Încoronarea regelui Charles al III-lea: rolul istoriei și tradiției monarhiei britanice în secolul XXI

De la ceremonia de învestitură până la Marele Prânz al Încoronării („Coronation Big Lunch”), primul weekend din mai va fi plin de sărbători pentru noul monarh.

Regele Charles al III-lea urmează să fie încoronat alături de regina-consoartă la o ceremonie fastuoasă, sâmbătă, 6 mai 2023, la Westminster Abbey. Învestitura va face parte dintr-un weekend lung, plin de sărbători pentru noul monarh, de la petreceri stradale la concerte. Regele a urcat pe tron după moartea mamei sale, Regina Elisabeta a II-a, în septembrie anul trecut, fiind cel mai în vârstă monarh încoronat din istoria Marii Britanii.

Încoronarea: istorie și ceremonial

Încoronarea Regelui Charles al III-lea și a Reginei-consoartă va avea loc pe 6 mai 2023. Încoronările precedente și planificarea, dar și execuția ceremoniei contemporane sunt examinate în detaliu în cele ce urmează.

O ceremonie de încoronare pentru, succesiv, monarhii Angliei și Scoției, Marii Britanii și Regatului Unit poate fi urmărită și analizată pe o perioadă de mai bine de 1.000 de ani. Anterior, a fost adesea o etapă necesară în „călătoria unui individ cu sânge albastru” pentru a deveni rege sau regină. În zilele noastre, un suveran reușește, prin lege, imediat după moartea altuia, deși ceremonia rămâne un eveniment important la începutul unei noi domnii.

Încoronările au apărut dintr-o tradiție europeană de creștere a implicării bisericii în stat, precum și nevoia de a aduce stabilitate societăților adesea volatile în care mai mulți indivizi aveau pretenții la tron. În centrul ceremoniei este „unction”, actul de a unge un monarh cu ulei sfânt în cadrul unei ceremonii religioase, pentru a-l sfinți sau pentru a-i conferi responsabilități sfinte. Aceasta semnalează conferirea harului lui Dumnezeu unui conducător. Astăzi, Regatul Unit este singura monarhie europeană care a păstrat o astfel de ceremonie. Asta pentru regina Elisabeta a II-a a avut loc la 2 iunie 1953.

Deși încoronările britanice au în centrul lor un serviciu anglican condus de Arhiepiscopul de Canterbury la Westminster Abbey, ceremonia combină nu numai religia, ci și aspecte ale constituției necodificate a Regatului Unit și un anumit scenariu de teatru. Forma contemporană a încoronării datează din 1902, când a fost încoronat regele Edward al VII-lea. Constă dintr-o procesiune de stat de la Palatul Buckingham până la Abbey, o altă procesiune în interior, Recunoașterea, Ungerea, Jurământul de încoronare, Omagiu și în final o altă procesiune de la Abbey înapoi la Palat.

Jurământul de încoronare („The Coronation Oath”), în care monarhul jură că va guverna popoarele Regatului Unit și al tărâmurilor Commonwealth „în conformitate cu legile și obiceiurile lor respective” este singurul aspect al ceremoniei care este cerut de lege. Formularea acestui jurământ a evoluat în mod constant pentru a reflecta schimbările aduse compoziției teritoriale a Regatului Unit și a Commonwealth-ului în general.

Deoarece este un eveniment de stat, o încoronare este plătită de guvernul Regatului Unit. Organizarea implică miniștri, Casa Regală, Biserica Angliei și tărâmurile Commonwealth. Un „Comitet de încoronare” al Consiliului privat este de obicei format pentru a supraveghea planificarea, iar Comitetul său executiv este prezidat de Earl Marshal. Acest lucru poate dura câteva luni. Un monarh are, de asemenea, o influență semnificativă asupra formei pe care o ia ceremonia de încoronare.

Încoronarea Regelui Charles al III-lea

Slujba de încoronare va începe la ora 11:00 sâmbătă, 6 mai, la Westminster Abbey. Ceremonia va fi urmată de un lung șir de evenimente, inclusiv un concert la Castelul Windsor.

Regele și regina-coansoartă vor ajunge la Westminster Abbey într-o procesiune care va pleca de la Palatul Buckingham cunoscut sub numele de Procesiunea Regelui („The King’s Procession”). Încoronarea Regelui va avea loc la Abbey din Londra într-o slujbă care va fi ținută de Arhiepiscopul de Canterbury.

