Întâlnirea dintre Joe Biden și Xi Jinping de la San Francisco: Un nou pas către destinderea relației sino-americane?

Președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping se vor întâlni pe 15 noiembrie, la San Francisco, pe marginea summit-ului Cooperării Economice Asia-Pacific (APEC). Desfășurată în contextul în care relațiile bilaterale s-au deteriorat în ultimul an, întâlnirea va oferi o oportunitate celor doi lideri de a discuta modul în care Statele Unite și Republica Populară Chineză pot continua să gestioneze în mod responsabil concurența și să coopereze acolo unde interesele se aliniază, în special în ceea ce privește provocările transnaționale care afectează comunitatea internațională.

Cu toate că este puțin probabil ca discuțiile să conducă la decizii majore, întâlnirea este privită de administrația americană ca un semn pozitiv în relațiile bilaterale. Oficialii americani au afirmat că liderii speră să dezvolte un „cadru” pentru gestionarea cu succes a relațiilor competitive dintre cele două puteri, de a clarifica percepțiile greșite și de a evita surprizele. Agenda discuțiilor include subiecte precum războiul din Ucraina, schimbările climatice și combaterea traficului de narcotice, dar și chestiuni care ridică mari probleme relațiilor ca dezacordurile profunde privind respectarea drepturilor omului și escaladarea tensiunilor militare în Marea Chinei de Sud și în jurul Taiwanului. În ceea ce privește războiul dintre Israel și Hamas, se așteaptă ca Biden să-l informeze pe Xi că dorește ca statul chinez să-și folosească influența în creștere asupra Iranului pentru a clarifica faptul că Teheranul sau aliații săi să nu ia măsuri care ar putea duce la extinderea războiului dintre Israel și Hamas. Administrația Biden consideră China, un mare cumpărător de petrol iranian, că are o influență considerabilă față de Iran, un susținător major al Hamas.

Un punct important pe agenda discuțiilor va fi și interferența electorală. Taiwan urmează să organizeze alegeri în luna ianuarie a anului viitor, iar unul dintre consilierii președintelui american a declarat că Biden va încerca să-i „prezinte” lui Xi cu „claritate” faptul că SUA se așteaptă ca Beijingul să nu se amestece în procesul electoral. În plus, se așteaptă ca Biden să-l avertizeze pe liderul chinez și împotriva amestecului în alegerile americane. Oficialii americani au spus că atât alegerile din Taiwan, cât și cele din SUA de anul viitor înseamnă că 2024 ar putea fi un an „încărcat” pentru relațiile SUA-China. Cu toate că va reafirma politica privind „o singură China”, prin care SUA recunosc guvernul Republicii Populare Chineze ca singurul guvern legitim al statului chinez, președintele american îi va clarifica lui Xi că amestecul politic al Chinei în alegerile din Taiwan „ar ridica îngrijorări extrem de puternice”.

În ultimii ani, Taiwan a devenit un factor care a contribuit la accelerarea tensiunilor dintre SUA și China. Angajamentul Washingtonului de a continua „relațiile neoficiale” cu poporul din Taiwan și vânzarea de arme, pentru ca insula să se apere de amenințările externe, au determinat nemulțumiri tot mai mari din partea Beijingului, care consideră Taiwanul parte a teritoriului chinez. În august 2022, vizita președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan a fost puternic condamnată de guvernul chinez și a condus la suspendarea legăturilor de comunicare militară dintre SUA și China. Încercările din ultimul timp de a restabili canalele militare nu s-au finalizat cu succes, chiar dacă un flux constant de oficiali ai administrației Biden au vizitat Beijingul, inclusiv Secretarul de Stat Antony Blinken, Secretarul Trezoreriei Janet Yellen și Secretarul pentru Comerț Gina Raimondo. Administrația speră ca întâlnirea la nivel înalt dintre Biden și Xi să se finalizeze cu redeschiderea canalelor de comunicare militare. Biden „este hotărât să vadă restabilirea legăturilor dintre armate deoarece consideră că este în interesul securității naționale a Statelor Unite”, a declarat consilierul său pentru securitate națională, Jake Sullivan.

