BOOK REVIEW: Lawrence Freedman, Command: The Politics of Military Operations From Korea to Ukraine, Oxford, Oxford University Press, 2022

„Când totul este spus și făcut, este într-adevăr acel <<coup d’oeil>> al comandantului, abilitatea sa de a vedea lucrurile pur și simplu, de a identifica întreaga afacere a războiului în întregime cu el însuși, aceasta este esența bunului general. Doar dacă mintea funcționează în acest mod cuprinzător poate atinge libertatea de care are nevoie pentru a domina evenimentele și nu a fi dominat de ele”, afirma marele teoretician prusac al războiului, Carl von Clausewitz, în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Trăsăturile necesare unui comandant militar au fost o preocupare constantă în rândul teoreticienilor și istoricilor militari. Pe lista calităților de comandant s-au numărat de-a lungul timpului simțul responsabilității, hotărârea, utilizarea eficientă a resurselor, atenția față de subordonați, cunoștințele profesionale și abilitățile de comunicare. Dar evoluția modului în care se poartă războiul a necesitat adăugarea unei alte trăsături cheie, adesea ignorată înainte de al Doilea Război Mondial: sensibilitatea politică.

Lawrence Freedman, profesor de Studii de Război la King’s College din Londra în perioada 1982-2014 și autor al lucrărilor „Strategy: A History” (2013), „The Future of War: A History” (2017), „Ukraine and the Art of Strategy” (2019), explorează în noua sa lucrare „Command: The Politics of Military Operations From Korea to Ukraine” problemele pe care le ridică interacțiunea dintre nivelul politic și cel militar prin examinarea unor decizii militare luate după 1945. Argumentând că sensibilitatea politică este o parte esențială a unei competențe profesionale, permițând ofițerilor să înțeleagă contextele în care își desfășoară activitatea și cum felul în care acţionează poate afecta aceste contexte, Freedman aduce în atenția cititorilor 11 studii de caz în care personalităților militare le-a fost cel mai mult pusă la încercare abilitatea de a naviga relațiile tensionate cu factorii decizionali civili.

Studiile de caz alese demonstrează diversitatea conflictelor contemporane. În plus față de conflictele care au implicat Statele Unite sau Marea Britanie, cum sunt Războiul din Coreea, Criza rachetelor din Cuba, Războiul din Vietnam, Conflictul Falkland, Războiul din Kosovo, războaiele din Irak și Afghanistan, autorul include în analiza sa și conflictele coloniale purtate de Franța în Indochina și Algeria, conflictele dintre Israel și țările arabe, India și Pakistan, războaiele civile din Congo și intervențiile Rusiei în Cecenia și Ucraina. Pe parcursul acestui tur de forță prin toate conflictele recente, Freedman le face cunoștință cititorilor cu unii dintre cei mai remarcabili lideri, fie ei autoritari sau democrați, prezentând relația acestora cu unii dintre cei mai capabili, dar și vanitoși generali de armată. Printre relațiile analizate în studiile de caz sunt cele dintre Harry S. Truman și Douglas MacArthur, Charles de Gaulle și Marcel Bigeard, John F. Kennedy și David Shoup, Richard Nixon și Creighton Abrams, Boris Elțîn și Pavel Grachev, Barack Obama și Stanley McChrystal.

Odată cu dezvoltarea armelor nucleare, operațiunile militare au fost planificate în așa fel încât să mențină războiul limitat. Aceste limite cu care s-au confruntat comandanții militari au fost adesea cauza tensiunilor pe care autorul le explorează în lucrarea sa. Deciziile luate de liderii politici și comandanții militari sunt prezentate cu acuratețe de Freedman, care subliniază în capitolele cărții cum deciziile luate au depins de o multitudine de factori, unii dintre cei mai importanți fiind interesele urmărite, dacă deciziile au fost luate într-o democrație sau dictatură, calitatea aranjamentelor de comandă, inclusiv rețeaua de comunicații, și caracterul persoanelor aflate în funcțiile de conducere.

„Command: The Politics of Military Operations From Korea to Ukraine” este un studiu complet al modului în care se poartă războiul modern și al dinamicii din spatele unei strategii militare. O aducere aminte a faptului că factorul uman e o componentă centrală atunci când sunt dezlănțuite forțele războiului, lucrarea lui Lawrence Freedman e o lectură esențială pentru toți cei care doresc să afle cum caracteristicile psihologice și politice determină rezultatele operațiunilor militare.

 

AUTOR: Ștefania T. COCOR