Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a oferit „cel mai grozav moment” al său în cadrul vizitei la Casa Albă

Președintele ucrainean, Volodymyr Zelenskiy, a părăsit pentru scurt timp țara sa distrusă de război pentru a se întâlni cu omologul american.

Încheind un an în care fiecare s-a confruntat cu provocări mari și au sfidat previziunile sumbre, cei doi lideri s-au întânit la Casa Albă miercuri, 21 decembrie 2022 – președintele Biden într-un costum albastru, președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy într-o cămașă militară verde măslinie.

Contrastul vestimentar puternic a fost una dintre puținele diferențe afișate, deoarece Biden și Zelenskiy și-au adresat cuvinte de laudă reciproc și au pledat în discursurile lor pentru un front unit în timpul vizitei liderului ucrainean la Washington, prima sa apariție în străinătate de la invazia Rusiei.

Vizita a subliniat modul în care relația dintre cei doi președinți – un bărbat de 44 de ani născut în ceea ce era atunci în U.R.S.S., iar Joe Biden în vârstă de 80 de ani, născut în Scranton, Pennsylvania – a devenit în mod neașteptat unul dintre cele mai vitale parteneriate în afacerile globale.

„Sunt aici, în Statele Unite, cu președintele Biden pe același podium pentru că îl respect ca persoană, ca președinte, ca om”, a declarat Zelenskiy miercuri în timpul unei conferințe de presă comune. Biden a răspuns: „Acest tip este cel care spune că este. Este clar cine este. El este dispus să-și dea viața pentru țara lui.”

Vizita i-a oferit lui Zelenskiy, care a părăsit pentru scurt timp o țară zbuciumată de război, oportunitatea de a prezenta realizările guvernului său în lupta împotriva agresiunii ruse. De asemenea, i-a oferit lui Biden șansa de a-și reitera mesajul „America is back” („America s-a întors”) și eforturile sale de apărare a democrației, care au fost îndreptate atât către publicul intern, cât și internațional. „Poporul american a fost cu tine la fiecare pas și noi vom rămâne cu tine. Vom rămâne cu tine atâta timp cât este nevoie”, a spus Biden. „Ceea ce faci, ceea ce ai realizat – contează nu doar pentru Ucraina, ci pentru întreaga lume.”

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a ținut miercuri seară un discurs istoric de la Capitoliul Statelor Unite, exprimând recunoștința pentru sprijinul american în lupta împotriva agresiunii ruse de la începutul războiului – și cerând mai mult.

Ținuta militară a lui Volodymyr Zelenskiy la Casa Albă poate fi comparată cu celebrul „siren suit” (costumul-sirenă) purtat de Winston Churchill în grădina Casei Albe în decembrie 1941.

Costumul-sirenă este un simbol al lui Sir Winston Churchill în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. De fapt, conform istoricului Michael Paterson în cartea sa, „Winston Churchill: Personal Accounts of the Great Leader of War”, „Famosul său costum de sirenă din timpul războiului a fost singurul simbol personal care a fost în întregime propria sa invenție. Ca zidar amator, fusese obișnuit să poarte salopete.” Costumul-sirenă îi permitea lui Churchill să fie trezit în miezul nopții, fie ca urmare a unui raid aerian, fie ca urmare a unei știri presante, și să fie pregătit, de unde și numele său de costum-sirenă. De fapt, Churchill purtase articole de îmbrăcăminte similare înainte de război, inclusiv costume și salopete, atât pentru lucrul în jurul reședinței sale din Chartwell, cât și pentru pictură. Paterson continuă să afirme că, „Aspectul neprețuit și profesionist al costumului de sirenă a prins o altă semnificație națională – asumarea «slujbei» de lider și continuarea luptei până la final – care a fost în același timp și baza conducerii sale”. Jurnalistul James Laver a mai scris că „Parcă le-ar fi spus fiecărui muncitor din fabrică din țară: „Și eu sunt în tura de noapte”.

La fel și pentru liderul ucrainean, Zelensky și-a purtat hainele militare verzi – un simbol al patriotismului, conaționalii săi continuând să lupte acasă și un memento că liderul este solidar cu poporul său –  pentru a se întâlni cu președintele la Casa Albă miercuri.

În discursul său, Zelenskiy vorbește despre familie, război și despre cum se implică în luptă. „Sper că toate cuvintele mele de respect și recunoștință să rezoneze în fiecare inimă americană”, a spus Zelenskiy în timpul reuniunii comune a Congresului, adăugând mai târziu: „Împotriva tuturor probabilităților și a scenariilor sumbre, Ucraina nu a căzut. Ucraina este în viață și rezistă.”

