Israelul „în război” după atacul surpriză al Hamas

Militanții Hamas au tras cu mii de rachete și au trimis zeci de luptători în orașele israeliene din apropierea Fâșiei Gaza într-un atac surpriză fără precedent în timpul sărbătorii evreiești Yom Kippur de sâmbătă, ucigând zeci de civili. Oficialii israelieni au spus că Israelul „acum este în război cu Hamas” și a lansat o serie de atacuri aeriene în Gaza.

Într-un asalt de o amploare, adepții Hamas au avansat până la 22 de locații în afara Fâșiei Gaza, inclusiv orașe și alte comunități care se află la o distanță de 24 de kilometri de granița cu Gaza. În unele locuri, au staționat ore întregi, împușcând civili și soldați până când armata israeliană a venit cu un răspuns. Chiar și după căderea nopții, luptele au continuat în unele părți.

Primele rachete au fost lansate în jurul orei 3:30 dimineață (ora locală) din mai multe puncte din Gaza, potrivit rapoartelor. La acel moment, Agenția de salvare Magen David Adom din Israel a declarat că o femeie în vârstă de 70 de ani a fost grav rănită când o rachetă a lovit o clădire din Sudul Israelului. Un tânăr de 20 de ani a fost rănit de schije de rachete, se arată în comunicat.

La scurt timp după aceste atacuri cu rachete, luptători palestinieni s-au infiltrat în Israel din Gaza. Reprezentanții armatei israeliene au declarat că un număr de luptători palestinieni „s-au infiltrat” în Israel din Fâșia Gaza, fără a furniza informații suplimentare. „Locuitorii din jurul Fâșiei Gaza au fost rugați să rămână în casele lor”, a spus armata într-un comunicat.

Hamas, grupul care conduce Fâșia Gaza asediată, și-a revendicat responsabilitatea pentru atacul surpriză. Liderul Brigăzilor al-Qassam, aripa militară a Hamas spune că grupul a lansat o nouă operațiune împotriva Israelului. Într-o declarație publică rară, Mohammed Deif a spus că 5.000 de rachete au fost lansate în Israel sâmbătă dimineața pentru a începe „Operațiunea Furtuna Al-Aqsa”. Israelul a raportat atunci și o infiltrare din Gaza. „Am decis să spunem că este suficient”, a declarat Deif, îndemnând toți palestinienii să iasă la luptă împotriva Israelului. Aceasta a continuat, spunând: „Am avertizat deja inamicul înainte. Ocupația a comis sute de masacre împotriva civililor. Sute de martiri și răniți au murit anul acesta din cauza crimelor ocupației”. „Anunțăm începerea Operațiunii Al-Aqsa Flood și că prima lovitură, care a vizat pozițiile inamice, aeroporturile și fortificațiile militare, a depășit 5.000 de rachete și obuze.”

Făcând declarații pentru Al Jazeera din Jaffa, Tel Aviv, un reporter de la cotidianul israelian Haaretz a spus că lansarea rachetei din Gaza a fost o „surpriză imensă pentru oamenii de aici, în Tel Aviv”. „Ceea ce îi îngrijorează pe cei mai mulți israelieni nu sunt doar rachetele, ci și pătrunderea luptătorilor Hamas în coloniile israeliene. Toată lumea de aici este destul de surprinsă în acest moment”, a spus el. „Pentru majoritatea oamenilor, acest lucru este un șoc imens. Este o sărbătoare, ziua de Shabat. Oamenii nu merg la muncă, școlile sunt închise. Chiar și canalele TV încearcă să se trezească și să realizeze că este o realitate cu totul diferită”, a explicat el.

Cel puțin 700 de persoane au murit și alte peste 2.300 au fost rănite în Israel. Militanții palestinieni au tras cel puțin 2.200 de rachete spre Israel și până la 1.000 de luptători Hamas au luat parte la atacul surpriză, traversând țara de pe uscat, pe mare și aer și luând ostatici cel puțin 100 de civili și soldați israelieni, potrivit oficialilor israelieni.

Forțele de Apărare ale Israelului au declarat de atunci „o stare de alertă pentru război” și au lansat atacuri aeriene asupra Gaza, un teritoriu de 140 de kilometri pătrați unde 2 milioane de palestinieni au trăit sub blocada impusă de Israel și Egipt de când Hamas a preluat puterea în 2007. Cel puţin 511 persoane au murit şi alte 2.750 au fost rănite în Gaza, au declarat autorităţile palestiniene. Spre deosebire de Israel, Fâșia Gaza nu are sirene care să anunțe raidurile aeriene sau adăposturi anti-bombe.

