BOOK REVIEW: Aviel Roshwald, Occupied: European and Asian Responses to Axis Conquest, 1937–1945, Cambridge, Cambridge University Press, 2023
Aviel Roshwald este profesor de istorie la Universitatea Georgetown, unde predă cursuri despre istoria comparată a politicii etnice și naționalism în Europa modernă și despre Europa și lumea în epoca celor două războaie mondiale. El este, de asemenea, co-editor al viitoarei lucrări „Cambridge History of Nationhood and Nationalism”, care va apărea în două volume.
Cea mai recentă carte a sa este „Occupied: European and Asian Responses to Axis Conquest, 1937-1945”, publicată la Cambridge University Press în acest an.
Pentru cea mai mare parte a populației Europei și a Asiei de Est și de Sud-Est, aspectul cel mai persistent și semnificativ al experienței lor din cel de-al Doilea Război Mondial a fost acela al ocupației de către una sau mai multe dintre puterile Axei.
În acest studiu ambițios și cuprinzător, „Occupied: European and Asian Responses to Axis Conquest, 1937-1945”, Aviel Roshwald ne aduce prima analiză comparativă (realizată de un simgur autor) al răspunsurilor europene și asiatice la ocupația germană și japoneză în timpul celei de-a doua conflagrații mondiale. El ilustrează în cele trei capitole, modul în care identitățile patriotice, etno-naționale și internaționaliste au fost manipulate, exploatate, reconstruite și reinventate ca rezultat al dezmembrării în totalitate a statelor și al redesenării granițelor.
Folosind unsprezece studii de caz de pe cele două continente, el examinează modul în care alegerile comportamentale privind colaborarea și rezistența au fost condiționate de identitățile sau loialitățile existente, precum și de calcule cost-beneficiu pe termen scurt, oportunism sau constrângere. Printre aceste studii de caz se numără patriotismul, solidaritatea în perioada războiului din state ca Țările de Jos, Franța, Danemarca și Thailanda; societățile aflate în război civil și identități fracturate în Grecia, Iugoslavia, Italia și China; elemente de continuitate și diferențe privind interesele naționale ale structurilor internaționale în raport cu societatea civilă.
Sophie De Schaepdrijver, istoric specialist în istoria Europei pentru secolele al XIX-lea și al-XX-lea, Universitatea de Stat din Penn, a descris cartea lui Roshwald ca fiind o cercetare „amplă, în timp ce este clar concentrată, scris limpede în timp ce este în acord cu complexitatea și nuanța, acest studiu comparativ încrezător al reacțiilor societăților europene și asiatice la ocuparea Axei ar trebui citit de oricine este interesat de istoria globală a secolului al XX-lea.”
Totodată, Rana Mitter, profesor în cadrul Universității din Oxford și istoric specialist în apariția naționalismului în China modernă, atât la începutul secolului XX, cât și în epoca actuală, a făcut următoarele observații despre lucrarea „Occupied: European and Asian Responses to Axis Conquest, 1937-1945”: „Tema ocupației în timpul războiului rămâne fascinantă și controversată, dar până în prezent au fost puține studii despre locurile în care experiențele europene și cele din Asia de Est semănau sau erau diferite. Aviel Roshwald deschide noi terenuri examinând ocupația din timpul războiului Grecia, Italia și Franța și oferind paralele cu China și Thailanda. Aceasta este istoria comparative cea mai stimulativă și mai sugestivă.”
O sinteză complexă a ceea ce a însemnat „regimul” și schema ocupațiilor Axei și o adevărată istorie globală a celui de-al Doilea Război Mondial. Clară și interpretativă, această carte dă sens diversității răspunsurilor politice la ocupația din timpul războiului din Europa și Asia.
AUTOR: Ana A. UȚĂ