Centrul de Studii Euro-Atlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe” a organizat miercuri, 4 octombrie 2023, cel de-al doilea eveniment din seria CONFERINȚELE CSEA – prelegerea susținută de E. S. Domnul Ambasador Viorel Isticioaia-Budura în dialog cu bobocii și studenții FIUB
Cu ocazia deschiderii anului universitar 2023-2024, Centrul de Studii Euro-Atlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe” din cadrul Facultății de Istorie, Universitatea din București, a lansat seria de evenimente CONFERINȚELE CSEA dedicate, în primul rând, bobocilor FIUB, dar și studenților, masteranzilor, doctoranzilor și absolvenților.
Cel de-al doilea eveniment din seria CONFERINȚELE CSEA, a avut loc pe data de 4 octombrie 2023, începând cu ora 12:00. În cadrul acestuia a conferențiat Excelența Sa Domnul Ambasador Viorel Isticioaia-Budura care a discutat cu bobocii și studenții Facultății de Istorie despre ce înseamnă cariera în diplomație în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Corpului Diplomatic și Consular la României și instituțiilor internaționale.
Domnul Ambasador Viorel Isticioaia-Budura a fost ambasador, reprezentant cu însărcinări speciale pe regiunea Asiei, MAE (2018–2019), ambasador al Uniunii Europene în Japonia (2014–2018), șef al Departamentului Asia și Pacific, Serviciul European de Acțiune Externă, Bruxelles (2011–2014), ambasador al României în R.P. Chineză (2002–2011), ambasador al României în Republica Coreea (2000–2002), ministru-consilier la Ambasada României în Marea Britanie (1998–2000), director adjunct, Departamentul pentru ONU și organizații internaționale, MAE ( 1996–1998), ministru-consilier la Ambasada României în Japonia (1992–1996), șef de cabinet al prim-ministrului (1990–1992), atașat de presă la Ambasada României în R.P. Chineză (1985–1990), diplomat în MAE (1978–1985).
Pentru cei care studiază relații internaționale și studii europene, practica relațiilor internaționale, politica și societatea o carieră în diplomație pare un obiectiv evident. Candidatul pentru un post în aceste structuri trebuie să fie calm și calculat în circumstanțe stresante sau dificile și să fie capabil să ia decizii în momente contra cronometru, adaptându-se rapid la situațiile în schimbare din mediul internațional. De asemenea, trebuie să poată lucra cu oameni din alte culturi, convingeri politice și religii diferite.
În dialogul cu bobocii și studenții FIUB, Domnul Ambasador Viorel Isticioaia-Budura a pornit de la a povestii începuturile parcursului academic și profesional în direcția diplomației și primele contacte cu spațiul asiatic.
Excelența Sa a vorbit despre importanța pregătirii pentru cei care doresc să urmeze o carieră în acest domeniu, venind cu o definiție legată de rolul unui diplomat în direcția înțelegerii diferențelor din punct de vedere istoric – mai ales în spațiul asiatic unde domnul Isticioaia-Budura a accentuat acest aspect -, dezvoltarea prezentului unei relații prin acorduri și tratate de durată astfel încă să asigure un viitor în care spațiile, națiunile și culturile respective pot avea un dialog bazat pe încredere, empatie, respectarea valorilor.
De asemenea, a adus în discuție și faptul că un diplomat de carieră trebuie să acorde o atenție deosebită modului de comunicare într-un astfel de mediu, astfel încât să poată observa schimbările, problemele și anumiți factori problematici care dacă nu sunt rezolvați la timp și, mai ales, nu li se acordă răspunsurile potrivite, pot crea tensiuni care, în timp, vor genera efecte negative precum neînțelegeri în cadrul discuțiilor dintre anumite părți, nemulțumiri și, chiar situații care pot destabiliza sistemul de funcționare.
Totodată, domnul ambasador a atins și domeniul procesului de negociere, unde a pus accent pe partea legată de importanța pregătirii pentru actul de negociere. Aici a specificat faptul că pregătirea unui viitor candidat pentru concursul de intrare în Ministerul Afacerilor Externe presupune o cultură din perspectiva limbilor străine, în special cea sau cele ale spațiului/spațiilor de interes.
A amintit și de câteva caracteristici esențiale pe care orice viitor sau chiar diplomat acreditat ar trebui să le deprindă în procesul de pregătire: răbdarea, concesiile inteligente, tactică în modul de comunicare, capacitatea de reevalua o situație atunci când această se află într-un impas.
Finalul prelegerii a fost dedicat unei sesiuni de Q&A în care bobocii și studenții au adresat întrebări invitatului.