BOOK REVIEW: Parks M. Coble, The Collapse of Nationalist China: How Chiang Kai-shek Lost China’s Civil War, Cambridge, Cambridge University Press, 2023
Parks M. Coble este profesor de istorie la James A. Sellers – University of Minnesota Duluth, care s-a alăturat departamentului în august 1976. Predă cursuri despre istoria generală a Asiei de Est, care acoperă China, Japonia, Coreea și Vietnam, precum și cursuri de specialitate despre China modernă. Domeniul de cercetare al lui Parks Coble este China în secolul al XX-lea, cu accent deosebit pe istoria politică a Chinei republicane (1911-1949), istoria afacerilor chineze în secolul al XX-lea și interacțiunile sino-japoneze.
Pe lista publicațiilor istoricului Coble putem include un studiu despre oamenii de afaceri chinezi care trăiau în China ocupată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și al mișcării anti-japoneze din anii 1930. Proiectul său actual examinează prăbușirea guvernului Chiang Kai-shek din China în 1949, analizând consecințele tragice ale hiperinflației din China în perioada 1944-1949.
Astfel, cea mai recentă lucrare a sa, „The Collapse of Nationalist China: How Chiang Kai-shek Lost China’s Civil War”, este structurată în șase capitole, analizând sistematic efectele hiperinflației și rivalitatea dintre T. V. Soong și H. IL. Kung, eforturile de redresarea economică a Chinei după război și cauzele eșecului și a impactului reformelor.
Când al Doilea Război Mondial s-a încheiat, Chiang Kai-shek părea la apogeul puterii sale – liderul Chinei Naționaliste, una dintre puterile aliate victorioase în 1945 și cu sprijinul financiar al SUA.
Cu toate acestea, la mai puțin de patru ani mai târziu, el a pierdut războiul civil al Chinei împotriva comuniștilor. Oferind o abordare cronologică perspicace a anilor 1944–1949, Parks Coble expune diferite perspective pentru a răspunde la întrebarea legată de ce Chiang nu a reușit să câștige războiul și să controleze hiperinflația.
Cucerirea de către Japonia a Chinei de Est a izolat fortăreața Chiang în interior și a lăsat guvernul chinez cu resurse financiare insuficiente. Chiang a ales să imprime pur și simplu bani, ceea ce duce la consecințe dezastruoase. După capitularea Japoniei, nu a existat niciun „dividend al păcii”, așa că erodarea monedei pur și simplu s-a accelerat.
Folosind documente de arhivă recent desecretizate și puse la dispoziție de statul chinez pentru cercetători, Coble încercă să construiască o argumentație pentru a explica de ce stilul de guvernare al lui Chiang a ajuns într-un punct critic și vulnerabilitățile acestuia, defectele structurale fundamentale ale guvernului naționalist, rivalitățile personale amare și lipsa de interes personală a lui Chiang pentru finanțe.
AUTOR: Ana A. UȚĂ