Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite, #UNGA2022

Liderii mondiali se vor reuni săptămâna aceasta la New York pentru a aborda cea de-a 77-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite (UNGA).

Războiul din Ucraina, schimbările climatice și dezarmarea nucleară vor domina discursurile și discuțiile în timpul reuniunii anuale care începe marți la sediul ONU, toate acestea fiind reunite sub o temă central a Adunării, anume „A watershed moment: transformative solutions to interlocking challenges” („Un moment decisiv: soluții alternative la provocările interconectate”).

Tema provine din recunoașterea faptului că lumea se află într-un moment critic în istoria Națiunilor Unite din cauza crizelor complexe și interconectate, inclusiv a pandemiei de COVID-19, a războiului din Ucraina, a provocărilor umanitare de natură fără precedent, un punct de cotitură în schimbările climatice, precum și preocupările tot mai mari cu privire la amenințările la adresa economiei globale.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat faptul că adunarea are loc „într-un moment de mare pericol”, în care lumea este „slăbită de război, plină de haos climatic, marcată de ură și de sărăcie, foamete și inegalitate”.

Fiecare stat membru al ONU este invitat să trimită o delegație la UNGA. Fiecărui stat membru i se permite un vot egal atunci când decide asupra rezoluțiilor.

Sesiunea din acest an are loc fizic pentru prima dată de când COVID-19 a fost declarat pandemie în martie 2020. În ultimii doi ani, șefilor de stat li s-a permis să participe prin intermediul mediului virtual cu apeluri video din cauza restricțiilor pandemiei.

Lista invitațiilor include câțiva absenți, cu președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping printre cei care își vor trimite miniștrii de externe la Adunarea Genrală a ONU.

La deschiderea unui discurs amplu adresat Adunării Generale a ONU, președintele Statelor Unite Joe Biden a spus că, pe fondul nenumăratelor momente critice la care a fost martoră lumea în ultimul an – de la evenimente meteorologice extreme până la pandemia COVID-19 în curs și problema continuă a combustibilului – „un membru permanent al Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite și-a invadat vecinul… a încercat să șteargă un stat suveran de pe hartă.”. „Rusia”, a continuat el, „a încălcat fără rușine principiile de bază ale Cartei Națiunilor Unite… și chiar astăzi [președintele rus Vladimir] Putin a adresat amenințări nucleare deschise împotriva Europei, fără a ține seama nesăbuită de regimul global de neproliferare ”. Președintele american a mai declarat că Rusia „chiar acum” convoacă mai mulți soldați și pregătește un referendum „fals” privind anexarea terenurilor pe care le ocupa deja în estul Ucrainei.

O altă intervenție a fost cea a președintelui polonez Andrzej Duda, care a reiterat sprijinul țării sale pentru Ucraina și pentru refugiații care au fugit din țara devastată de război. „Sunt unul dintre acei politicieni care, chiar înainte de război, credeau că Ucraina se va apăra cu succes”, a spus Duda în timpul declarațiilor la Adunarea Generală a ONU.

Peste 6 milioane de refugiați ucraineni au trecut granița în Polonia de la începutul războiului, potrivit lui Duda. El a spus acum că unii dintre ei sunt „oaspeți permanenți”, cu aproximativ 2 milioane de oameni care încă locuiesc în țara sa, în timp ce alții merg înainte și înapoi între Polonia și Ucraina. „Astăzi, sunt convins că Ucraina va învinge, că refugiații se vor întoarce la casele lor, că Ucraina va fi reconstruită”, a adăugat Duda, promițând că Polonia și aliații săi vor face „tot ce se poate pentru ca acest lucru să se întâmple”.

Președintele polonez a vorbit, de asemenea, despre insecuritatea alimentară și a împărtășit preocupările legate de distrugerea recoltelor de către trupele ruse sau de blocarea transporturilor de cereale. El a spus că Polonia „va face tot posibilul” pentru a rezolva problema cerealelor, numind foamea o problemă critică. Duda a cerut țărilor să sporească ajutorul pentru populația civilă ucraineană, adăugând că nevoile umanitare sunt în prezent mai mari decât fondurile disponibile. El a spus, deși este „foarte încrezător” de faptul că statele din Europa de au cooperat pentru a sprijini Ucraina în timpul războiului, el a adăugat: „Să nu devenim mulțumiți”.

Liderul opoziției din Belarus, Sviatlana Tsikhanouskaya, a cerut marți Națiunilor Unite să solicite ca Alexandru Lukașenko să fie tras la răspundere pentru crimele comise și a spus că nu ar trebui să fie recunoscut drept liderul legitim al Belarusului. Vorbind pentru CNN la finalul sesiunii de astăzi a Adunării Generale a ONU – la care a spus că participă pentru a fi „vocea belarușilor” – Tsikhanouskaya a spus că are credința că ONU ar putea face mult mai mult atunci când se confruntă cu criza din Belarus. „Înțelegem că în orice moment, trupele ruse se pot întoarce”, a spus ea. Lukașenko „dă [acces] liber asupra teritoriului nostru pentru trupele și echipamentele rusești”, a spus Tsikhanouskaya, adăugând că Lukașenko trebuie să fie loial președintelui rus Vladimir Putin „pentru că este singura sursă a puterii sale”.

Tsikhanouskaya a cerut, de asemenea, comunității internaționale să își întărească sancțiunile împotriva regimului, inclusiv sancțiunile secundare. Ea a mai cerut, și un sprijin sporit pentru societatea civilă.

