BOOK REVIEW: Anthony M Eames, A Voice in Their Own Destiny: Reagan, Thatcher, and Public Diplomacy in the Nuclear 1980s (Culture and Politics in the Cold War and Beyond), Massachusetts, University of Massachusetts Press, 2023

Anthony Eames este directorul de inițiative academice la Ronald Reagan Presidential Foundation and Institute, unde cercetează dezvoltarea alianțelor academice și este responsabil pentru programele de sprijin și burse în direcția studierii perioadei administrației, moștenirii și erei Reagan.

Titlul de doctor în istorie l-a obținut în cadrul Universității Georgetown. De asemenea, are master la King’s College din Londra și de la Universitatea Georgetown. Este coautor al lucrării „Sharing Nuclear Secrets: Trust, Mistrust, and Ambiguity in Anglo-American Nuclear Relations, 1939-Present”, publicată la Oxford University Press.

A publicat numeroase analize despre problemele nucleare și de securitate națională în reviste și alte publicații, inclusiv pentru The Journal of Military History, Technology & Culture și War on the Rocks. Pe lângă activitatea sa la Institut, Anthony predă la Elliott School of International Affairs din cadrul Universității George Washington.

Cea mai recentă carte a lui Anthony Eames este „A Voice in Their Own Destiny: Reagan, Thatcher, and Public Diplomacy in the Nuclear 1980s (Culture and Politics in the Cold War and Beyond)”, apărută în luna mai a acestui an.

La 8 iunie 1982, Ronald Reagan s-a adresat Parlamentului Britanic, promițând că Statele Unite vor oferi oamenilor din întreaga lume „o voce în propriul destin” în lupta împotriva totalitarismului sovietic.

Reagan a vizitat Londra în iunie 1982, ca parte a unui turneu european, inclusiv un summit NATO la Bonn, summit-ul G-7 de la Versailles, Berlinul de Vest, Roma și Vatican. La Casa Albă, oficialii administrației au văzut călătoria ca pe o ocazie importantă de a îmbunătăți imaginea președintelui. Ei sperau să potolească preocupările publice cu privire la conducerea lui Reagan, convingând publicul din Europa de Vest (și acasă) că el este un reprezenant responsabil al puterii SUA.

Discursul său de la Westminster Hall s-a referit la discursul lui Winston Churchill din 1946 „The Sinews of Peace (‘Iron Curtain Speech’)” de la Fulton, Missouri. Discursul lui Churchill a oferit multe dintre conceptele cheie utilizate în timpul Războiului Rece (la cea vreme în curs de dezvoltare) cu Uniunea Sovietică. Treizeci și patru de ani mai târziu, Reagan și-a prezentat viziunea despre cum s-ar putea termina acest conflict. În timp ce Churchill a inventat termenul „Cortina de Fier” („Iron Curtain”) în 1946, Reagan a introdus una dintre cele mai recunoscute expresii ale Războiului Rece târziu: comunismul va rămâne pe „mormanul de cenuşă al istoriei”.

În timp ce prim-ministrul britanic Margaret Thatcher a sărbătorit vizita lui Reagan și i-a mulțumit pentru că a pus „libertatea în ofensivă”, peste 100.000 de britanici au mărșăluit de la Hyde Park la Trafalgar Square pentru a protesta împotriva vizitei lui Ronal Reagan și a cere dezarmarea nucleară. Întoarcerea președintelui Reagan în Statele Unite a fost la fel de plină de tensiuni: 1.000.000 de protestatari au marcat întoarcerea cu un miting pentru dezarmarea nucleară în Central Park – cel mai mare protest din istoria Americii până în acel moment.

În cartea „A Voice in Their Own Destiny”, Anthony Eames utilizează noi surse primare neexaminate anterior, demonstrând modul în care în timpul administrației Reagan și în perioada în care Margaret Thatcher s-a aflat în funtcția de prim-ministru, au folosit inovațiile în diplomația publică pentru a construi sprijinul pentru agendele lor de politică externă într-un moment de disidență populară larg răspândită. „A Voice in Their Own Destiny” urmărește modul în care competiția dintre administrația lui Reagan și guvernul lui Thatcher, mișcarea antinucleară anglo-americană și ofensiva de pace sovietică au declanșat o revoluție în diplomația publică.

AUTOR: Ana A. UȚĂ