Ultima întâlnire dintre președintele american și liderul chinez a avut loc în noiembrie 2022, la Bali, în cadrul summit-ului G20. De atunci, nu doar chestiunea Taiwanului a pus probleme relației bilaterale, ci și acuzațiile american aduse Chinei că a trimis un balon de spionaj în spațiul aerian al SUA, restricțiile asupra exporturilor unor tipuri de cipuri fabricate în SUA și semnarea de către Biden a unui ordin executiv care va face mai dificil ca firmele americane să investească în anumite companii chineze. Restricțiile majore privind exportul de tehnologie avansată în China vor intra în vigoare pe 16 noiembrie, a doua zi după ce va avea loc întâlnirea dintre Biden și Xi. Noile reguli sunt o înăsprire a controalelor introduse anul trecut, menite să întrerupă accesul Chinei la cei mai sofisticați semiconductori, care sunt necesari pentru dezvoltarea inteligenței artificiale avansate.

Cu toate acestea, președintele american Joe Biden a indicat că anticipează un „dezgheț” în relațiile dintre SUA și China. Cele două state, în ciuda tensiunilor existente, au organizat o serie de întâlniri oficiale la nivel înalt. Oficialii chinezi au salutat aceste întâlniri în speranța că ar putea contribui la producerea stabilității și la îmbunătățirea relațiilor, așa cum i-a spus și președintele Xi Jinping Secretarului de Stat Antony Blinken în timpul vizitei sale în China din vara acestui an. În cadrul vizitei sale la Beijing, Secretarul de Stat american a precizat că deși „vom concura viguros, SUA vor gestiona în mod responsabil acea competiție, astfel încât relația să nu devină conflictuală.”

Întâlnirile la nivel înalt au fost urmate și de discuții privind controlul armelor sau mediul înconjurător. Pe 6 noiembrie 2023, la Washington, SUA și China au purtat discuții despre controlul armelor și neproliferare, pentru prima dată de la administrația președintelui Barack Obama. Deși China a respins în ultimii ani posibilitatea de a se alătura acestor discuții pentru controlul armelor, spunând că arsenalul său nuclear nu este nici pe departe de dimensiunea celui al SUA sau al Rusiei, luna trecută Beijingul a făcut pasul de a recunoaște importanța unui astfel de dialog. Un comunicat de presă al Departamentului de Stat referitor la întâlnire a spus că cele două părți „au ținut o discuție sinceră și aprofundată asupra problemelor legate de controlul armelor și neproliferarea, ca parte a eforturilor continue de a menține linii deschise de comunicare și de a gestiona în mod responsabil relația SUA – China.”

De asemenea, reprezentanții americani și chinezi pentru climă au purtat recent discuții în California, care au condus la „rezultate pozitive”, potrivit ministerului chinez al ecologiei și mediului. Detaliile unui nou acord privind clima între SUA-China sunt de așteptat să apară la summit-ul APEC.

Faptul că liderul Chinei vizitează SUA pentru prima dată în ultimii șase ani demonstrează o anumită bunăvoință din partea chineză. Printre alte angajamente, Xi este de așteptat să vorbească la o cină găzduită de Comitetul Național pentru Relațiile SUA-China și Consiliul de Afaceri SUA-China. Participarea liderului chinez în cadrul comunității de afaceri SUA- China ar sublinia dorința președintelui chinez de a atrage companii și afaceri străine înapoi în statul chinez, multe dintre ele retrăgându-se din cauza pandemiei și a numărului tot mai mare de restricții americane în ceea ce privește afacerile cu Beijingul, în special în sectoarele de înaltă tehnologie.

Semnalele de stabilizare a relației sino-americane din ultimele luni nu au creat, însă,  speranțe false Washingtonului și Beijingului. Niciuna dintre părți nu a reușit să rezolve sau să diminueze provocările cu care se confruntă relațiile lor. Ambasadorul Chinei în Statele Unite, Xie Feng, a declarat înainte de întâlnirea dintre Xi și Biden din California că statul chinez vrea să se asigure că „SUA nu încearcă să schimbe sistemul Chinei, nu caută un nou Război Rece, nu sprijină independența Taiwanului și nu are intenția de a căuta decuplarea de China.”

Mai mult decât a avea scopul de a menține liniile deschise de comunicare, având în vedere crizele globale care par să se înmulțească, și de a evidenția relativa „destindere”,  summit-ul dintre președintele american Joe Biden și liderul chinez Xi Jinping oferă ocazia celor doi de a-și demonstra reciproc puterea și hotărârea în contextul în care ambii se află sub presiuni în plan intern: Xi Jinping se confruntă cu o economie fragilă, în timp ce președintele Biden se pregătește pentru campania prezidențială din 2024, în care China va fi probabil un subiect dominant în dezbaterile privind politica externă americană.

 

SURSE:

SURSĂ FOTO: AP News / Reuters

AUTORI: Ștefania T. COCOR, Ana A. UȚĂ