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat faptul că Rusia merge mai departe cu referendumurile pe teritoriul ucrainean și că președintele rus Vladimir Putin are în vedere mobilizarea mai multor forțe de rezervă în timp ce se desfășoară Adunarea Generală a Națiunilor Unite, lucru care arată „disprețul total” al lui Putin pentru această organizație: „Însuși principiile pe care suntem aici să le susținem săptămâna aceasta în Carta suveranității, independenței, integrității teritoriale sunt cele care sunt încălcate violent de Rusia”, a spus Blinken, „inclusiv prin încercările de a continua aceste referendumuri și de a pune chiar și mai multe forțe în efortul de a ocupa teritoriul suveran al Ucrainei”.

Blinken a mai spus că nu este o surpriză faptul că Rusia face aceste acțiuni acum, după pierderile recente pe câmpul de luptă și îngrijorarea mai răspândită la nivel global cu privire la războiul din Ucraina. Blinken a reiterat că SUA nu vor recunoaște niciodată referendumurile false susținute de Rusia în Ucraina sau orice mișcare a Rusiei de a anexa teritoriul ucrainean. El a spus că este important ca și alte țări să explice acest lucru. Blinken a spus că aceste acțiuni sunt un semn de slăbiciune: „Este un semn al eșecului Rusiei”, a declarat Blinken despre acțiunile recente ale Rusiei și despre planurile raportate de Putin.

Președintele Lituaniei, Gitanas Nausėda, și-a reiterat sprijinul pentru poporul Ucrainei și a cerut membrilor ONU să facă mai mult pentru a ajuta țara care a fost invadată de Rusia: „Trebuie să ne asigurăm că toți cei responsabili pentru acest atac fără precedent asupra păcii și securității europene sunt trași la răspundere”, a declarat Nausėda Adunării Generale a ONU.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a spus omologului său iranian, președintelui Ebrahim Raisi, că mingea se află în terenul Iranului în ceea ce privește un acord nuclear, potrivit unui interviu pe care președintele francez l-a acordat CNN în urma întâlnirii dintre cei doi președinți. A fost prima întâlnire la nivel înalt a lui Raisi cu un lider occidental de la preluarea mandatului anul trecut. Raisi a spus că îmbunătățirea relației Iranului cu Europa depinde de faptul că națiunile europene rămân independente de „voința și opiniile” Americii, potrivit unui comunicat de pe site-ul oficial al lui Raisi.

În declarațiile sale către CNN BFM, Macron a spus că a avut o discuție lungă cu Raisi și că aceasta va fi urmată de alte „schimburi tehnice”: „Mingea este acum în terenul Iranului pentru a spune dacă acceptă sau nu condițiile care au fost propuse în mod oficial de americani și europeni”, a spus Macron, „Președintele Raisi mi-a exprimat îngrijorarea cu privire la problemele istorice și la garanțiile în aceste probleme. Dacă aceasta este o condiție prealabilă, atunci AIEA [Agenția Internațională pentru Energie Atomică] trebuie să-și facă munca în mod independent. Am insistat asupra acestui lucru. Nu este o anchetă politică. Nu va exista nicio intervenție politică. Independența AIEA trebuie păstrată.”

Președintele francez a reiterat că Franța dorește să vadă un „cadru sincer”, verificat de Agenția Internațională pentru Energie Atomică, pentru a păstra securitatea regiunii.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a cerut marți încetarea „crizei ruso-ucrainene”, afirmând că războiul de șapte luni a trimis un „val de șoc” în întreaga lume. Erdogan a exprimat că „războiul nu va avea niciodată un triumf și un proces echitabil de pace”, în discursul său la Adunarea Generală a Națiunilor Unite de la New York. El a cerut lumii să „susțină inițiativele pașnice ale Turciei de a soluționa această dispută odată pentru totdeauna. Avem nevoie de o ieșire demnă din această criză. Și asta nu poate fi posibil decât printr-o soluție diplomatică rațională, care este corectă, și care este aplicabilă.”

„Investim eforturi extraordinare pentru a ne asigura că războiul va fi finalizat prin protejarea integrității teritoriale și a suveranității Ucrainei odată pentru totdeauna”, a spus Erdogan, adăugând: „Și am dori să lansăm un apel către toate părțile internaționale. organizațiile și țările lumii să sprijine inițiativele pașnice ale Turciei pentru a soluționa această dispută o dată pentru totdeauna”.

 

SURSE:

  1. Vogt, Adrienne, Mike Hayes, Aditi Sangal, Maureen Chowdhury and Elise Hammond, „September 20, 2022: World leaders gather at UN General Assembly”, în CNN News, September 21, 2022, https://edition.cnn.com/world/live-news/un-general-assembly-09-20-22/index.html;
  2. „UN General Assembly: Who is attending, and what’s on the agenda?”, în Al Jazeera, 20 Sep 2022, https://www.aljazeera.com/news/2022/9/20/what-you-need-to-know-about-the-unga-summit;
  3. „Biden denounces Russia’s ‘shameless violation’ of UN charter, urges world to stand with Ukraine”, în UN Affairs, 21 September 2022, https://news.un.org/en/story/2022/09/1127321;
  4. „Highlights: United Nations General Assembly High-Level Week 2022”, în United Nations Sustainable Development, 14 September 2022, https://www.un.org/sustainabledevelopment/unga-high-level-week-2022/

SURSĂ FOTO: CNN News / Al Jazeera

 

AUTORI: Ștefania T. COCOR, Ana A. UȚĂ