Președintele Recep Tayyip Erdoğan a obținut victoria în urma celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din Turcia

Președintele Recep Tayyip Erdoğan a câștigat alegerile prezidențiale din Turcia, învingându-l pe liderul opoziției Kemal Kilicdaroglu în scrutinul de duminică, 28 mai. Cu 99,85% din voturi numărate, rezultatele oficiale preliminare anunțate duminică de Consiliul Electoral Suprem (YSK) al Turciei au arătat că Erdoğan a câștigat cu 52,16% din voturi, în timp ce Kilicdaroglu a primit 47,84%. Erdoğan, care a dominat scena politica turcă timp de 20 de ani, a obținut, astfel, un nou mandat prezidențial de cinci ani.

Erdoğan și-a declarat victoria în fața reședinței sale din Istanbul, interpretând cântecul său de campanie înainte de a-și susține discursul. „Mulțumesc națiunii noastre, care ne-a dat responsabilitatea de a guverna din nou în următorii cinci ani”, a spus el. „Am deschis ușa către secolul Turciei fără a ne compromite democrația, dezvoltarea și obiectivele noastre”, a adăugat el.

Adresându-se mai târziu și miilor de susținători adunați în fața palatului prezidențial din Ankara, liderul turc a afirmat că acum este momentul să „lăsăm deoparte toate dezbaterile și conflictele privind perioada electorală și să ne unim în jurul obiectivelor și viselor noastre naționale”. „Nu suntem singurii câștigători, câștigătorul este Turcia. Câștigătorul este reprezentat de toate părțile societății noastre, democrația noastră este câștigătoare”, a spus Erdoğan.

Erdoğan a spus că printre principalele priorități ale guvernului vor fi combaterea inflației și luarea unor măsuri pentru reconstruirea zonelor afectate de cutremurul catastrofal din februarie, care a provocat peste 50.000 de victime în Turcia și Siria vecină.

Vorbind la sediul partidului său din Ankara, contracandidatul Kemal Kilicdaroglu a declarat că va continua să lupte până când va exista „democrație reală” în Turcia. Deși a numit alegerile ca fiind „cele mai nedrepte alegeri din ultimii ani”, Kilicdaroglu nu a contestat rezultatul. „Aceasta a fost cea mai nedreaptă perioadă electorală din istoria noastră… Nu ne-am aplecat în fața climatului de frică”, a spus el. „În aceste alegeri, voința poporului de a schimba un guvern autoritar a devenit clară în ciuda tuturor presiunilor”. Kilicdaroglu a declarat că „ceea ce mă întristează cu adevărat sunt zilele grele care urmează pentru țara noastră”.

Victoria lui Erdoğan a fost rezultatul unei campanii acerbe și a unei lupte strânse în care președintele și-a acuzat rivalul că are legături cu terorismul și a susținut că țara se va confrunta cu haos dacă alianța formată din șase partide va ajunge la putere. Primar al orașului Istanbul din 1994 până în 1998, Erdoğan a fondat Partidul AK în 2001 și l-a condus spre victorie un an mai târziu. Din 2003 până în 2014, a ocupat funcția de prim-ministru, devenind președinte după ce a renunțat la conducerea partidului. Susținătorii lui Erdoğan spun că el a făcut țara mai puternică, în timp ce criticii săi susțin că abordarea sa autoritară subminează fatal democrația Turciei.

Printre liderii străini care l-au felicitat imediat pe Erdoğan s-au numărat Vladimir Putin, Emmanuel Macron, președintele Joe Biden și liderii din Qatar, Libia, Algeria, Ungaria, Iran și Autoritatea Palestiniană. Președintele Putin i-a spus lui Erdoğan că victoria sa a fost „un rezultat natural al muncii dumneavoastră altruiste” și „dovada clară” că alegătorii susțin „politica externă independentă” a Turciei. În mesajul său, președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că Franța și Turcia au „provocări uriașe de înfruntat împreună”.

Într-o postare pe Twitter, președintele american Joe Biden i-a transmis liderului Turciei că așteaptă cu nerăbdare să lucreze împreună „ca aliați NATO în probleme bilaterale și provocări globale comune”. De asemenea, Volodymyr Zelenskiy l-a felicitat pe Erdoğan pentru victoria sa: „Contăm pe consolidarea în continuare a parteneriatului strategic pentru beneficiul țărilor noastre, precum și pe consolidarea cooperării pentru securitatea și stabilitatea Europei.”

Victoria în alegerile prezidențiale de anul acesta îi oferă lui Erdoğan statutul de cel mai longeviv lider de când Mustafa Kemal Atatürk a înființat Turcia modernă în 1923. Aniversarea centenarului republicii în octombrie 2023 va fi o puternică lovitură de imagine politică pentru Erdoğan. Promisiunea unui „secol turcesc” a fost unul dintre marile sloganuri ale președintelui Recep Tayyip Erdoğan înaintea alegerilor prezidențiale și parlamentare. De când a ajuns la putere, Erdoğan s-a dovedit a fi cel mai puternic lider turc de la Atatürk. El a păstrat puterea cel mai mult timp, s-a arătat a fi un politician priceput și a prezidat construcția unor proiecte de infrastructură triumfale. Erdoğan și Atatürk sunt adesea văzuți ca figuri opuse. Pentru susținătorii întemeietorului Turciei moderne este un contrast între modernizator și reacționar, secularism pro-occidental și islamism anti-occidental. Însă, oscilația dintre secularismul constituțional al Turciei, pe de o parte, și identitatea sa religioasă, pe de altă parte, a definit întemeierea Republicii Turce în urmă cu un secol.

 

SURSE TEXT:

SURSE FOTO: NPR /CNN /POLITICO

 

AUTORI: Ștefania T. COCOR / Ana A. UȚĂ