumirilor populației din Yemen, proteste în masă au izbucnit cerând demisia președintelui Ali Abdullah Saleh, care conducea țara de peste treizeci de ani. După ce Saleh a demisionat, Arabia Saudită l-a susținut pe Abdrabbuh Mansur Hadi ca noul lider al țării. Reprezentanții grupării Houthi au fost supărați de această alegere și au lansat o campanie militară împotriva noului guvern, care a dus la un război civil care este încă în desfășurare.

Conflictul lor cu guvernul susținut de Arabia Saudită i-a determinat pe Houthi să se apropie de Iran, de la care primesc un anumit sprijin. Cu toate acestea, unii experți spun că nu este complet corect să îi numim pe rebelii Houthi proxy direct. „Au un parteneriat și sprijin din partea Iranului, dar nu sunt un proxy direct al intereselor iraniene. Ei au propriile lor interese definite la nivel local și deci cred că acțiunile lor din ultimele două luni au reflectat acest lucru”, a declarat Philbrick Yadav pentru TIME în decembrie, profesor la Hobart and William Smith Colleges.

Totuși, încercările de descurajare ale lui Biden nu au făcut nimic pentru a-i împiedica pe Houthi să-și continue atacurile asupra navelor comerciale care tranzitează Marea Roșie. Un moment de cotitură semnificativ a venit în preajma Anului Nou, când elicopterele marinei americane au scufundat trei bărci Houthi, ucigându-i pe cei aflați la bord. Prima angajare directă dintre SUA și Houthi de la începutul conflictului, ce  l-a determinat pe Biden să convoace echipa de securitate națională pentru o informare în timp ce se afla în vacanță în Insulele Virgine americane.

SURSE:

SURSĂ FOTO: France 24, TIME, CNN.

AUTORI: Ana A. UȚĂ / Ștefania T. COCOR