8 NOIEMBRIE 1960: John F. Kennedy a devenit cel mai tânăr președinte ales din istoria Statelor Unite

Când John F. Kennedy a fost ales, a devenit cel mai tânăr președinte din istoria Americii la 43 de ani, în timp ce Theodore Roosevelt deținea încă titlul de cel mai tânăr președinte la 42 de ani și 10 luni când a preluat funcția în septembrie 1901, după moartea lui William McKinley.

John F. Kennedy, la vremea aceea în vârstă de 43 de ani, devine astfel cel mai tânăr bărbat care a candidat și a fost ales vreodată președinte al Statelor Unite, învingându-l pe vicepreședintele republican Richard Nixon. De asemenea, a fost primul catolic care a devenit președinte.

Campania electorală din 1960 a fost dominată de tensiunile tot mai mari ale Războiului Rece între Statele Unite și Uniunea Sovietică. În 1957, sovieticii au lansat Sputnik, primul satelit creat de om care orbita Pământul. Liderii americani au avertizat că națiunea rămâne în urmă țărilor comuniste în știință și tehnologie. Trei ani mai târziu, un avion spion american U-2 a fost doborât deasupra teritoriului sovietic și pilotul său a fost capturat. Incidentul a dus la anularea călătoriei planificate a președintelui Dwight D. Eisenhower la Moscova și la eșecul unei întâlniri cu liderul sovietic Nikita Hrușciov.

Campania a fost una dură și strânsă. Pentru prima dată, candidații pentru cea mai importantă funcție de la Casa Albă s-au implicat în dezbateri televizate. Mulți observatori au crezut că performanța echilibrată și charismatică a lui Kennedy în timpul celor patru apariții dedicate dezbaterilor a fost un factor important care a făcut diferența pentru votul final. Problemele și tensiunile, totuși, au jucat și ele un rol în alegeri, iar politica externă a națiunii a fost un element major al disputei între Kennedy și Nixon. Nixon a profitat de orice ocazie pentru a-l caracteriza pe Kennedy ca fiind prea tânăr și lipsit de experiență pentru a se ocupa de responsabilitățile emorme ale diplomației americane din timpul Războiul Rece (Nixon era, de fapt, cu doar câțiva ani mai în vârstă decât Kennedy).

Nixon a susținut atunci în dezbateri faptul că el a apărat ultimii opt ani de conducere republicană, declarând că influența sovietică a fost limitată, iar puterea Americii a crescut. Kennedy a răspuns prezentând politica externă din anii adminstrației Eisenhower drept stagnantă și reacționară. În special, el i-a acuzat pe republicani pentru eșecul din Cuba, unde regimul revoluționar al lui Fidel Castro a devenit un aliat apropiat al Uniunii Sovietice, sporind temerile de subversiune comunistă în emisfera vestică. Sondajele de opinie publică au arătat că mai mult de jumătate din poporul american credea că războiul cu Uniunea Sovietică este inevitabil.

 Kennedy s-a referit și la faptul că administrația lui Eisenhower a permis să se dezvolte un „missile gap”, adică un decalaj mare în ceea ce privește dezvoltarea tehnologică a rachetelor balistice, situație care putea duce la un scenariu periculos, în care sovieticii au depășit Statele Unite în construirea de rachete capabile să livreze focoase nucleare. Kennedy a promis că va veni cu noi abordări asupra politicii externe a Americii, bazându-se pe un răspuns flexibil la situațiile în schimbare și explorând opțiuni ignorate de administrația conservatoare Eisenhower.

Kennedy a susținut în timpul campaniei că așteaptă cu nerăbdare să facă față provocărilor cu care se confruntă cea mai puternică națiune din „Lumea Liberă”. Nu a avut mult de așteptat înainte ca acele provocări să apară. În primele luni ale adminstrației Kennedy, criticile lui Nixon păreau să aibă o anumită validitate.

Kennedy a părut copleșit, mai întâi de eșecul catastrofal al invaziei Golfului Porcilor, apoi de Nikita Hrușciov în timpul unei reuniuni la vârf din Europa și, în cele din urmă, de construcția Zidului Berlinului. Și mai era de luat în considerare și deteriorarea situației din Asia de Sud-Est.

În ultimele zile ale campaniei, extrem de popularul președinte Eisenhower a început un turneu de discursuri în numele candidaților republicani. Câteva state-cheie păreau să se îndrepte către Nixon, iar până în ziua alegerilor, sondajele declarau alegerile un dezastru.

La 8 noiembrie 1960, John F. Kennedy a fost ales președinte la unul dintre cele mai apropiate voturi ca număr din istoria SUA. La votul popular, marja lui față de Nixon a fost de 118.550 dintr-un total de aproape 69 de milioane de voturi exprimate. Succesul său în multe state urbane și industriale i-a oferit o majoritate clară de 303 la 219 la votul electoral. John Fitzgerald Kennedy a fost cel mai tânăr președinte ales vreodată, primul catolic și primul președinte născut în secolul al XX-lea.

SURSE:

SURSĂ FOTO: John F. Kennedy Presidential Library and Museum

AUTORI: Ana A. UȚĂ, Ștefania T. COCOR