BOOK REVIEW: Neil Rogachevsky, Dov Zigler (co-autor), Israel’s Declaration of Independence: The History and Political Theory of the Nation’s Founding Moment, Cambridge, Cambridge University Press, 2023

Neil Rogachevsky este director asociat și cercetător la Straus Center for Torah și „Western Thought” de la Yeshiva University, unde cercetează și predă cursuri despre studiile israeliene și filozofie politică. Scrierile sale au apărut în „Wall Street Journal”, „Mosaic”, „Jewish Review of Books”, „American Interest”, „Ha’aretz”, „American Affairs” și alte publicații. Studiile pentru licență le-a terminat la McGill University, masterul la University of Toronto și doctoratul la University of Cambridge.

Dov Zigler este economist specializat în piețe financiare în cadrul grupului Global Banking and Markets al Scotiabank din New York. Înainte de a se alătura instituției bancare Scotiabank, Zigler a fost asociat la o companie care se ocupa de situații macro globale și speciale, investind la o companie canadiană de administrare de fonduri și a deținut o bursă de predare la McGill University în departamentul de studii nord-americane. De asemenea, a obținut o bursă de cercetare la Shalem Center și a lucrat ca analist la Departamentul de Apărare Națională al Canadei. Studiile de master le-a absolvit la The Johns Hopkins University School of Advanced International Studies, o licență în domeniu la McGill University.

Cu aproape 75 de ani în urmă, la 14 mai 1948, David Ben-Gurion a proclamat suveranitatea Israelului: un stat evreiesc reînnoit, expresia politică a „căminului național al poporului evreu, situat în patria sa ancestrală”.

Au fost publicate multe eseuri și cărți despre cuvintele rostite de Ben-Gurion în acea zi – Declarația de independență a Israelului. Dar profesorul Neil Rogachevsky și co-autorul său Dov Zigler analizează dintr-un nou unghi Declarația și ceea ce a însemnat la acel moment și înseamnă aceasta în lucrarea „Israel’s Declaration of Independence: The History and Political Theory of the Nation’s Founding Moment”.

Cartea „Israel’s Declaration of Independence” se bazează în cele șapte capitole din cele trei părți ale cercetării pe dezbaterile și deciziile de la întemeierea statului Israel. Printr-o prezentare a proiectelor Declarației de Independență a Israelului în limba engleză pentru prima dată, Neil Rogachevsky și Dov Zigler au pus într-o lumină nouă interpretarea dilemelor politice, diplomația și valorile cu care se confruntau liderii Israelului în timp ce au trasat calea către independență și au construit ceea ce a devenit cel mai important text politic al Israelului modern. Miza a început cu un război, construirea statului, strategie și politica marilor puteri și s-a ridicat la chestiuni de principii înalte: libertate, suveranitate, drepturi și religie.

Cartea publicată la Cambridge University Press, „Israel’s Declaration of Independent: The History and Political Theory of the Nation’s Founding Moment”, acordă o atenție deosebită procesului de redactare şi explică din elementele care au rezistat de la o schiţă la alta a documentului – precum şi din elementele care au fost modificate sau înlăturate — o teorie politică a întemeierii Israelului, în care scopurile politice ale proiectului israelian sunt prezentate cel mai clar.

Cu alte cuvinte, cum au gândit fondatorii Israelului părțile legate de drepturi, cetățenie, despre justificările suveranității Israelului, despre o viziune israeliană asupra libertății, a ordinii civile și a religiei?

Folosind o narațiune istorică a întâlnirilor conducerii Israelului din aprilie și mai 1948, acest volum reconstruiește drumul redactării Declarației de Independență a Israelului, îmbogățind și reformuland înțelegerea întemeierii Israelului și a ideilor sale – și urmărind moștenirea acesteia.

AUTOR: Ana A. UȚĂ