CONFERINȚELE CSEA: Centrul de Studii Euro-Atlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe” a organizat pe 26 OCTOMBRIE conferința „Abordări Microistorice ale Holocaustului. Secvențe Mentale, Politice și Societale”

Joi, 26 OCTOMBRIE 2023, începând cu ora 16:00, Centrul de Studii Euro-Atlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe” din cadrul Facultății de Istorie – Universitatea din București a organizat cea de-a treia conferință din seria de evenimente CONFERINȚELE CSEA cu tematica, „Abordări Microistorice ale Holocaustului. Secvențe Mentale, Politice și Societale”.

Conferința face parte din proiectele de follow-on, fiind organizată de #StudențiStagiariCSEA ca urmare a participării la Ediția 2023 a turului de studiu „Elie Wiesel Study Tour”, cu sprijinul American Councils for International Education Romania și ale partenerilor.

În deschiderea conferinței, domnul prodecan și director al Centrului de Studii Euro-Atlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe”, Lect. Univ. Dr. Bogdan Antoniu a vorbit audienței prezente despre importanța organizării unor astfel de evenimente dedicate cercetării și continuarea studiului privind educația și studiile care analizează dimensiunilor legate de Holocaust și contextul politicilor și practicile care au dus la acest tragic eveniment din perioada interbelică și cea a celei de-a doua conflagrații mondiale.

Totodată, doamna Iuniana Mîndru, Coordonator de Programe la American Councils for International Education Romania, a realizat o prezentare a activității și misiunii American Councils. A continuat prin a oferi detalii importante legate de „Elie Wiesel Study Tour” (EWST) privind organizarea și lecțiile oferite participanților prin sesiunile de formare, workshop-urile, discuțiile din cadrul recepțiilor de la Ambasada Republicii Federale Germania în România și Ambasadei SUA, procesul de selecție. La finalul prezentării, doamna Mîndru i-a invitat pe studenți să aplice pentru Ediția 2024 a EWST.

Studenții, masteranzii, doctoranzii, dar și participanții din afara FIUB, au avut o posibilitate foarte valoroasă să audieze, dar și să discute la finalul prezentărilor în cadrul sesiunii de Q&A, cu specialiști din domeniul istoriei, relațiilor internaționale și studiilor ebraice despre diferitele perspective și abordări legate de educația și metodologia Holocaustului și a surselor edite și inedite.

Conferința „Abordări Microistorice ale Holocaustului. Secvențe Mentale, Politice și Societale” a avut în centru pedagogia microistoriilor legate de coordonatele mentale (culturale), politice și societale în ceea ce privește modul în care cultura cotidiană a format o arhivă a memoriei și a Holocaustului, a identității și analizei trecutului imaginii și imaginarului acestor secvențe.

Lect. Univ. Dr. Dragoș Zaharia, cadrul didactic Facultatea de Istorie – Universitatea din București, membru al Centrului de Studii Euro-Atlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe”, a abordat în cadrul prezentării temetica „Fotografia ca izvor istoric pentru documentarea Holocaustului”, examinând (și invitând la dezbatere audiența), rolul fotografiei în documentarea și înțelegerea evenimentelor legate de Holocaust, dar și al narațiunii istorice care se află în spatele unor astfel de imagini.

De asemenea, după introducerea realizată de domnul Zaharia, Dr. Anca Tudorancea, cadru didactic asociat la Facultatea de Istorie, Universitatea din București, cercetătoare la Centrul pentru Studiul Istoriei Evreilor din România din cadrul Federației Comunităților Evreiești din România „Wilhelm Filderman” (FCER), a prezentat despre „Etica și estetica imaginilor în Holocaust”, concentrându-se asupra importanței eticii și esteticii în abordarea imaginii și imaginarului evreiesc în contextul Holocaustului, dar și diversele moduri prin care aceste surse pot fi citite.

Conf. Univ. Dr. Felicia Waldman, cadru didactic Facultatea de Litere – Universitatea din București, membră a Centrului de Studii Ebraice, Facultatea de Litere – Universitatea din București, Șef Adjunct al Delegației României la IHRA, a susținut prezentarea intitulată „Memorologii noi în educația despre Holocaust și în procesul de memorializare”, vorbind despre procesul activ în ceea ce privește diferitele modalități de expunere asupra perspectivelor noilor abordări și metodologii despre Holocaust și eforturile depuse de specialiști și istorici privind realizarea unor proiecte care au drept scop crearea unei arhive a memoriei prin testimoniale, digitalizarea unor fotografii, jurnale, documente aparținând acestora, toate pentru a oferi comemorarea și respectul victimelor Holocaustului. 

* Opiniile exprimate în cadrul evenimentelor de follow-on nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei SUA, a Ambasadei Regatului Țărilor de Jos în România, a Institutului Polonez din București, a Ambasadei Statului Israel, a Ambasadei Republicii Federale Germania în România, a Institutului Național pentru Studierea Holocaustului Elie Wiesel din România, a American Councils for International Education sau a altor parteneri ai programului.

Pe paginile de social media ale CSEA (Facebook și Instagram) veți regăsi albumul foto al evenimentului.