„Discursul de oțel” al liderului de la Kremlin de 9 mai – noi acuzații la adresa Occidentului
Liderii mondiali și oficiali ai ministerelor apărării au petrecut săptămâni întregi încercând să anticipeze ce ar putea dezvălui președintele rus Vladimir Putin despre planurile sale privind Ucraina în discursul dedicat Zilei Victoriei a Rusiei luni.
Șeful apărării din Marea Britanie, Ben Wallace, a sugerat că Putin ar putea folosi această zi istorică pentru a-și escalada așa-numita „operațiune militară specială” în Ucraina și pentru a declara un război total. Chiar dacă acesta ar fi fost planul lui Putin, era puțin probabil să dea curs unor astfel de afirmații.
În schimb, liderul de la Kremlin și-a folosit discursul pentru a îmbina istoria cu prezentul, mizând pe naționalismul rus la cea mai patriotică dintre sărbători pentru a-și justifica războiul.
În reverența sa față de eroii de război sovietici care au ajutat la înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, Putin s-a referit la noile amenințări naziste din Ucraina, repetând justificarea fără temei pentru invazie ca o operațiune de „denazificare” a naţiunii ucrainene.
Președintele rus Vladimir Putin a marcat Ziua Victoriei, sărbătorind triumful Uniunii Sovietice în celui de-al Doilea Război Mondial, printr-o mare demonstrație de putere militară și o alocuțiune din Piața Roșie din Moscova.
Vladimir Putin a legat războiul din Ucraina cu acea luptă istorică în discursul său, învinuind Occidentul pentru conflict, dar nu a inclus noi declarații care să ducă la escaladarea conflictului.
Președintele rus a încercat să apere invazia neprovocată de Rusia a Ucrainei în discursul său anual de „Ziua Victoriei”, Putin a îndemnat forțele sale la victorie în timp ce a evocat triumful Rusiei asupra Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial și spunând că este datoria lor de a-i aminti pe cei care au învins nazismul. „Apărarea Patriei atunci când i se decide soarta a fost întotdeauna sacră”, a spus el. „Astăzi luptați pentru poporul nostru din Donbas, pentru securitatea Rusiei, patria noastră.”
Vorbind înaintea unei parade impresionante din punct de vedere al numărului trupelor, tancurilor și echipamentelor militare de la Moscova, Putin a susținut că invadarea Ucrainei de către Rusia a fost necesară deoarece Occidentul „se pregătea pentru invadarea pământului nostru, inclusiv a Crimeei”, potrivit comentariilor traduse de Reuters. Nu este clar dacă Putin se referea la Rusia sau la un teritoriu pe care Moscova îl consideră rus. Acesta include Crimeea, pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014, și regiunea estică Donbas, unde se află Donețk și Lugansk – două „republici” autoproclamate pro-ruse.
Putin nu a oferit nicio dovadă pentru afirmațiile sale, dar a folosit discursul pentru a critica NATO și aliații Ucrainei și pentru a justifica ceea ce statul rus susține că este o „operație militară specială” în Ucraina.
Era de așteptat ca Putin să poată folosi discursul pentru a anunța o victorie în Ucraina sau un război total împotriva țării. O altă posibilitate a fost chiar mobilizarea în masă a armatei ruse și a populației mai largi, punându-le pe picior de război. Cu toate acestea, Putin nu a folosit discursul pentru a anunța vreo nouă escaladare a tensiunilor deja existente, deși retorica sa anti-occidentală a fost la fel de fermă ca întotdeauna.
Putin s-a referit la Donbas de mai multe ori pe parcursul discursului, părând să dubleze noua strategie a Rusiei de a se concentra pe „eliberarea” regiunilor Donețk și Lugansk. Regiunea a fost gazda unora dintre cele mai intense lupte de când Rusia a invadat Ucraina pe 24 februarie, inclusiv o serie de crime de război probabile, cum ar fi bombardarea unui teatru din Mariupol, unde se adăposteau civili, ucigând sute de oameni.
Putin a spus în mod repetat în discursul său că va „curăța” Ucraina de ceea ce el numește „conducerea ei naționalist-nazistă” – o afirmație fără temei, larg discreditată, care este văzută ca modalitatea lui Putin de a justifica invazia.
Liderii G-7 au promis duminică că vor spori izolarea economică a Rusiei și au condamnat invazia, spunând într-o declarație că acțiunile lui Putin „aduc rușine Rusiei și sacrificiilor istorice ale poporului său”, referindu-se la rolul Uniunii Sovietice în înfrângerea Germaniei naziste, rol pe care Putin l-a tot subliniat luni, 9 mai 2022, în discursul său.
Zelenskiy, care este el însuși evreu, a lansat duminică o adresă video care a fost filmată în fața blocurilor de apartamente ucrainene parțial distruse în urma bombardamentelor rusești. În cadrul său, președintele ucrainean a spus că răul a revenit, dar a insistat că țara sa nu va pierde războiul. „Rusia va pierde, pentru că răul pierde întotdeauna”, a spus el.
SURSE:
- Angela Dewan, „On a Victory Day without new victories, Putin’s speech keeps the world guessing”, în CNN, 9 Mai 2022
- „Russia-Ukraine war live updates: Putin marks Victory Day with Moscow military parade, speech”, în NBC News, 9 Mai 2022
- Holly Ellyatt, „Putin blames the West for Ukraine war in ‘Victory Day’ speech”, în CNBC, 9 Mai 2022
SURSĂ FOTO: CNN / The Telegraph
AUTORI: Ștefania T. COCOR, Ana A. UȚĂ