Pregătiri pentru o dublă „Zi a Victoriei”: succes sau eșec pentru Kremlin?
Parada de „Ziua Victoriei” din Rusia este o extravaganță anuală în Piața Roșie. Ziua de 9 mai simbilizează capitularea Germaniei naziste din cel de-Al Doilea Război Mondial cu un spectacol grandios menit să proiecteze puterea Kremlinului. Sărbătorirea a ceea ce este cunoscut la nivel național drept „Marele Război Patriotic” este folosită pentru a stârni naționalismul și pentru a aduce un omagiu celor 24 de milioane de vieți pierdute pentru a-l învinge pe Hitler.
Repetițiile de pe străzile din fața Kremlinului din ultimele zile sugerează grandoarea paradei de săptămâna viitoare. Parada va avea inlcusă și o rachetă balistică intercontinentală și 11.000 de forțe de marș. Avioanele de vânătoare vor zbura deasupra într-o formațiune Z, simbolul invaziei Ucrainei.
Kremlinul nu are, însă, prea multe de sărbătorit. Președintele Vladimir Putin a eșuat în obiectivul său de a prelua Ucraina, o țară despre care a presupus în mod greșit că ar fi o victorie ușoară. Greșelile tactice au dus la pierderi catastrofale rusești, pe care Marea Britanie le estimează la 15.000 și soldați în doar două luni.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a declarat că evacuările vor continua din orașul de coastă asediat Mariupol, pe fondul bombardamentelor susținute de Rusia. Se estimează că aproximativ 200 de oameni sunt încă prinși în uzina de oțel Azovstal din Mariupol, cu acces redus la hrană sau apă.
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că bombardarea orașului din sud-estul țării se va opri doar atunci când trupele ucrainene vor capitula. Acțiunea Kremlinului de a captura întregul Mariupol este probabil legată de sărbătorirea anuală de luni, 9 mai, „Ziua Victoriei”, potrivit Ministerului Apărării din Regatul Unit.
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a respins afirmațiile conform cărora Statele Unite duceau un război proxy în Ucraina, în urma unei serii de scurgeri de informații care leagă statul american de unele dintre loviturile cele mai impresionante pe câmpul de luptă. Kirby a spus că scurgerile de informații sunt interpretate în manualul de propagandă al Kremlinului că SUA poartă un război împotriva Rusiei prin Ucraina și alte țări europene. „Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al [Kremlinului] a spus ceva asemănător chiar ieri, recunoscând că aceasta este doar implicarea Statelor Unite acum într-un fel de efort de război proxy. Deci nu este de ajutor”, a spus Kirby pentru „Morning Joe” de la MSNBC.
Kirby a continuat, spunând că nu va „intra în detalii” atunci când a fost întrebat despre un raport al New York Times care susținea că Pentagonul oferă Ucrainei informații care au ajutat la uciderea unor generali ruși cheie și un raport NBC News afirma că SUA au ajutat la scufundarea navei de război rusești Moskva. CNBC și NBC News nu au putut verifica raportul New York Times.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenskiy a spus că doar livrarea armelor necesare va putea ridica asediul rusesc asupra orașului Mariupol, adăugând că autoritățile relevante lucrează pentru evacuarea oamenilor cât de mult pot. Vorbind la un eveniment online găzduit de think tank-ul din Marea Britanie Chatham House, Zelenskiy a spus că orașul-port Mariupol din sud-est a fost distrus de „pura cruzime” a forțelor ruse. „Nu există nimic care să se destrame. Este deja devastat. Nu există loc. Nu există nicio structură. Totul este distrus complet”, a spus Zelenskiy despre Mariupol, conform unei traduceri. „Înțeleg că Rusia ar dori să aibă o paradă pentru «Ziua Victoriei» pe 9 mai… dar numai armele vor debloca această regiune – când și dacă avem echipamentul necesar”, a adăugat el.
Organizația Națiunilor Unite a confirmat 3.309 de decese în rândul civililor, inclusiv cel puțin 234 de copii, în Ucraina, de când Rusia a invadat fostul său vecin sovietic pe 24 februarie. De asemenea, până acum 3.493 de civili au fost răniți în conflict. Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului a declarat că numărul morților în Ucraina este probabil mai mare, deoarece conflictul armat poate întârzia rapoartele.
