BOOK REVIEW: Catherine Grace Katz, The Daughters of Yalta: The Churchills, Roosevelts, and Harrimans: A Story of Love and War, Boston, Mariner Books, 2020

Catherine Grace Katz este o scriitoare și istoric. Ea a absolvit University of Harvard în 2013 cu o licență în istorie și un master în istorie modernă europeană la Christ’s College, University of Cambridge în 2014, unde și-a scris disertația despre originile practicilor moderne în ceea ce privește contrainformațiile.

După absolvire, Catherine a lucrat în finanțe în New York City înainte ca o vizită la librăria din holul biroului ei din Manhattan să o determine să se întoarcă la istorie și la scris. În prezent, își urmează studiile doctorale la Harvard Law School.

„The Daughters of Yalta” este prima carte a lui Catherine Grace Katz, iar ea organizează cu pricepere jurnalele, scrisorile, istoriile orale și memoriile pentru a-și susține teza potrivit căreia presiunile din timpul războiului au deformat legăturile familiale normale, astfel încât relațiile liderilor occidentali cu fiicele lor deveniseră mai asemănătoare cu cele între parteneri de afaceri decât între părinte și copil.

Lucrarea lui Catherine Grace Katz este narațiunea istorică a celor trei tinere care și-au însoțit faimoșii tați la Conferința de la Yalta din februarie 1945 și a reverberațiilor fatidice ale conferinței în perioada de sfârșit a celui de-al Doilea Război Mondial.

Tensiunile din timpul Conferinței de la Yalta din februarie 1945 au amenințat să rupă alianța din timpul războiului dintre Franklin D. Roosevelt, Winston Churchill și Joseph Stalin, tocmai când victoria era aproape.

Catherine Grace Katz încercă să reconstruiască traseul parcurs de cele trei tinere care au fost alese de cei trei lideri să călătorească cu ei la Yalta, fiecare legată de o loialitate înverșunată a familiei, pricepere politică și implicare în sfera negocierilor și diplomației împletite care au caracaterizat acele zile cruciale.

Kathleen Harriman a fost o campioană la schi, corespondent de război și fiica ambasadorului SUA în Uniunea Sovietică, Averell Harriman. Sarah Churchill, o actriță devenită ofițer RAF (Royal Air Force), era devotată efortului depus de tatăl ei în timpul războiului. Winston Churchill depindea de priceperea acesteia politică în direcția tehnicilor de negociere. Singura fiică a lui Roosevelt, Anna, aleasă în locul mamei sale Eleanor pentru a-l însoți pe președinte la Yalta, a ajuns acolo ca purtător de cuvânt pentru multe dintre întâlnirile organizate aici, mai ales în momentele în care starea de sănatate a președintelui era vizibil rea.

Situată în complicata politică care a marcat tranziția către o lume postbelică, „The Daughters of Yalta” este o poveste remarcabilă a taților și fiicelor ale căror relații au fost testate și întărite de istoria la care au fost martori și de viitorul pe care și l-au creat împreună.

AUTOR: Ana A. UȚĂ