Centrul de Studii Euro-Atlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe” lansează seria de evenimente „CONFERINȚELE CSEA”

Centrul de Studii Euro-Atlantice „Prof. Univ. Dr. Constantin Bușe” din cadrul Facultății de Istorie – Universitatea din București lansează cu ocazia începerii anului universitar 2023 – 2024, seria de evenimente CONFERINȚELE CSEA.

Prima conferință va avea loc marți, 3 octombrie 2023, începând cu ora 13:00, avându-l invitat pe domnul Dr. Claudiu Degeratu, expert în securitate națională și studii strategice, cadru didactic asociat al Facultății de Istorie – Universitatea din București. Conferința are ca tematică „Europa, evoluții internaționale actuale și perspective”. Atenția noastră este, desigur, încă axată asupra războiului Rusiei împotriva Ucrainei, un punct de reper important al evenimentelor de pe scena internațională în anul 2022, eveniment care a produs o schimbare geopolitică majoră pe continentul european. În discursul său privind starea Uniunii din 13 septembrie 2023, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat principalele priorități și inițiative pentru anul următor, pe baza succeselor, realizărilor , dar și provocărilor Uniunii Europene din ultimii ani.

Domnul Claudiu Degeratu a deținut în cadrul MApN diferite funcții timp de 13 ani și continuă să se implice în domeniul securității naționale, al apărării și al studiilor strategice ca expert independent.

Cel de-al doilea eveniment din seria CONFERINȚELE CSEA, va avea loc pe data de  4 octombrie 2023, începând cu ora 12:00. În cadrul acestuia va conferenția Excelența Sa Domnul Ambasador Viorel Isticioaia-Budura care va discuta cu bobocii, studenții și participanții despre ce înseamnă cariera în diplomație în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Corpului Diplomatic și Consular la României, instituțiilor internaționale. Pentru mulți care studiază relații internaționale și studii europene, practica relațiilor internaționale, o carieră în diplomație pare un obiectiv evident. Candidatul pentru un post în aceste structuri trebuie să fie calm și calculat în circumstanțe stresante sau dificile și să fie capabil să ia decizii în momente contra cronometru, adaptându-se rapid la situațiile în schimbare din mediul internațional. De asemenea, trebuie să poată lucra cu oameni din alte culturi, convingeri politice și religii diferite.

Domnul Ambasador Viorel Isticioaia-Budura a fost ambasador, reprezentant cu însărcinări speciale pe regiunea Asiei, MAE (2018–2019), ambasador al Uniunii Europene în Japonia (2014–2018), șef al Departamentului Asia și Pacific, Serviciul European de Acțiune Externă, Bruxelles (2011–2014), ambasador al României în R.P. Chineză (2002–2011), ambasador al României în Republica Coreea (2000–2002), ministru-consilier la Ambasada României în Marea Britanie (1998–2000), director adjunct, Departamentul pentru ONU și organizații internaționale, MAE ( 1996–1998), ministru-consilier la Ambasada României în Japonia (1992–1996), șef de cabinet al prim-ministrului (1990–1992), atașat de presă la Ambasada României în R.P. Chineză (1985–1990), diplomat în MAE (1978–1985).

Evenimentele vor avea loc la noul sediul al FIUB din Politehnica Business Tower, Bulevardul Iuliu Maniu 15, București, Amfiteatrul 2, Etajul 1.