Șeful administrației militare a Kievului a avertizat că Rusia și-ar putea relua ofensiva în regiunea Kiev, spunând că autoritățile se pregătesc pentru un astfel de scenariu. Într-un interviu acordat agenției de presă Ukrinform, Oleksandr Pavlyuk a spus că Rusia nu poate pretinde o victorie completă asupra Ucrainei fără capturarea capitalei sale. „Prin urmare, dacă planurile Rusiei rămân distrugerea completă a Ucrainei, așa cum a fost întotdeauna și atâta timp cât Rusia există, inima Ucrainei va fi în centrul atenției. Nu respingem astfel de opțiuni, calculăm și ne pregătim pentru diferite scenarii posibile ale acțiunilor inamicului”, a spus Pavlyuk.
Germania va livra Ucrainei șapte obuze cu autopropulsie, pe lângă cinci astfel de sisteme de artilerie pe care guvernul olandez le-a promis deja, a declarat vineri ministrul german al apărării Christine Lambrecht.
Germania și-a schimbat politica de mult timp de a nu trimite arme grele în zonele de război săptămâna trecută, în urma presiunilor din țară și din străinătate pentru a ajuta Ucraina să respingă atacurile rusești. Armele grele vor ieși din inventarele Bundeswehr și vor fi livrate de îndată ce li se va face întreținerea în următoarele săptămâni, au declarat Lambrecht și generalul Eberhard Zorn, reporterilor din orașul slovac Sliac.
Premierul japonez Fumio Kishida a anunțat joi sancțiuni suplimentare împotriva Rusiei, în timp ce își încheie turneul în Asia de Sud-Est și Europa. Sancțiunile includ înghețarea activelor a aproximativ 140 de persoane suplimentare și a unor bănci rusești. Șaptezeci de entități militare vor fi adăugate la interdicția de export în Rusia, precum și computere cuantice și produse de înaltă tehnologie, potrivit premierului. „Japonia împreună cu alte națiuni G7 nu va tolera indignarea Rusiei, iar Japonia este alături de Ucraina”, a spus premierul.
Noile sancțiuni ale Japoniei asupra Rusiei vin după ce Rusia a sancționat miercuri 63 de oficiali japonezi, inclusiv însuși Kishida.
Prima Doamnă a Statelor Unite, Jill Biden, pleacă joi seară într-o călătorie cu destinația România și Slovacia, unde va petrece timp cu mai multe familii ucrainene strămutate de invazia rusă, potrivit unui comunicat al White House East Wing.
O parte din programul intens de patru zile de evenimente, întâlniri și vizite al Primei Doamne include activități de Ziua Mamei în Kosice, Slovacia, unde Jill Biden va vizita un centru pentru refugiați și două școli separate. „Dr. Biden este impresionată de rezistența și puterea poporului ucrainean și speră să comunice că americanii îi sunt alături”, se arată în comunicat. Primă Doamnă Biden se va întâlni și cu președintele slovac Zuzana Caputova.
Înainte de Slovacia, sâmbătă, Prima Doamnă va avea o întâlnire la București, România, cu Doamna Carmen Iohannis, care la fel ca Biden este educatoare și care și-a păstrat, de asemenea, slujba de profesoară de engleză la un colegiu local în perioada mandatului soțului acesteia.
Prima oprire a lui Biden va fi vineri la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu din România, unde se va întâlni cu conducerea militară a SUA și a NATO. Ea va vizita, de asemenea, trupele staționate la bază și va participa la un serviciu de masă înainte de a pleca spre București.
SURSE:
- Arpan Rai , Jane Dalton , Matt Mathers, „Ukraine news – live: Russian ship Admiral Makarov ‘on fire’ near Snake Island”, în The Independent, 6 Mai 2022
- Helen Regan, Andrew Raine, Jack Guy, George Ramsay, Ed Upright, Adrienne Vogt, Maureen Chowdhury, Aditi Sangal, Meg Wagner, „May 5, 2022 Russia-Ukraine news”, în CNN News, 5 Mai 2022
- „Russia renews assault on Azovstal steel plant ahead of ‘Victory Day’; Ukraine says evacuations underway. Follow our live updates”, în CNBC, 6 Mai 2022
- Judith Matloff, „Russia-Ukraine war: What would a victory look like now to Putin?”, în Al Jazeera, 6 Mai 2022
SURSĂ FOTO: CNN / The New York Times / NCBC
AUTORI: Ștefania T. COCOR, Ana A. UȚĂ