BOOK REVIEW: Niall Ferguson, Kissinger: 1923-1968: The Idealist, Londra, ‎Penguin Press, 2015

Un maestru al realismului politic, Henry Kissinger a fost comparat pe parcursul carierei sale cu personalități europene proeminente ale realismului clasic precum Charles Maurice de Talleyrand, Prințul Klemens von Metternich sau Otto von Bismarck. Influența majoră pe care a avut-o în politica externă americană – expertiza sa fiind căutată de fiecare președinte al Statelor Unite, începând cu John F. Kennedy – l-au transformat pe Kissinger într-o „celebritate intelectuală”, care a fost în aceeași măsură elogiată și blamată de către public. Geniul său diplomatic, dublat de moralitatea îndoielnică a deciziilor sale, l-au transformat într-o personalitate complexă și contradictorie a istoriei.

Niall Ferguson, istoric și autor al lucrărilor „Civilizația: Vestul și Restul”, „Ascensiunea banilor: O istorie financiară a lumii”, „Războiul lumii: Epoca urii”, „The Square and the Tower: Networks and Power, from the Freemasons to Facebook”, reevaluează moștenirea lăsată de Henry Kissinger în volumul biografic „Kissinger: 1923-1968: The Idealist”. Bazându-se pe corespondențe private și documente recent declasificate din arhivele de stat, Ferguson încearcă să demonstreze cum gândirea lui Kissinger a avut și o componentă idealistă.

Urmărind parcursul carierei lui Kissinger până în anul 1968, lucrarea este împărțită în cinci părți. Prima partea cuprinde copilăria lui Kissinger din orașul german Fürth și cum venirea la putere a lui Adolf Hitler l-a forțat pe el și familia sa să emigreze în Statele Unite. Cea de-a doua parte evidențiază începutul carierei sale la Universitatea Harvard și cum lucrările autorilor iluminiști i-au influențat modul de înțelegere a relațiilor internaționale. A treia parte relatează cronologic apariția sa ca intelectual pe scena publică și primele sale experiențe în calitate de consilier, întâi pentru candidatul republican la președinție Nelson Rockefeller și apoi pentru președintele John F. Kennedy. Ultimele două părți ilustrează călătoriile sale în Vietnam, conștientizarea faptului că războiul de acolo nu putea fi câștigat de SUA și evenimentele care au condus la numirea lui complet neașteptată în funcția de consilier pentru securitate națională de către Richard Nixon.

Ferguson parcurge, astfel, traiectoria fascinantă a unui imigrant german în SUA care a trecut de la statutul de soldat martor al marilor lupte de pe frontul de Vest și la eliberarea Germaniei naziste, la istoric specializat în diplomația marilor puteri din secolul al XIX-lea și, în final, la arhitect al politicii externe americane în timpul administrației Nixon.

„Kissinger: 1923-1968: The Idealist” oferă o relatare detaliată a originilor gândirii strategice a lui Henry Kissinger. Departe de a-și dori să facă o analiză critică a deciziilor luate de fostul consilier de securitate și secretar de stat care a influențat remarcabil diplomația americană, Niall Ferguson realizează un portret favorabil unei personalități contradictorii care, datorită eforturilor sale de negociere, a făcut mai dificilă utilizarea violenței în numele realpolitik-ului.

 

AUTOR: Ștefania T. COCOR