Statele Unite avertizează împotriva implicării altor țări în conflictul Israel-Gaza, pe fondul temerilor că acesta s-ar putea escalada într-un război cu implicații mai mari în Orientul Mijlociu. „Acesta nu este momentul ca alte partide care sunt ostile Israelului să caute avantaje sau să caute să exploateze atacurile care au avut loc”, a declarat luni Jon Finer, consilier adjunct pentru securitate națională al președintelui american Joe Biden, la „Good Morning America”. „Aceasta face parte din motivul pentru care Statele Unite au mutat grupul Carrier Strike în estul Mediteranei pentru a trimite un semnal puternic și inconfundabil că nimeni altcineva nu ar trebui să se implice în asta”, a adăugat el. „Vom vedea cum evolueze lucrurile în zilele următoare”.

Politicienii și liderii din întreaga lume au condamnat atacul și și-au exprimat solidaritatea cu Israelul. Casa Albă a declarat că este „prea devreme” pentru a spune dacă Iranul a fost direct implicat cu Palestina.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a scris pe Twitter (acum „X”) că atacul „este terorism în cea mai disprețuită formă”. Ea a spus că „Israelul are dreptul să se apere împotriva unor astfel de atacuri odioase”.

Președintele francez Emmanuel Macron condamnă „ferm” „atacurile teroriste” împotriva Israelului și și-a exprimat „deplina mea solidaritate cu victimele, familiile lor și cei dragi”. Franța și-a exprimat, de asemenea, „solidaritatea deplină cu Israelul și cu victimele” și a subliniat „respingerea sa absolută a terorismului și angajamentul său față de securitatea Israelului”.

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat faptul că atacurile cu rachete ale militanților și escaladarea violenței „ne șochează profund”. El a adăugat că „Germania condamnă aceste atacuri ale Hamas și este alături de Israel”.

Ministrul italian de Externe Antonio Tajani a declarat că guvernul Italiei condamnă atacurile asupra Israelului „cu cea mai mare fermitate”. „În pericol sunt viața oamenilor, securitatea regiunii și reluarea oricărui tip de proces politic”, a spus Tajani într-o postare pe Twitter (X).

Ministerul de Externe al Ucrainei și-a exprimat sprijinul pentru „dreptul Israelului de a se apăra pe sine și poporul său” într-o postare pe canalul său oficial pe de X. Ministerul a condamnat „cu fermitate atacurile teroriste în curs împotriva Israelului, inclusiv atacurile cu rachete împotriva populației civile în Ierusalim și Tel Aviv.”

Între timp, Ministerul de Externe al Rusiei a cerut o „încetare imediată a focului”. „Facem apel la părțile palestiniene și israeliene să înceteze imediat focul, să renunțe la violență, să dea dovadă de reținerea necesară și – cu ajutorul comunității internaționale – să stabilească un proces de negocieri menit să stabilească o pace cuprinzătoare, durabilă și mult așteptată”, a declarat ministerul prin intermediul purtătorului de cuvânt Maria Zakharova.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a descris atacul drept „o tragedie teribilă la nivel uman” și a spus că a vorbit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu pentru a-și sublinia sprijinul. „I-am spus că Statele Unite sunt alături de poporul Israel în fața acestor atacuri teroriste”, a declarat Biden într-un discurs televizat de la Casa Albă. „În administrația mea, sprijinul pentru securitatea Israelului este solid și neclintit”. „Ne vom asigura că au ajutorul de care au nevoie cetățenii lor și că pot continua să se apere”.

De partea cealaltă, un consilier principal al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, și-a exprimat sprijinul pentru atac, numind-o „operațiune mândră”. „Susținem această operațiune”, a spus Yahya Rahim Safavi, citat de agenția de presă ISNA. Safavi și-a exprimat sprijinul pentru militanții palestinieni „până la eliberarea Palestinei și a Ierusalimului”. La o sesiune a parlamentului de sâmbătă, oficialii iranieni au scandat „Jos Israelul”, „Jos America” și „Bine ați venit Palestina”, potrivit unui videoclip publicat de agenția de presă Tasnim. Hezbollahul libanez a felicitat Hamas pentru operațiune, spunând că are „sprijin divin și promite o victorie finală și cuprinzătoare”. Grupul a spus că atacul este un răspuns la „crimele Israelului” și atacurile asupra locurilor sfinte și că „voința poporului palestinian și atacul rezistenței sunt singura alternativă pentru a face față ocupației”.

FOTO: TIME / CNN News / Le Monde / ABC News

SURSE:

 

AUTOR: Ana A. UȚĂ, Ștefania T. COCOR