Într-un comunicat oficial, Palatul Buckingham a transmis faptul că ceremonia va reflecta rolul monarhului de astăzi și va privi spre viitor, rămânând în același timp puternic legată de tradițiile istorice ale familiei regale britanice și procesiunile publice grandioase: „Încoronarea este o slujbă religioasă solemnă, împreună cu un prilej de sărbătoare și spectacol. Ceremonia a păstrat o structură similară de peste o mie de ani, iar Încoronarea din acest an este de așteptat să includă aceleași elemente de bază, recunoscând în același timp spiritul vremurilor noastre”. „În ultimii 900 de ani, ceremonia a avut loc la Westminster Abbey, Londra. Din 1066, slujba a fost aproape întotdeauna condusă de Arhiepiscopul de Canterbury”.

Încoronarea lui Charles al III-lea va include multe dintre ceremoniile care au fost văzute în slujba regretatei Regine, cum ar fi jurământul, ungerea, omagiul și întronarea.

Oferirea Coroanei Sfântului Edward va reprezenta acțiunea oficială prin care Charles va deveni Regele Charles al III-lea. El va fi așezat în Scaunul Încoronării, cunoscut sub numele de „Scaunul lui Edward”, ținând sceptrul și toiagul suveranului pentru a reprezenta controlul său asupra națiunii și globul suveranului pentru a reprezenta lumea creștină.

Spre deosebire de Încoronarea regretatei sale mame din 1953, Regele nu va fi uns la vedere, ci în spatele unui paravan cu trei laturi, mai degrabă decât doar un baldachin. Noua „tradiție” aduce un omagiu Commonwealth-ului și sugestia regelui pentru durabilitate.

Slujba a fost, de asemenea, planificată să fie reprezentativă pentru diferite credințe și grupuri din comunitate, în conformitate cu dorința viitorului Rege de a reflecta diversitatea etnică a Marii Britanii moderne.

Dat fiind faptul că Regele a optat pentru o ceremonie mai mică, mai scurtă și mai diversă decât încoronarea anterioară organizată pentru mama sa în 1953, au fost trimise invitații la aproximativ 2.000 de persoane.

Prințul William și Catherine, prințul și prințesa de Wales, vor participa, la fel ca doi dintre frații regelui, Anne, Prințesa Regală și Edward, Duce de Edinburgh. După multe speculații, Prințul Harry a confirmat că va participa, dar soția sa Meghan nu a făcut-o. Încoronarea coincide cu a patra aniversare a fiului cuplului, Prințul Archie.

Printre cei 2.000 de participanți se vor număra și personalități politice și lideri mondiali. Prim-ministrul Rishi Sunak urmează să participe, alături de miniștri de cabinet și colegi din Camera Lorzilor. Conform rapoartelor, foștii premieri din Marea Britanie, precum Liz Truss și Tony Blair, vor fi acolo, precum și noul prim-ministru al Scoției, Humza Yousaf. Președintele francez Emmanuel Macron va participa. Președintele american Joe Biden i-a transmis regelui Charles că nu va participa printr-un apel telefonic din aprilie, dar a confirmat că prima doamnă Jill Biden îi va lua locul. Președintele polonez Andrzej Duda și Anthony Albanese, prim-ministrul australian, au spus amândoi că intenționează să participe.

Liderii mondiali din Rusia, Belarus, Myanmar, Afganistan, Siria, Venezuela și Iran nu vor participa. Coreei de Nord și Nicaragua li s-a oferit șansa de a participa la nivel diplomatic.

Contrar tradiției, membrii familiilor regale străine se află la Londra pentru ceremonie. Printre acestea se numără Prințul Albert și Prințesa Charlene din Monaco, Regele Spaniei Felipe și Regina Letizia, Prințul Moștenitor al Japoniei Akishino și Prințesa Moștenitoare Kiko și Regele Suediei Carl XVI Gustaf, care vor fi însoțiți de fiica sa, Prințesa Victoria. De asemenea, sursele de la Palat spun că președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care s-a întâlnit cu Regele pentru un ceai la Castelul Windsor în februarie, va fi prezentă.

 

SURSE:

SURSĂ FOTO: The Telegraph / BBC News / The New York Times

AUTORI: Ana A. UȚĂ / Ștefania T. COCOR