BOOK REVIEW: Allen Pietrobon, Norman Cousins: Peacemaker in the Atomic Age, Baltimore, Johns Hopkins University Press, 2022

În august 1956, la 11 ani de la atacul nuclear de la Hiroshima, Norman Cousins, editorul revistei americane Saturday Review, a publicat un articol intitulat „Think of a Man” în care expunea efectul distrugător al testării armelor nucleare. El se întreba: „Nu trăim într-o societate care susține dreptatea și respectă drepturile individului? Nu ar trebui să se facă ceva cu privire la otrăvirea pământului și a corpului nostru prin radiații cauzate de testele nucleare?”. Articolul său, care evidenția modul în care radiațiile nu respectă nici suveranitatea națională, nici granițele trasate pe hartă, a atras atenția președintelui american de la acel moment, Dwight D. Eisenhower. Lăudând editorialul pentru „caracterul său semnificativ”, Eisenhower a declarat că Norman Cousins „s-a exprimat în termeni puternici și persuasivi numind unele dintre marile pericole cu care se confruntă civilizația.”

Allen Pietrobon, cercetător premiat, istoric și profesor de Afaceri Globale la Trinity Washington University, își propune în lucrarea „Norman Cousins: Peacemaker in the Atomic Age” să readucă în atenție rolul pe care editorul american Norman Cousins l-a avut în campaniile anti-nucleare și umanitare din timpul Războiului Rece. Considerând că viața lui Cousins a fost trecută cu vederea de istorici, Allen Pietrobon scrie o biografie cuprinzătoare a activistului și jurnalistului Norman Cousins care, pe parcursul a aproape cinci decenii, a condus o „diplomație tăcută” din rolul de cetățean atunci când elitele politice nu au putut sau nu au vrut să se angajeze în probleme dificile.

Împărțită în 35 de capitole succint narate, lucrarea parcurge cariera lui Norman Cousins și activitățile sale din jurul problematicilor nucleare, a păcii și războiului, care au avut un impact atât în Statele Unite, cât și asupra comunității internaționale. „Cruciada” sa purtată împotriva armelor nucleare l-a determinat să ia contact cu unii dintre cei mai mari gânditori și lideri politici ai lumii, inclusiv Albert Einstein, Adlai Stevenson, Nikita Hrușciov, Papa Ioan al XXIII-lea, Jawaharlal Nehru, Martin Luther King, Henry Wallace, Benjamin Spock, Albert Schweitzer și Leo Szilard. În plus, de-a lungul vieții, Cousins a corespondat și a contribuit la redactarea discursurilor pentru fiecare președinte american de la Harry S. Truman și până la George H. W. Bush.

Martor al tuturor crizelor din timpul Războiului Rece, Norman Cousins n-a ezitat în niciun articol publicat să nu-și exprime nemulțumirea față de politica externă a guvernului american. În contextul crizei Berlinului, de exemplu, jurnalistul american a subliniat absurditatea descurajării nucleare, argumentând: „Dacă ideea descurajării ar fi validă, Uniunea Sovietică nu ar fi acționat așa cum a acționat în Berlin sau în altă parte. În mod similar, existența stocului nuclear sovietic nu a descurajat SUA [din a amenința URSS]”. Convingerile sale morale profunde și pragmatismul politic l-au ghidat în toate eforturile sale de a menține pacea într-o eră în care amenințarea nucleară plana deasupra omenirii.

„Norman Cousins: Peacemaker in the Atomic Age” prezintă impactul pe care o persoană însoțită de umbra întunecată a bombei nucleare l-a putut avea asupra cursului dezbaterii publice americane, a umanitarismului internațional și a Războiului Rece. Utilizând un volum considerabil de memorandumuri, corespondențe și discursuri, Allen Pietrobon reconstituie călătoria unui pacifist prin tumultoasa perioadă postbelică.

 

AUTOR: Ștefania T. COCOR