Dar, alături de recunoștința lui Zelenskiy, a fost și o cerere, subliniind că forțele sale armate sunt depășite numeric de armata rusă, chiar dacă va continua luptă mai departe. La un moment dat, Zelenskiy a stârnit râsete din cameră când a spus: „Avem artilerie, da. Mulțumesc. Avem. E suficient? Sincer, nu chiar.”

Pe „prima linie a tiraniei”, a argumentat Zelensky în timpul discursului său în fața Congresului, sprijinul american „este crucial nu doar pentru a participa într-o astfel de lupt, ci și pentru a ajunge la punctul de cotitură pentru a câștiga pe câmpul de luptă”.

„Lumea este prea interconectată și prea interdependentă pentru a permite cuiva să stea deoparte și, în același timp, să se simtă în siguranță atunci când o astfel de bătălie continuă”, a adăugat el. „Cele două națiuni ale noastre sunt aliate în această bătălie și anul viitor va fi un punct de cotitură, știu asta – punctul în care curajul ucrainean și hotărârea americană trebuie să garanteze viitorul libertății noastre comune, libertatea oamenilor care își susțin valorile.”

În discursul său, Zelenskiy a revenit la istoria americană, făcând referire la Bătălia de la Bulge, la președintele Franklin D. Roosevelt și la Bătălia de la Saratoga. La fel ca „soldații americani curajoși care și-au ținut liniile” și au luptat împotriva Germaniei naziste a lui Adolf Hitler în 1944, soldații ucraineni „fac același lucru cu forțele lui Putin în acest Crăciun”, a spus Zelenskiy.

De asemenea, un moment important din discursul său, a fost cel în care a discutat pe scurt despre o formulă de pace în 10 puncte și un summit planificat cu președintele american Joe Biden în timpul unei întâlniri anterioare la Casa Albă. Zelenskiy a spus că Biden a susținut inițiativele de pace.

Zelenskiy și-a amintit, de asemenea, recenta sa vizita pe linia frontului – Bakhmut în Donbas – care a fost asediată din mai. Acolo, a spus el, „fiecare centimetru din acel pământ este îmbibat cu sânge, suntele armelor se aud în fiecare oră”. Spre finalul discursului, el a dezvăluit un drapel ucrainean semnat de militarii care luptă la Bakhmut pe care l-a făcut cadou Congresului. „Invadatorii au un avantaj semnificativ în artilerie. Au un avantaj la muniție. Ei au mult mai multe rachete și avioane decât am avut noi vreodată. Este adevărat, dar forțele noastre de apărare rămân în picioare”, a adăugat el. Rusia, a susținut Zelenskiy în termeni fermi, și-a „găsit un aliat” în Iran. „Dronele mortale ale Iranului trimise în Rusia cu sute au devenit o amenințare pentru infrastructura noastră critică. Așa l-a găsit un terorist pe celălalt”, a afirmat el. „Este doar o chestiune de timp când vor lovi ceilalți aliați ai tăi dacă nu-i oprim acum.”

SURSE:

  • Liptak, Kevin, Maegan Vazquez, „Zelensky delivers impassioned plea for more help fighting Russia on the ‘frontline of tyranny’”, în CNN, December 21, 2022, https://edition.cnn.com/2022/12/21/politics/zelensky-biden-washington-visit-ukraine-russia-war/index.html;
  • Olorunnipa, Toluse, „Zelensky’s visit yields remarkable moment for two presidents”, în The Washington Post, December 21, 2022, https://www.washingtonpost.com/politics/2022/12/21/biden-zelensky-visit-two-presidents/;
  • Chamlee, Virginia, „Volodymyr Zelenskyy’s Military Attire at the White House Draws Comparisons to Winston Churchill”, în People, December 22, 2022, https://people.com/politics/volodymr-zelenskyy-military-outfit-white-house-similar-winston-churchill/;
  • „Highlights from Zelenskyy’s trip to D.C.: Biden meeting and a plea for more aid”, în NBC News, Dec. 22, 2022, https://www.nbcnews.com/politics/congress/live-blog/zelenskyy-white-house-visit-live-updates-rcna62729.

SURSĂ FOTO: CNN / The Times of Israel / People / The New York Times

AUTORI: Ana A. UȚĂ, Ștefania T. COCOR